Prefectul de Alba a cerut deblocarea a peste 200 de posturi vacante din şcoli

Prefectul Dan Coriolan Simedru s-a adresat ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în vederea deblocării celor 200,5 posturi nedidactice şi didactice auxiliare vacante din unităţile de învăţământ din judeţul Alba. Din totalul posturilor vacante, cu un sfert, jumătate de normă sau normă întreagă la nivelul unităţilor de învăţământ, 173 sunt unice. În opinia prefectului judeţului Alba, solicitarea adresată ministerului de resort era necesară, în vederea deblocării posturilor din învăţământ, pentru că majoritatea dintre acestea determină gradul de eficienţă în activitatea şcolilor.

Cele mai multe posturi vacante în învăţământul din Alba sunt cele de îngrijitoare, în număr de 117, urmate de cele 20 de posturi de supraveghetor de noapte, paznic şi portar. În organigramele instituţiilor de învăţământ, sunt vacante alte 19 posturi de secretar, 10 posturi de bucătar şi ajutor de bucătar, 7 de şofer şi 5 de spălătorese. Conform datelor înaintate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, învăţământul preşcolar este cel mai afectat de această situaţie, funcţionarea corespunzătoare a grădiniţelor cu program prelungit fiind cu greu asigurată, în condiţiile în care nu există îngrijitoare, bucătari sau spălătorese.

„În judeţul Alba, nevoia de şoferi la unităţile de învăţământ de exemplu nu este un moft, ci o necesitate. De aceşti 7 şoferi depinde transportul la şcoală şi, deci, accesul la educaţie, al multor elevi. Pentru mine, fiecare cetăţean al judeţului, de la cel mai mic până la cel mai în vârstă, este important. Drepturile preşcolarilor şi elevilor din judeţ trebuie protejate, inclusiv prin astfel de demersuri, cum e şi cel pe care l-am făcut la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru deblocarea unor posturi foarte importante, de ele depinzând însăşi activitatea, care trebuie să fie cât mai eficientă, a acestor instituţii de învăţământ. În condiţiile actuale, cu posturi-cheie vacante şi blocate, personalul existent nu poate compensa deficienţele inevitabile. Solicitarea mea a ajuns pe masa ministrului şi sunt optimist în privinţa răspunsului pe care îl vom primi, pentru că Guvernul României are deschidere spre rezolvarea problemelor cu care se confruntă şcolile şi din acest punct de vedere”, a declarat prefectul Dan Coriolan Simedru.

Despre Redacția ProAlba 38454 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*