VIDEO aerian: Porțiunea din A10 Sebeș-Turda care poate fi deschisă circulației în câteva luni

În pofida asigurărilor oferite de autorități, potrivit cărora până la 30 noiembrie 2020 vor fi deschise circulației loturile 1 și 2 ale autostrăzii A10 Sebeș-Turda, realitatea de la fața locului pare să fie cu totul diferită. Potrivit Asociației Pro Infrastructura, sunt șanse zero ca lotul 2 să poată fi finalizat în 2020. Tutuși, legat de lotul 1, există șanse ca până la data de 30 noiembrie să fie finalizată o parte și să se deschidă circulația parțial între Sebeș și Alba Iulia. Pentru o deschidere parțială a circulației, ar trebui realizate conexiunea pe bretelele mici cu sensurile giratorii de la Sebeș și toată porțiunea de autostradă până la Alba Iulia Sud, inclusiv nodul rutier de aici și breteaua spre șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia.

La Sebeș, legătura dintre autostrada A10 și DN1, implicit cu autostrada A1 s-ar realiza prin sensurile giratorii deja existente la Lancrăm prin bretelele 5 și 6 ale viitorului nod rutier Sebeș. Breteaua 5 care asigură relația Turda-Sebeș se desprinde din breteaua 3, are o bandă pe sens și asigură legătura cu DN1 prin intermediul girației existente în partea de Sud față de A1 (sensul giratoriu de lângă Kronospan).

Breteaua 6 asigură relația Sebeș Turda prin conexiunea cu breteaua 4 și prin intermediul ei este asigurat accesul pentru participanții la trafic de pe DN1 pe autostrada A10 pe direcția Turda (sensul giratoriu de lângă Lancrăm). Ambele bretele au o bandă pe sens și sunt proiectate pentru o viteză de 40 km/oră.

Evident, pentru a se ajunge la bretelele 5 și 6 trebuie finalizate o parte din bretelele 3 și 4 până în zona sensurilor giratorii. Lucrurile în realitate sunt însă și mai complicate întrucât accesul antreprenorului în șantier va fi destul de dificil și ar trebui ca acesta să finalizeze până la 30 noiembrie și bretelele mari 1 și 2, chiar dacă acestea nu sunt necesare pentru o dechidere parțială.

Între Calea Vacii și până la Alba Iulia Sud, cea mai mare parte din autostradă este asfaltată, cu mici excepții și are parapeții montați.

Probleme ar mai fi în zona supratraversării pe care DN1 o are la Lancrăm, unde se lucrează de „secole” la o conductă de apă, la Oarda, unde trebuie ridicate gabioane și la podul peste râul Mureș, unde pe lângă o porțiune mică cu gabioane mai trebuie și hidroizolație urmată de asfalt.

Nodul rutier Alba Iulia Sud deja este asfaltat, inclusiv breteaua care face legătura cu șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia.

Teoretic, întrucât porțiunea amintită nu mai implică lucrări deosebite, există șanse reale ca antreprenorul să o poată finaliza pentru a fi deschisă traficului rutier, chiar dacă mobilizarea acestuia este destul de slabă în acest moment.

În realitate lucrurile nu stau atât de simplu. Dacă acest tronson va fi terminat și va corespunde din punct de vedere tehnic, CNAIR ar trebui să își asume să facă o recepție parțială a acestei porțiuni.

 

Despre Redacția ProAlba 35909 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*