
Marti 24 aprilie 2012, incepand cu ora 11.00, jurnalistii din Regiunea Centru au vazut la fata locului rezultatele a trei proiecte finantate prin Programul Operational Regional in judetul Harghita. In prezenta reprezentantilor Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, mass media prezenta la eveniment a vizitat lucrarile executate la Liceele ”Marton Aron” si ”Segito Maria” din Miercurea Ciuc, dar si drumul judetean 123A, ce leaga localitatile Sancraieni si Tusnad. Informatiile au fost furnizate presei de presedintele Consiliului Judetean Harghita, Csaba Borboly, de primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán si Simion Cretu director general ADR Centru.Presa a discutat si cu Orban Imre, reprezentantul microintreprinderii beneficiare a unor echipamente medicale de ultima generatie achizitionate cu fonduri nerambursabile, precum si cu reprezentantii administratiei publice harghitene. Astfel, cetatenii sunt mai bine informati despre impactul investitiilor derulate din fondurile nerambursabile ale Programului Operational Regional.
Evenimentul a demarat printr-o conferinta de presa ce a avut loc la sediul Consiliului Judetean Harghita, in cadrul careia presa a fost informata despre stadiul proiectelor contractate prin Programul Regio in Regiunea Centru si, in special, despre cele 52 de proiecte contractate in judetul Harghita, din cele 131 proiecte depuse. Este important de subliniat ca inca 5 cereri de finantare harghitene se vor contracta in curand, ridicand astfel suma nerambursabila atrasa in judet la mai mult de 61 milioane euro.
Pentru exemplificarea concreta a proiectelor, ADR Centru a organizat vizitarea a trei proiecte contractate, depuse de catre Consiliul Judetean Harghita, Primaria municipiului Miercurea Ciuc, precum si de o microintreprindere din municipiu. Proiectele vizitate sunt finantate din bugetul Programul Operational Regional, Domeniul major de interventie 2.1, care vizeaza investitiile in infrastructura rutiera locala si regionala, Domeniul major de interventie 3.4, care urmareste imbunatatirea infrastructurii educationale, precum si prin Domeniul major de interventie 4.3, care vizeaza dezvoltarea microintreprinderilor, prin investitii in dotarea cu echipamente performante.
„In ultimii ani am constatat ca presa este tot mai interesata de a vedea evolutia proiectelor si modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile. Acest lucru se vede cel mai bine prin vizita in teren, la fata locului. Sprijinim astfel media sa se documenteze si sa informeze corect cetatenii asupra stadiului atins in proiecte, ca si despre numarul de cereri de finantare prin care se obtin bani europeni. Trebuie ca oamenii sa afle atat valoarea sprijinului financiar nerambursabil, dar si destinatia acestor resurse. Vorbim de cheltuirea transparenta a fondurilor, de dreptul cetatenilor de a cunoaste beneficiile pe care le va obtine comunitatea dupa implementarea proiectelor finantate din fonduri europene. Se poate observa astfel ca, in judetul Harghita, prin cele 57 proiecte contractate, sau care se vor contracta in curand, se vor reabilita infrastructura urbana, cea de drumuri si cea de invatamant, atat din municipiul resedinta, cat si din intregul judet. Aici avem semnat primul contract REGIO din tara, care se va finaliza in curand, aici avem echipamente pentru salvare montana si microintreprinderi mai performante in urma absorbtiei fondurile publice. Se lucreaza la centre sociale, cabinete medicale si firme productive, se va dezvolta infrastructura turistica si cetatenii vor vedea tot mai des efectul favorabil adus de aceste fonduri nerambursabile asupra dezvoltarii judetului si regiunii,” a declarat, la incheierea vizitei, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Conform agendei propuse, jurnalistii au aflat care sunt proiectele depuse si contractate de catre reprezentantii judetului si ai municipiului resedinta. Dupa finalizarea reuniunii de la sediul Consiliului Judetean Harghita, unde au fost prezentate proiectele finantate de programul REGIOavand ca beneficiar aceasta institutie a administratiei publice locale, dar si elemente ale Planului Integrat de Dezvoltare Urbana al Primariei municipiului Miercurea Ciuc, participantii la vizita cu presa s-au deplasat impreuna la cele trei proiecte ale caror fise sintetice sunt atasate. Astfel, presa a vazut la fata locului investitiile realizate la cele doua mari licee din Miercurea Ciuc, care la inceputul urmatorului an scolar vor intampina elevii cu dotari noi si moderne, apoi echipamentele achizitionate de un cabinet medical din oras si, in final, stadiul lucrarilor la drumul judetean 123A, care leaga doua importante centre turistice judetene.
Vizita mass media a inceput cu proiectul „Reabilitarea, modernizarea si echiparea liceelor “Marton Aron” si “Segito Maria“ din Miercurea Ciuc – Cod SMIS 3303, Beneficiar Consiliul Local al municipiului Miercurea Ciuc, care a solicitat suma nerambursabila de peste 20,5 milioane lei, din valoarea totala a cererii de finantare in suma de circa 25,5 milioane lei, pentru reabilitarea si echiparea cu sisteme moderne a intregii cladiri. Aici, presa a aflat lucruri noi despre modernizarile aduse salilor de curs, dar si despre echipamentele achizitionate pentru ca elevii sa studieze in conditii cat mai bune.
La cel de-al doilea proiect vizitat, ”Achizitia de aparatura medicala de inalta tehnologie in clinica medicala Uropraxis” – Cod SMIS 18185, Beneficiar SC Uropraxis SRL, Miercurea Ciuc, presa a aflat ca suma solicitata ca fonduri nerambursabile, 858.000 lei, a fost utilizata pentru achizitia celui mai performant sistem complet neinvaziv de distrugere a pietrelor de la nivelul rinichiului, unic in judet.
In fine, cel de-al treilea proiect vizitat, „Reabilitarea drumului judetean DJ 123A”, depus deConsiliul Judetean Harghita, solicita fonduri nerambursabile de aproximativ 38,4 milioane lei, valoarea totala a investitiei fiind de peste 47,2 milioane lei, pentru realizarea lucrarilor la circa 14,6 kilometri de drum judetean, intre localitatile Sancraieni si Tusnad. Pe teren, reprezentantii presei au discutat cu cei ai beneficiarului si ai antreprenorului despre stadiul lucrarilor pesectoarele de drum unde s-a incheiat acoperirea cu covor asfaltic.
In urma cu doi ani, presa locala si regionala a vizitat, tot in judetul Harghita, proiectul „Reabilitare DJ 132”, primul contractat la nivelul intregii tari in cadrul Programului Operational Regional, precum si dotarile achizitionate de SC Auto-Work-Shop SRL cu sprijinul fondurilor nerambursabile Regio.
Fii primul care comentează