Veteranul de război, Simion Bălos, din Galda de Sus, a împlinit 99 de ani. „Eroul blând, cu fața mereu strălucitoare și ochii de un albastru fermecător.”

„Sănătatea sa extrem de precară nu ne-a permis să îl vizităm. Un atac vascular puternic, petrecut la finele lui ianuarie, îl sfârșește, încet-încet, pe eroul blând, cu fața mereu strălucitoare și ochii de un albastru fermecător. Este îngrijit cu dragoste și devotament de către fiica sa, doamna Maria Cristea, care de câțiva ani, de când s-a pensionat, s-a mutat la casa părintească, pentru a-i oferi tatălui său ajutorul și grija binemeritată.

Eroul cu ochi albaștri a fost înregimentat la Artilerie la vârsta de 18 ani, iar pe frontul de Est a luptat timp de 1 an si 5 luni. Ca mulți alți soldați, Simion Bălos cade prizonier și este dus in Siberia timp de 3 ani si 3 luni. În această perioadă, a avut parte de o experiență foarte grea, lucrând la o fabrică de armament, apoi la mină, iar, spre final, la tăiat arbori în pădure.

Aici îl cunoaște pe Emil Rodean, veteranul de război din Berghin (decedat în 2018), căruia îi salvează viața într-un anumit context. Peste ani, Rodean l-a căutat la Galda de Sus, când a aflat că trăiește, pentru a-i mulțumi cum se cuvine. L-a îmbrățișat strâns și i-a zis: „Mulțumesc, Simioane, că mi-ai salvat viața la ruși. Dacă nu ziceai să cobor de acolo, eu, acum, eram mort”.

Despre întâlnirea aceasta am aflat în 2017, când l-am vizitat prima dată pe Emil Rodean, iar, în același an, Simion Bălos mi-a povestit și el cu emoție despre întâlnirea lor, petrecută după aproape 70 de ani, în contextul în care niciunul nu știau că fiecare trăiește.

În ciuda vârstei sale tinere, Simion Bălos, prin diverse întâmplări care stârnesc hazul, ajunge să fie pe placul multor comandanți ruși, astfel încât, spre finele prizonieratului, va conduce brigăzi de prizonieri la munca în pădure, dar și brigăzi de ruși civili.

Întors acasă, comuniștii au încercat să-i tulbure linistea redobandită și libertatea, însă nereușind în veci să-l convingă să intre în colhoz, devenit, mai târziu, colectiv. Le spunea acestora: „eu am văzut și auzit prea multe ca voi să mă păcăliți. Lăsați-mă în libertatea mea!”, dar, ca pedeapsă, comuniștii i-au dat câteva luni de concentrare. Astfel, că Simion Bălos, din Galda de Sus, este și fost deținut politic, având la vremea aceea curajul să se împotrivească hidrei comuniste, după aproape 5 ani de război și prizonierat.

Cât curaj! Câtă demnitate!

Vă mulțumim, brav erou, pentru jertfa dumneavoastră, închinată neamului românesc!

Să îi urăm, cu credință, LA MULȚI ANI și să nădăjduim că Bunul Dumnezeu îl va ridica din patul suferinței, astfel că, la anul, pe vremea aceasta, să îi sărbătorim împreună centenarul!”, a transmis Petruța Pop, șeful Cercului Militar Alba Iulia.

 

Despre Redacția ProAlba 32744 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*