
Vineri, 11 aprilie, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia a avut loc ultima etapă a concursului din cadrul proiectului de educație extrașcolară „Arc peste timp – File de istorie, cultură și civilizație”. În acest an tema concursului a fost legată de istoria Bisericii. Anul 2025 este desemnat prin lege „Anul Centenar al Patriarhiei Române”, iar proiectul educațional „Arc peste timp – File de istorie, cultură și civilizație”, având ca organizator Centrul Județean de Excelență Alba, s-a înscris în seria manifestărilor dedicate marcării anului centenar al Patriarhiei Române. Proiectul a fost destinat profesorilor și elevilor de gimnaziu și liceu, fiind inclus în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară regionale și interjudețene care se desfășoară în România în anul școlar 2024-2025, fără finanțare din partea Ministerului Educației și Cercetării, nr. 24380 / 22.01.2025.
În ceea ce privește activitatea finală din cadrul proiectului, aceasta care s-a bucurat de prezența inspectorului de specialitate pentru disciplina istorie din cadrul ISJ Alba, prof. Ștefan Teompa, dar și de prezența părintelui Ioan Nistor, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia. Au fost implicate 6 echipe de câte doi elevi provenind de la următoarele unități de învățământ: Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Centrul Județean de Excelență Ialomița, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia, Centrul Județean de Excelență Alba și Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni, aceasta fiind, de altfel, ierahia finală.
Profesorul Adrian Simion, directorul Centrului Județean de Excelență Alba, a oferit și câteva detalii: „Proiectul s-a vrut a fi și o alternativă la nevoia de formare continuă a cadrelor didactice, prin modele de bună practică în ceea ce privește cercetarea istoriei naționale și locale. Fiind vorba de un concurs regional, Centrul Județean de Excelență Alba a realizat parteneriate cu 19 unități de învățământ preuniversitar din țară, acestea provenind din 7 județe și 16 localități. În cadrul proiectului au participat 15 cadre didactice din învățământul preuniversitar, cu echipaje de elevi în concurs și / sau cu lucrări de cercetare, iar cei 50 de elevi participanți au fost implicați într-un concurs cu două secțiuni, legat de tematica proiectului: o secțiune cu referate și întrebări pentru elevii de liceu și o secțiune de desene, colaje, fotografii și afișe pentru elevii de gimnaziu. Ne-am dorit să realizăm un eveniment la care să participe elevi și cadre didactice din învățământul preuniversitar din țară, iar evenimentul să fie unul de schimb de experiență. Având în vedere modul și nivelul de participare al celor implicați, putem spune că am atins acest obiectiv, fapt care, evident, ne bucură. Mulțumim pentru sprijin celor care ne-au ajutat să implementăm proiectul și adresăm mulțumiri speciale Consiliului Județean Alba, care ne-a susținut din punct de vedere material. În perioada imediat următoare participanții vor primi diplomele de participare, iar cei care s-au clasat pe podium vor primi și premii. Materialele realizate de către participanți (elevi și profesori) vor fi incluse într-un volum cu ISSN care va fi publicat în această vară de către Centrul Județean de Excelență Alba. Îi felicităm pe toți participanții și-i invităm să se implice și în alte proiecte pe care le vom mai organiza.”
Fii primul care comentează