Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia propune o gardă romană municipiului

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a obţinut o finanţare în valoare de 57.617 lei  din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional pentru realizarea proiectului Ţinutele istoriei II. Garda romană de la Apulum. Finanţarea vine în condiţiile în care, în prima fază, proiectul muzeului albaiulian se clasase primul sub linia instituţiilor câştigătoare, la aria Activităţi Muzeale. Datorită excluderii în a doua etapă a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arhologie din Prahova, care nu a îndeplinit condiţiile finanţării, proiectul Ţinutele istoriei II. Garda romană de la Apulum a fost declarat câştigător.

Proiectul se doreşte o continuare a uneia dintre cele mai reuşite acţiuni desfăşurate în ultima perioadă de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Este vorba de Ţinutele Istoriei, un proiect care a stat la baza cunoscutelor evenimente desfăşurate anul trecut de muzeul albaiulian: Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viaţă, turneul Personajele istorice vin în satul tău sau Gala Prietenii Muzeului. De această aceasta specialiştii muzeului albaiulian îşi propun să reconstituie un aspect extrem de important pentru istoria oraşului Alba Iulia, prezenţa Legiunii a XIII-a Gemina pe aceste meleaguri. Astfel, se va realiza o gardă romană de 10 soldaţi, la care se va adăuga un signifer (purtător al stindardului de luptă), un centurion (subofiţer care conducea o subunitate militară din cadrul legiunii) şi un tribun (ofiţer aflat la comanda legiunii).

Tribunul si centurionul îşi vor însuşi comenzile în limba latină, iar garda va fi instruită să execute câteva manevre de front: pasul de marş, întoarcerile, retragerea, şi cea mai spectaculoasă manevră – testudo, sau ,,ţestoasa”, dispunerea în poziţie de apărare împotriva săgeţilor inamice. De asemenea, nu vor lipsi nici reconstituirea unor scene de luptă. De remarcat că proiectul îşi propune în primul rând să pună în valoare excepţionalul patrimoniu roman al oraşului şi al judeţului. Echipa care a realizat proiectul este compusă din următorii angajaţi ai Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia: dr. Tudor Roşu, dr. George Bounegru, dr. Liviu Zgârciu, dr. Radu Ota, dr. Ilie Lascu (istorici) şi Rareş Diodiu (sociolog)

раскруткавзлом пароля wi fi android

Despre Redacția ProAlba 35073 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*