Un nou proiect de cooperare interregională implementat de ADR Centru

Continuând linia de reprezentare a Regiunii Centru în cadrul proiectelor de cooperare interregională europeană, Agentia pentru Dezvoltare Regională Centru implementează începând cu luna ianuarie a acestui an proiectul “GRISI PLUS – Geomatică si Solutii Informatice pentru Zonele Rurale”, finantat de Comisia Europeană în cadrul programului INTERREG IV C. Proiectul GRISI PLUS abordează procesul de dezvoltare regională dintr-o perspectivă nouă, utilizând informatiile de tip geografic, procesate cu ajutorul unor sisteme si aplicatii informatice specifice, pentru îmbunătătirea nivelului de atractivitate economică a zonelor rurale din Europa. Factorii de decizie de la nivel local si regional pot folosi acest tip de informatii în sprijinul elaborării unor planuri si strategii de atragere de noi locuitori si initiative economice în zonele rurale cu risc de depopulare. De asemenea, instrumentele geomantice pot fi folosite pentru promovarea produselor locale si pentru îmbunătătirea atractivitătii turistice a zonelor rurale.

Pe durata celor 3 ani de desfăsurare a proiectului, cei 14 parteneri proveniti din 11 state membre ale Uniunii Europene, parteneri printre care se numără si Agentia pentru Dezvoltare Regională Centru, vor avea la dispozitie un buget de peste 1,7 milioane euro, pentru a identifica si împărtăsi cele mai bune practici din acest domeniu. ADR Centru dispune de o alocare totală de circa 85.000 euro, din care 2% reprezintă co-finantarea proprie, pentru organizare si participare la schimburi de experientă dedicate cresterii atractivitătii economice a zonelor rurale.

Proiectul GRISI PLUS va debuta în mod public în data de 9 februarie 2012, în cadrul unei Conferinte internationale de lansare a proiectului, ce va avea loc la Toulouse în Franta. Evenimentul va fi organizat de Camera de Comert si Industrie din Gers – Franta, partenerul lider al proiectului GRISI PLUS, si va mai include o serie de întâlniri de lucru si vizite de studiu, ce vor fi desfăsurate în zilele premergătoare Conferintei de lansare.

„Proiectul GRISI PLUS vine să extindă si să dezvolte initiativele ADR Centru de aplicare a tehnologiei GIS în procesul de planificare si programare a dezvoltării regionale, prin utilizarea acesteia în scopul îmbunătătirii atractivitătii zonelor rurale aflate în declin. Acest proiect completează o altă initiativă INTERREG IV C implementată de ADR Centru, respectiv proiectul DART, prin care sunt căutate solutii la declinul demografic si îmbătrânirea populatiei, procese care afectează din punct de vedere economic, social si administrativ, în special zonele rurale din Regiunea Centru. Împreună cu partenerii regionali de la nivelul autoritătilor locale si judetene vom încerca să identificăm cele mai bune solutii pentru eficientizarea politicilor de dezvoltare economică, prin cresterea utilizării sistemelor geografice informatice, ca suport pentru luarea deciziilor la nivel politic si administrativ, a declarat domnul Simion Cretu , director general ADR Centru.

GRISI PLUS este doar unul din cele 4 proiecte de cooperare interregională finantate în cadrul programului INTERREG IV C al Comisiei Europene, implementate la nivelul Regiunii Centru de către Agentia pentru Dezvoltare Regională Centru. Celelalte 3 initiative vizează domeniile: imbătrânire si declin demografic, sănătate în alimentatie si instrumente financiare de tip Non-grant pentru întreprinderi.

продвижение сайтавзломать контакт без программ

Despre Redacția ProAlba 31360 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*