În preajma Paștelui, DSP Alba demarează controale pentru protejarea sănătății populației. Recomandări pentru consumatori!

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba încep zilele următoare o serie de controale tematice premergătoare Sărbătorilor Pascale, în vederea protejării sănătății populației.

Acțiunile de control urmăresc respectarea condițiilor igienico-sanitare privind comercializarea produselor alimentare specifice de sărbători și prevenirea îmbolnăvirilor prin consum de alimente. Compartimentul de inspecție și control în sectorul alimentar va verifica modul de recepționare, depozitare, desfacere și manipulare a produselor alimentare. De asemenea, vor fi controlate declarațiile de conformitate și calitate, termenele de valabilitate și proprietățile organoleptice ale produselor perisabile. Se va controla, totodată, dacă personalul poartă echipament de protecție, are examinările periodice efectuate la zi și este instruit corespunzător. Pentru prevenirea îmbolnăvirii, se vor recolta teste de sanitație și de aeromicrofloră din spațiile de producție.

Controalele se vor efectua la unitățile de desfacere ale produselor alimentare, la unitățile de producție, laboratoare de cofetărie, patiserie, panificație, ateliere preparate din carne sau lapte, centre de colectare lapte, supermarketuri, hipermarketuri, piețe agroalimentare, centre temporare de sacrificare a animalelor etc.

Recomandări pentru consumatori:

Carnea și organele de miel sau ied, sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară și poartă marca de sănătate, care atesta că animalele, carnea și organele obținute în urma sacrificării, au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare precum și după sacrificare, iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.

Nu cumpărați ouă care nu sunt comercializate în spații și unități autorizate, care nu sunt marcate sau cu coajă crăpată. Pentru a evita îmbolnăvirea cumpărați ouă din unități alimentare care sunt păstrate în spații corespunzătoare, în frigider, cu temperaturi de la 4 la 14 grade Celsius.

În cazul produselor lactate, acestea trebuie să fie transportate, depozitate și comercializate în spații autorizate, să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului, culoare, gust, miros, consistență. Comerciantul trebuie să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii sau valabilitatea.

În privința altor produse alimentare tradiționale – cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon – se recomandă achiziționarea numai din spații sau unități înregistrate sanitar veterinar, evitând comerțul ”stradal”. Verificați marca de sănătate pentru carne, instrucțiunile de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informaților despre componente, a modului de păstrare, preparare corectă și valabilitatea lor.

Pentru orice nereguli sau suspiciuni de nereguli privind calitatea produselor sesizați Direcția de Sănătate Publică la numărul de telefon 0258 835 243. Nerespectarea legislației sanitare în vigoare duce la sancționarea agentului economic.

 

Despre Redacția ProAlba 31360 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*