Trei naiuri de cea mai bună calitate pentru elevii Liceului de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia

Marți, 29 iunie 2021, Muzeul Principia a găzduit evenimentul ”Dragoste de RomânIA”, organizat de Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” – Compartiment al Primăriei Alba Iulia. Acesta a încheiat seria manifestărilor dedicate Zilei universale a iei, organizate de centru, care au debutat, în data de 17 iunie, cu demararea cursurilor pentru o nouă grupă de începători în cadrul Atelierului ”Alba coase ie” și au continuat, în data de 24 iunie, cu o vizită de documentare etnografică la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în cadrul căreia mai multe doamne pasionate de coaserea iilor au avut ocazia să studieze ii vechi.

În cadrul evenimentului, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a înmânat directorului Liceului de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia, Ioan Chiciudean, trei naiuri de cea mai bună calitate, care au fost oferite pentru susținerea activității clasei de nai, astfel încât elevii acesteia să poată studia și să poată participa cu succes la spectacole și concursuri.

De altfel, pe parcursul evenimentului, elevii clasei de nai – Carina Cataramă, Beatris Faur, Diana Oros, Andrada Moșneag și Eliana Burde , coordonați de prof. Aurelian Trif și acompaniați de prof. corepetitor Sixtine Maniu – au obținut aplauze la scenă deschisă, demonstrând că merită cu prisosință să aibă parte de instrumente noi, de înaltă calitate.

Evenimentul de marți a descrețit frunțile celor prezenți prin șezătoarea veselă prezentată de elevii Școlii Gimnaziale din Daia Română, sub coordonarea doamnei prof. Elena Schiau, care au obținut admirația tuturor spectatorilor, indiferent că erau copii sau persoane vârstnice.

Bucuria cu care copiii au interpretat prelucrări folclorice din toate zonele țării a fost resimțită și în momentul în care pe scenă a fost prezent Corul de Copii ”Flori de Mai”, condus de prof. Cristina Florea și acompaniat la pian de prof. Elena Beșliu. Recent, corul a participat la Festivalul Național ”Nicolae Hanzu”, organizat la Gura Râului, în județul Sibiu, unde a câștigat trofeul festivalului.

Directorul Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” Alba, Silvan Stâncel, a vorbit despre proiectul ”RomânIA Tradițională”, un parteneriat de succes al bibliotecii și Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” – Compartiment al Primăriei Alba Iulia.

Două momente de suflet au fost oferite de Constantina Filip și Dragomir Vlonga, care au vorbit despre importanța portului popular în viața lor, despre mândria cu care îmbracă aceste straie, dar și despre puterea vindecătoare a acestora.

Evenimentul a fost prezentat de tânăra Alina Hileagă, studentă a Universității ”Lucian Blaga” Sibiu, fostă elevă la Liceul de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia.

Despre Redacția ProAlba 35931 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*