O copie a hărții României, din 1935, a fost donată Colegiului Militar din Alba Iulia

Harta României Mari, o replică după originalul din 1935, a fost donată Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” de către familia Bălgrădean, Ioan și Octavia. Harta României Fizică-Administrativă și Turistică a fost întocmită și executată în anul 1935 după date statistice oficiale, de către M.D. Moldoveanu, profesor-cartograf. Harta are 51 de planșe și a fost realizată la o scară de 1:300.000.

Autorul hărții și-a motivat realizarea acesteia, astfel: „Cele două mari evenimente: a) războiul mondial și b) diferitele modificări administrative schimbând harta țării au creiat, din punct de vedere al orientării generale, o stare de lucruri confuză. Aceasta s’a datorit într’o mare măsură faptului că dela producerea acestor două mari evenimente, nici până astă-zi nu apăruse o hartă a României care să fie în perfectă concordanță cu efectele menționatelor evenimente. Pentru aceste motive, subsemnatul, după o muncă de specialitate destul de încordată în timp de 4 ani – am întocmit și litografiat „Harta României” la scara 1:300 000 compusă din 51 de planșe perfect racordabile”.

La dorința donatorului, domnul Ioan Bălgrădean, această hartă va fi păstrată la loc de cinste în Sala Tradițiilor și valorificată, prin studierea ei de către elevi, transmit cei de la Colegiul Militar.

Despre Redacția ProAlba 33668 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*