O crimă învăluită în mister. Moartea unei secretare din Alba Iulia, ucisă într-un apartament din Tolstoi, rămâne neelucidată

marilena burduf1 martie, anul 2000. Zeci de poliţişti ajung în cartierul Tolstoi din Alba Iulia. Într-un apartament de la etajul I, ei dau peste o imagine de coşmar. Proprietara locuinţei este găsită în baie, într-o baltă de sânge, după ce fusese lovită de mai bine de 10 ori în zona capului cu un obiect tăios, cel mai probabil o toporişcă. Cei care i-au alertat pe oamenii legii au fost nişte colegi de-ai femeii, care s-au panicat de faptul că aceasta nu ajunsese la serviciu. La faţa locului s-au strâns, pe lângă poliţişti, şi sute de curioşi care au rămas îngroziţi de odioasa crimă.

FEMEIA UCISĂ LUCRA CA SECRETARĂ

Poliţiştii au stabilit în scurt timp şi identitatea victimei. Femeia ucisă cu bestialitate se numea Marilena Burduf şi avea 48 de ani. Lucra ca secretară la fabrica UTEPS din Alba Iulia şi trecea printre cunoscuţi drept o persoană liniştită şi retrasă, care părea să nu aibă niciun duşman. În perioada în care s-a comis crima, Marilena Burduf locuia singură, pentru că soţul ei, marinar, se afla într-un voiaj.

FILMUL DINAINTEA CRIMEI

 Ancheta poliţiştilor a demarat imediat. S-a stabilit că, în ziua anterioară crimei, Marilena Burduf venise de la serviciu şi a fost văzută de câţiva vecini. A mers până la un magazin de piese auto din apropierea locuinţei, iar apoi la garajul unde îşi ţinea maşina. Un vecin de-al ei le-a spus poliţiştilor că, la scurt timp, a văzut-o pe femeie în compania unui bărbat, în zona ghenei de gunoi de lângă blocul în care locuia. Anchetatorii nu au putut stabili însă dacă cei doi se cunoşteau sau doar au mers din întâmplare unul lângă celălalt. Tot vecinii au mai văzut, în ziua anterioară crimei, că pe uşa apartamentului Marilenei Burduf se afla un bilet care ulterior nu s-a mai găsit. În aceeaşi seară, un bărbat care locuia în zonă a văzut-o pe Marilena Burduf la geamul bucătăriei sale în timp ce gesticula. Este, potrivit poliţiştilor, foarte posibil ca femeia să fi vorbit cu cineva la telefon. În tot acest timp, becul din încăpere a fost aprins.

ZIUA CRIMEI, O NECUNOSCUTĂ PENTU ANCHETATORI

În 1 martie, colegii cu care Marilena Burduf obişnuia să meargă cu maşina către serviciu au văzut că aceasta nu a coborât în faţa blocului. Acest lucru i-a pus pe gânduri şi câteva ore mai târziu au intrat în locuinţa femeii pe un geam, să vadă ce s-a întâmplat. Becul de la bucătărie, care cu o seară înainte era aprins, era acum stins, iar Marilena Burduf zăcea în baie într-o baltă de sânge. Uşa apartamentului era închisă, dar pe dinăuntru nu era nicio cheie în uşă. Poliţiştii chemaţi imediat la locul crimei au început percheziţia. Pe masa din bucătărie a fost găsit un pahar cu vin care avea pe el amprentele victimei. În rest, locuinţa nu părea răvăşită, dar s-a aflat că din apartament dispăruse o cutie în care se aflau bijuterii de mică valoare. În schimb, în locuinţă a fost descoperită suma de peste 2000 de dolari şi alte bunuri de valoare. Oamenii legii au exclus, astfel, varianta crimei pentru bani.

MOARTEA FEMEII A FOST DE O ATROCITATE EXTREMĂ

Legiştii au stabilit faptul că Marilena Burduf a fost lovită de mai bine de 10 ori în zona capului cu un obiect tăios, cel mai probabil o toporişcă. Prima lovitură a primit-o din spate, însă nu se ştie dacă asasinul fusese primit de bunăvoie în casă ori intrase prin efracţie. Arma crimei nu a fost găsită nici acum şi nici nu provenea din apartamentul în care s-a comis fapta. Nici recoltarea de amprente nu a dus la rezultate notabile. Totodată, în noaptea crimei, nici unul dintre vecini nu a auzit zgomote din apartamentul în care a avut loc tragedia.

O ANCHETĂ DIFICILĂ

Ancheta în acest caz a înaintat extrem de greu. Poliţiştii i-au făcut Marilenei Burduf un profil psihologic pentru a vedea ce fel de om era. S-a stabilit că femeia primea destul de rar musafiri şi nu dădea bani împrumut decât la cunoştinţe foarte apropiate. Era o doamnă extrem de pedantă şi, după foarte multe audieri, s-a eliminat şi varianta existenţei unui amant. Cu toate acestea, oamenii legii au avut un semn de întrebare după ce, cu câteva luni înainte, femeia luase de pe uşa apartamentului plăcuţa pe care scria „Fam. Burduf”. S-a stabilit însă că relaţia Marilenei cu soţul ei marinar era una bună şi că aceştia ţineau legătura în permanenţă. Erau căsătoriţi din anul 1979 şi păreau un cuplu sudat. Imediat după crimă, soţul Marilenei a sosit de urgenţă în ţară, unde a fost supus unor audieri-maraton care nu au dus la rezultate notabile. În paralel, anchetatorii au stat de vorbă cu aproape 300 de persoane pentru a da de o urmă care să îi ducă la criminal. Audierile i-au condus în mai multe zone din ţară, inclusiv în câteva oraşe din Moldova.

CERCETĂRILE CONTINUĂ

La această oră, dosarul Marilena Burduf conţine câteva mii de pagini îndosariate în zeci de volume. O echipă din cadrul IPJ Alba continuă cercetările în acest caz sub coordonarea unui procuror criminalist. Anchetatorii au câteva piste şi se bazează pe o listă de posibili suspecţi. De curând, poliţiştii şi procurorii care au lucrat la acest caz de-a lungul celor 16 ani de anchetă – mulţi dintre ei ieşiţi la pensie – au avut o întâlnire în speranţa că acest dosar va fi soluţionat. Pe durata cercetărilor s-a apelat inclusiv la testări cu poligraful şi la confruntări între martori. Imediat după crimă, soțul Marilenei Burduf a donat casa, pe care o ridica împreună cu soţia sa în zona Schit, Bisericii Ortodoxe care a amenajat în incinta ei un centru pentru copii. Pentru că au trecut 16 ani de la cumplita faptă, criminalul Marilenei Burduf ar putea fi, totuşi, la închisoare, condamnat, poate, pentru o altă faptă. Sau nu…

 

 

 

Despre Redacția ProAlba 30750 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*