Parteneriat pentru construirea unei Săli Polivalente și realizarea unor proiecte majore în Alba

parteneriatEdili, specialisti si arhitecti, din mai multe localitati ale judetului Alba au raspuns invitatiei primarului Mircea Hava de a participa la o intalnire in cadrul careia s-a discutat modalitatea de asociere si participare pentru construirea unei sali polivalente. Horatiu Josan – Aiud, Adrian Bogdan- Sebes, Silviu Vinteler – Ocna Mures, alaturi de Ion Dumitrel – presedintele Consiliului Judetean Alba, Nicolaie Moldovan – city manager Primaria Alba Iulia, Mihai Pocanschi – ADR Centru, Oltean Virgil – arhitect sef Sebes, Calin Hedviga – arhitect sef Alba Iulia, Silvia Moldovan – director Directia Tehnica Primaria Alba Iulia au format primul grup de lucru in cadrul caruia s-au luat in discutie teme si obiective generale in demersul ce anticipeaza un efort comun pentru o investitie majora, precum Sala Polivalenta, in folosul intregului judet. La aceasta intalnire au mai participat: presedintele Federatiei Romane de Volei – Gheorghe Visan si reprezentantul VMB Partners – Valentin Miron. Primarii din Baia de Aries, Abrud, Teius, Campeni, Zlatna, Teius si Cugir nu au putut participa la intalnirea de astazi, dar si-au exprimat acordul de principiu, urmand sa se alature urmatoarelor intalniri.

parteneriat 1Dezbaterea de azi este una fireasca si necesara, iar pentru receptivitate si interes trebuie sa le multumesc tuturor colegilor. Alba Iulia trebuie sa se dezvolte in stransa legatura cu celelalte localitati ale judetului. O sala polivalenta facuta de la bun inceput, cu toate functiunile si fara rabat de la calitate, poate constitui un avantaj pentru intregul judet. Noi propunem un parteneriat serios, care sa plaseze acest proiect intr-o zona de eligibilitate maxima avand in vedere faptul ca putem atrage cateva milioane de euro pentru asta. Odata realizata, sala polivalenta trebuie sa aiba activitate, sa se autofinanteze nu sa astepte acoperirea costurilor de functionare dintr-un buget. Un mecanism ciclic, un calendar de activitati care sa garanteze targuri, evenimente, expozitii ale mai multor localitati poate transforma acest proiect in cel mai mare centru polivalent din aceasta zona a tarii. Mai mult, suntem dispusi sa sustinem proiectele colegilor nostri. Sunt convins ca fiecare dintre noi isi doreste pentru orasul lui un lucru de impact, de valoare.”, a spus Mircea Hava, primar Alba Iulia.

parteneriat 2Dincolo de necesitatea de neevitat a unei decizii politice comune care sa sustina un astfel de demers, s-au parcurs informatiile care se cunosc in prezent despre viitorul POR – Axa 4, Domeniul Major de Interventie 4.3. Practic, aceasta viitoare linie de finantare, integreaza principala resursa de bani europeni necesara acestui obiectiv. In momentul de fata singurul reper ce justifica posibilitatea de a depune un proiect pentru realizarea unei Sali Polivalente este o prevedere sumara din continutul draft al POR, asa cum a aparut recent in consultare publica. In contextul discutiilor de azi, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean Alba – Ion Dumitrel, s-a lansat si ideea crearii unei asociatii intercomunitare de dezvoltare a tuturor celor 11 orase din judet, in vederea scrierii unor proiecte de impact major pentru fiecare localitate, care puse in aplicare contribuie referential la dezvoltarea unei comunitati, dar servesc in egala masura si celorlalte orase, simultan. Atat judetul Alba, cat si municipiul Alba Iulia isi elaboreaza in prezent strategiile de dezvoltare in care aceste proiecte importante vor fi ulterior fezabilizate, analizate din punct de vedere al costurilor si viabilitatii economice si depuse spre finantare.

Primaria Alba Iulia a intreprins o analiza pentru 13 sali polivalente din municipii resedinta de judet din Romania, pentru a determina costurile de operare si veniturile incasate. S-a constatat ca toate aceste sali sunt subventionate constant si prezinta doar elementul sportiv ca specific de activitate. In privinta salii care ar putea fi construita la Alba Iulia, s-au luat in calcul si capacitati expozitionale, dar si functiuni artistic-culturale. Totodata s-a invocat necesitatea ca edificiul sa fie prevazut cu cel putin 5000 de locuri, pentru a putea beneficia de omologare internationala.

Mircea Hava si Ion Dumitrel au discutat teme si idei de proiecte cu posibilitatea de a se materializa in viitoarea alocare financiara europeana. Aceste proiecte vizeaza obiective din interiorul municipiului realizate in parteneriat: soseaua ocolitoare din zona de nord-vest a municipiului, de la Paraul Iovului pana la limita cartierului Micesti cu localitatea Sard; Centrul Cultural situat pe Bastionul “Sfantul Mihail”sau posibilitatea de participare a municipalitatii la asigurarea costurilor de modernizare ale Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia. In acest moment primaria a elaborat un portofoliu de peste 30 de proiecte pentru alocarea bugetara 2014-2020 si o strategie de sustinere a altor institutii publice care pot atrage bani europeni in Alba Iulia.

In urmatoarea intalnire se va clarifica forma de asociere care sa initieze punerea in practica a acestor proiecte comune dintre localitatile urbane ale judetului si se va redacta un document comun care va fi inaintat ministerului de specialitate.

Despre Redacția ProAlba 32744 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*