Miercuri: La Blaj se va desfășura evenimentul „Salvați albinele!”, o acțiune de sensibilizare a publicului privind păstrarea bazei melifere

albinePrimăria Municipiului Blaj în parteneriat cu cel mai mare procesator de miere din România și cu Asociația Apicultorilor din zona Târnavelor au aderat la un proiect multinațional inițiat de o importantă companie de utilaje apicole din Polonia, firma Lyson, având ca scop atragerea atenției asupra importanței protejării albinelor pentru rolul lor crucial în natură.

Evenimentul intitulat “Salvați albinele!” cuprinde un traseu cu 10 mașinuțe personalizate în întreaga Europă, în zonele cele mai importante din punctul de vedere al producerii, procesării și comercializării mierii de albine.

Caravana va ajunge la Blaj mâine, 14 octombrie, la ora 12.00 în fața Primăriei Municipiului Blaj. După momentul de întâlnire al apicultorilor polonezi cu cei români organizatorii locali și-au propus să facă un pas în plus pentru atragerea atenției asupra protejării albinelor prin organizarea unei acțiuni de plantare de salcâmi.

“Zona municipiului Blaj este recunoscută în țară dar și peste hotare pentru calitatea mierii produse dar și pentru hărnicia apicultorilor. Acesta este și motivul pentru care ne-am alăturat inițiativei de a sensibiliza opinia publică atât privind protejarea albinelor cât și în legatură cu extinderea zonelor cu floră meliferă”, spune primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Astfel administrația publică locală a pus la dispoziție un teren pe care ceilalți doi parteneri locali cât și oaspeții polonezi vor planta 300 de puieți de salcâmi. Se dorește ca această inițiativă să continue mai apoi prin plantarea altor tipuri de plante melifere.

În prezent În România trăiesc circa 1.12 milioane de familii de albine care produc în medie 18.000 de tone de miere pe an.

Flora meliferă existentă ar putea asigura însă bune condiții pentru mai mult de 1.7 milioane de familii rezultând o producție de 35.000 de tone de miere pe an.

România exportă anual aproximativ 12.000 de tone de miere, din această cantitate 40% reprezentând-o mierea de salcâm, considerată drept cel mai apreciat și mai cunoscut sortiment de miere.

În Europa, România ocupa locul al IV-lea din punctul de vedere al producerii mierii de albine după Spania, Germania și Ungaria.

Despre Redacția ProAlba 35838 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*