Reconstituirea unor meniuri și ritualuri gastronomice practicate la curtea princiară de la Alba Iulia

Care erau secretele bucătăriei la curtea principilor ardeleni de la Alba Iulia? Cât de savuroase și sofisticate erau bucatele servite de principii Transilvaniei și de oaspeții lor de seamă, sosiți din toate colțurile Europei? Cum ar putea localnicii, dar și turiștii care ajung în Alba Iulia să descopere rafinata bucătărie a Transilvaniei renascentiste?

Aflăm răspunsuri concrete prin proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”, derulat de Primăria Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Națională a Fondului Cultural Național.

Prin proiect se află în derulare o amplă cercetare istorică realizată de doi specialiști. Un  important aspect care va fi reliefat este legat de rafinamentul bucătăriei de la curtea principilor ardeleni, un altul de meniul bogat si diversificat al unui principe. Dacă ar fi să facem sinteza bucătăriei princiare transilvănene renascentiste am putea recurge la afirmația lui Platina: „Lux, patimă și exces!“

O operă de referință, aflată la baza proiectului, este „Cartea de bucate a bucătarului Principelui Transilvaniei“, din a doua jumătate a secolului XVI, de autor anonim, după cum nici principele Transilvaniei al cărui bucătar a scris-o, nu ne este cunoscut. Ca marea majoritate a cărților de bucate din epocă, nu conținea cantitățile ingredientelor utilizate la prepararea mâncărurilor, deoarece se presupunea fie că aceste rețete erau folosite de bucătari profesioniști care le cunoșteau deja empiric, fie că se păstra secretul pregătirii bucatelor.

Reenactment culinar

Rezultatele cercetării se vor concretiza în identificarea și selectarea a cel puțin 10 ceremonii culinare puse în practică la curtea princiară de la Alba Iulia. Se vor selecta de asemenea 30 de meniuri reprezentative gătite și servite principilor ardeleni, în cei 150 de ani de existență a curții la Alba Iulia. Unul dintre meniuri va fi reconstituit în cadrul unui eveniment dedicat.

Cartea în pregătire va comprima mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară și va fi distribuită gratuit restaurantelor din Alba Iulia, cunoscut fiind faptul că gastronomia are potențialul de a atrage un număr mai mare de turiști, mai ales dacă e susținută de povești învăluite de negura timpului.

Astfel, oaspeții noștri vor avea ocazia să descopere atât bucătăria Transilvaniei, diferită prin gust și bogăția de feluri de mâncare, cât și istoria și patrimoniul cultural imaterial de la Alba Iulia. 

Despre proiect

Proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”, urmărește revitalizarea și repunerea meniurilor, rețetelor și ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei pe harta gastronomică locală, regională, națională și europeană. Altfel spus, reliefăm un segment important al rafinamentului bucătăriei princiare.

Rezultatele proiectului vor fi valorificate ulterior în raport cu potențialul istoric, cultural și turistic al Cetății Alba Iulia, iar apoi vor fi integrate în complexul de funcțiuni culturale, propuse prin proiectul de restaurare al Palatului Principilor, lucrări aflate acum în derulare.

Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin acest proiect este 46.500 lei.

Partener în proiect: Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia.

Durata de derulare a proiectului: până în 15 noiembrie 2019.

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Persoană de contact: Nicolae Neag, manager proiect/Email: nicuneag@gmail.com

Despre Redacția ProAlba 38454 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*