Peste 1300 de persoane au participat la Marșul pentru Viață, în Alba Iulia

Duminică, 31 martie 2024, municipiul Alba Iulia a găzduit cea de-a XIV-a ediție a Marșului pentru Viață. În acest an, evenimentul s-a desfășurat sub genericul „Construim pentru viață”, reunind participarea a peste 1300 de persoane, respectiv tineri elevi și studenți, credincioși de toate vârstele, preoți din protopopiatul Alba Iulia și reprezentanți ai confesiunilor creștine din municipiul reședință de județ. Într-o ambianță deosebită, numeroșii participanți au oferit o mărturie sinceră privind importanța susținerii dreptului la viață și a promovării valorilor vieții.

La fel ca și în anii precedenți, manifestarea a avut loc începând cu ora 15.00. Tinerii s-au întâlnit în proximitatea Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, urmând apoi traseul: Strada Vasile Goldiş – Bulevardul Revoluţiei 1989 – Bulevardul Transilvaniei – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Strada Unirii – Piața Tricolorului – esplanada dintre Catedrala Reîntregirii și Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, locul de desfășurare a activităților ulterioare.

Pe parcursul Marșului, tinerii au intonat imne și cântece religioase închinate Maicii Domnului, precum și troparul pascal „Hristos a înviat”. Coordonați de către voluntarii Asociației „Emanoil” și ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia, participanții au purtat în mâini diverse pancarte cu mesaje sugestive, mărturisind atât adevărul existenței vieții încă din momentul concepției, cât și importanța sprijinirii femeilor aflate în criză de sarcină.

Ajunși pe esplanada dintre Catedrala Reîntregirii și Catedrala romano-catolică, numeroșii participanți au luat parte la un moment artistic pregătit special pentru acest eveniment, moderat de către părintele Teofil Mihail Slevaș, coordonator al Marșului pentru Viață. În deschiderea manifestării, membrii corului de copii „Glas de înger” al parohiei „Platoul Romanilor” din Alba Iulia, coordonat de prof. Sorina Matei, au interpretat un minunat buchet de cântece religioase prin care au subliniat importanța apărării și promovării vieții.

În continuare, la îndemnul părintelui Teofil Mihail Slevaș, moderatorul evenimentului, participanții au cântat împreună troparul „Hristos a înviat” și au rostit rugăciunea „Tatăl nostru”, evidențiind unitatea în cuget și simțire și, totodată, caracterul neconfesional al acestei manifestări organizate anual în cadrul „Lunii pentru Viață”. Apoi, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, a dat citire mesajului adresat participanților la Marșul pentru Viață de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, prilej cu care a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment.

În continuare, s-a adresat participanților David Goran, pastor la biserica baptistă „Sfânta Treime” din Alba Iulia, care a subliniat însemnătatea deosebită a mărturiei creștine oferite prin intermediul Marșului pentru Viață. Cuvântul reprezentantului cultelor neoprotestante a fost urmat de un moment de reculegere în memoria celor peste 30 de milioane de prunci nenăscuți care au fost victime ale avortului în România după anul 1989. Apoi, a luat cuvântul primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, participant al tuturor edițiilor Marșului pentru Viață. Edilul șef al orașului a remarcat cu multă bucurie faptul că numărul celor care iau parte anual la Marșul pentru Viață este în creștere, subliniind totodată faptul că Alba Iulia este unul dintre puținele municipii din țară în care sporul demografic este pozitiv.

De asemenea, s-a adresat numeroșilor participanți Tabita Botoi, coordonatorul Biroului pentru Viață al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. În cuvântul rostit cu această ocazie, domnia sa a remarcat aportul și implicarea deosebită a voluntarilor, subliniind, totodată, importanța deosebită a mărturiei pro-viață oferite de cei peste 1300 de albaiulieni. În ultima parte a manifestării, părintele Teofil Grigore Slevaș, protopop al Alba Iuliei, a subliniat însemnătatea deosebită a acestui moment de suflet. În ultima parte a evenimentului, părintele protopop a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a ediției din acest an a Marșului pentru Viață.

Părintele Teofil Grigore Slevaș a adresat cuvinte de mulțumire autorităților locale, voluntarilor din cadrul Asociației „Emanoil” și ASCOR Alba Iulia, corului de copii „Glas de înger”, doamnei Tabita Botoi, coordonatorul Biroului pentru Viață al Eparhiei Alba Iuliei, părintelui arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, coordonatorul ASCOR Alba Iulia, părintelui prof. drd. Ioan Nistor, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”, pastorului David Goran, studentului Andrei Rotaru, coordonatorul grupului de voluntari, și părintelui Teofil Mihail Slevaș, coordonatorul ediției din acest an a Marșului pentru Viață. În încheiere, cei prezenți au cântat la unison „Cuvine-se cu adevărat”, ca semn al supravenerării aduse Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, transmite Arhiepiscipia Ortodoxă.

Despre Redacția ProAlba 37528 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*