
În zilele acestea, toate deciziile liderilor Europei se iau și se duc în direcția crizei pe care o trăim, care ne va afecta și în lunile următoare. E prima data când imaginea bătrânului continent este asemănătoare, indiferent de țară. O Europă strivită între două placi tectonice: criza sanitară și cea socio-economică.
Ieri, Comisia Europeană a anticipat întâlnirea virtuală de azi a celor care conduc statele membre cu un set de măsuri pe care sistemele medicale, cei care duc lupta zilnică, dar și simpli cetățeni, să poată conta.
Liniile de intervenție au fost decise, iar 100 de milioane de euro vor fi la dispoziție, în primul rând, pentru creșterea testărilor. O misiune grea și pentru Romania, pe care mi-ar plăcea să o văd dusă la capăt cu un ritm și randament egale, în toate județele. Regret s-o spun dar, azi, angajații si colaboratorii din direcții de sănătate publică precum cea din Alba sunt în stare de epuizare, în efortul de a testa și izola, în timp ce alte instituții similare sunt privilegiate cu un volum de muncă mai mic, dar salarii egale. E inacceptabil ca asta să fie normalitatea, unii turați la maxim, alții călcând frâna și denaturând realitatea. Așa se rămâne pe „culori frumoase” în unele zone, în timp ce alții sunt nevoiți să închidă școli sau afaceri, să se retragă în case. Fără doar și poate accentuarea și creșterea numărului de teste este prioritară, așa cum aprofundarea anchetelor epidemiologice, a izolării focarelor, trebuie susținute fără rețineri. Nu mai puțin importantă este raportarea oficială zilnică și consecventă a rezultatelor de testare de toate centrele, de stat sau private. Și monitorizarea corectitudinii acestora. Avem nevoie ca toate resursele de testare și tot personalul implicat să fie cu același efort implicat. Este inadmisibil ca în unele județe cu aparatură la dispoziție, cu personal în schemă, să testăm mai puțin și să raportăm puțin. Riscăm ca acolo unde se muncește pe brânci personalul medical să cedeze și să renunțe, urmare demotivării și nedreptăților.
Un alt efort prioritar îl reprezintă negocierea de acorduri cu producătorii de vaccinuri pentru ca acestea sa fie puse, cât mai curând, la dispoziția tuturor. În mod realist, acest moment ar trebui anticipat în țara noastră printr-un sistem de centre de vaccinare, capabil să preia, la început, categoriile vulnerabile din momentul zero, fără bâlbe. Avem nevoie și de o comunicare clară care să credibilizeze această măsură, în vacarmul știrilor false și alarmiste. Vaccinarea trebuie pregătită logistic și ca desfășurare.
Comisia a extins suspendarea plății TVA și a taxelor vamale la importul de echipamente medicale din alte țări din afara UE și a angajat timpi de așteptare mai scurți, de maxim 15 minute, pe culoarele verzi de transport de mărfuri. S-au lansat propuneri concrete și pentru protocoale comune de testare a călătorilor, în așa fel încât limitările privind călătoriile esențiale să fie cât mai puține.
Mircea Hava, europarlamentar
Fii primul care comentează