Proiect pilot de liberalizare a tarifelor notarilor

Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, un memorandum cu tema: proiectul pilot privind onorariile percepute de notari, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, într-un briefing susţinut la Palatul Victoria. Proiectul vizează liberalizarea tarifelor notarilor publici, dar şi crearea unei competiţii mai puternice între cabinetele notariale.

Proiectul îşi propune să identifice o serie de lucrări şi acte notariale pentru care să nu mai fie perceput un onorariu minim stabilit de Ministrul Justiţiei la propunerea notarilor , ci să se aplice tarife stabilite pe baza unor referinţe. Ministerul Justiţiei va elabora un proiect de lege în acest sens, dacă semnalele pe care le va avea în urma testării pieţei vor fi pozitive.

În acest sens, Ministerul Justiţiei va identifica până la data de 6 martie 2012 actele şi lucrările notariale care vor face obiectul proiectului pilot, iar până în luna aprilie 2012 va fi redactat proiectul de lege. Proiectul de lege urmează să fie actualizat în perioada următoare (6-12 luni), pe măsură ce Ministerul Justiţiei va primi un feedback pe baza unor chestionare care vor fi aplicate atât notarilor, cât şi cetăţenilor, pe marginea acestei măsuri.„Este o măsură gândită cu atenţie, care să nu perturbe echilibrul unei profesii care funcţionează foarte bine, dar care să contribuie la modernizarea ei şi la flexibilizarea regulilor de concurenţă în cadrul acestei profesii”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că eliminarea onorariului minim ar putea fi aplicată pentru toate categoriile de servicii oferite de cabinetele notariale şi înlocuirea lor cu preţul de referinţă, dacă acest proiect pilot se va dovedi a fi de succes. Proiectul se desfăşoară pe perioada unui an calendaristic şi este derulat împreună cu Consiliul Concurenţei şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici.

раскрутка сайтавзлом пароля одноклассники 2015

Despre Redacția ProAlba 39420 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

  1. Este destul de confuz comunicatul Guvernului in legatura acest proiect privind onorarile percepute de notarii publici.Actual,rglementarile in vigoare satbilesc onorarii minime,pentru toti notarii.Peste acest minim,se pot percepe sume mai mari,procentuale,functie de complexitatea actului daca actul este intocmit peste programul stabilit ori daca se intocmeste in alt loc decit Biroul notarial.Cred ca eliminarea unui tarif minimal, pentru actele si serviciile notariale,ar duce la un anumit haos in care fiecare Birou notarial isi va stabili criterii proprii in legatura cu onorariile pe care le va percepe,pentru fiecare act si serviciu.Ori aceasta activitate nu este una care seamana cu vinzarea ca la Piata,a unor produse agroalimentare,in care te poti tirgui cu cel de las taraba.Problema nu sint onorariile notariale,ci mai degraba anumite impozite percepute de Stat,prin Birourile notariale.Si cel mai impovarator „onorariu”perceput este impozitul pe tranzactia imobiliara(la vinzarea bunurilor imobile)care este de 2 sau 3% pe valoarea de tranzactionare,sau pe valoarea stabilita prin expertizele de evaluare impuse de Guvern,prin Normele de aplicare a Codului fiscal.Ca sa exemplific la o valoare de tranzactionare de 60.000 lei,a unui bun imobil detinut in proprietate de sub 3 ani,impozitul perceput de stat este de 2%,adica 1800 lei,iar daca este mai vechi de 3 ani,impozitul este de 1200 lei,la care se adaoga taxa de intabulare la OCPI,de 90 lei.
    Onorariul notarial este in suma de 970 lei plus TVA in suma de 232,80 lei.De aceea cred ca povara mare a taxelor totale percepute de Birourile notariale,nu sint onorarile ci impozitele percepute de stat:impozit 2-3%,pe tranzactie,TVA de 24 %.Implementarea unui proiect privind onorariile notariale pe criterii gen concurenta, nu ar duce la o crestere a calitatii actului notarial si nici la o relaxare a modului de taxare.
    Dimpotriva,cred ca s-ar produce anumite dezechilibre care nu pot sa aduca beneficii cetateanului in ceea ce priveste credibilitatea in institutia Notarului public .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*