Mesaje de solidaritate cu minerii din Roșia Montană

mineriSindicatul CHEMEX este alături de Roșia Montană!Stoparea proiectului minier de la Roșia Montană anulează automat 500 de locuri de muncă create de RMGC în Roșia Montană și zeci de locuri de muncă create de ALS ROMÂNIA în laboratorul de la Gura Roșiei. Aceste cifre trebuie înmulțite cu numărul membrilor familiilor implicate, la care să adunăm toți agenții economici afectați (direct sau indirect) și, în cele din urmă, să calculam și sumele enorme de bani pierdute de bugetele locale sau de stat. Abia atunci vom vedea adevăratele pierderi ale unui proiect de asemenea mărime. Se pare că, aceste date le-au „scăpat” celor care protestează împotriva Roșiei Montane și, cred cu tărie că, cei care au ieșit în stradă să susțină oprirea Proiectului au fost sau sunt plătiți (de asociații sau prin alocații/pensii de stat) sau aveau un serviciu stabil. Nu cred că o familie care trăiește din alocațiile copiilor sau din munca de zilier a protestat în stradă pentru ca cei din Roșia Montană să-și piardă locurile de muncă. Știm, la rândul nostru, ce înseamnă să nu ai loc de muncă, să nu ai siguranța zilei de mâine. Nu putem trăi doar din declarații la TV sau din declarațiile de avere ale politicienilor. E inuman să anulezi șansa la o viață mai bună a unei comunități fără să le creezi alte alternative de dezvoltare durabilă socio-economică. Policienii noștri ar trebui să-și deranjeze costumele și să coboare între oameni să vadă care este adevărata situație și stare de spirit. Probabil e nevoie de o nouă MINERIADĂ pentru a putea relansa mineritul în România. Poate că, abia atunci, Roșia Montană va fi ascultată. Sindicatul CHEMEX este alături de minerii de la Roșia Montană și îi vom susține necondiționat în demersurile lor de a fi ascultați, de a face minerit la Roșia Montană. VOM LUPTA ALĂTURI DE EI. (Președintele Sindicatului CHEMEX, Raul Gomboș)

Confederatia Sindicala Nationala Meridian: Mesaj de solidaritate fata de camarazii minieri de la Rosia Montana

In contextul manifestarilor si dezbaterilor publice pe tema Proiectului minier aurifer de la Rosia Montana, Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, asa cum a facut-o inca din 1997, isi reafirma sustinerea pentru redezvoltarea industriei miniere in Muntii Apuseni. Asiguram cei aproximativ 300 de camarazi de la sindicatul Viitorul Mineritului, precum si ceilalti locuitori din Rosia Montana ce aspira la un loc de munca in cadrul viitoarei exploatari aurifere, ca vom combate in continuare impostura politica si manipularile scandaloase proliferate in spatiul public de catre unele grupuri de interese ce nu doresc altceva decat urmarirea unor mize politice personale.Deplangem comportamentul inconsecvent al unor politicieni, asa zis implicati in problematica zonelor miniere, care prin ignoranta lor tehnica si stiintifica, nu fac dacat sa contribuie la bagatelizarea si manelizarea dezbaterilor pe tema Proiectului de la Rosia Montana.Autoritatile statului care au fost implicate in ultimii 15 ani in demararea procesul administrativ de autorizare a acestui proiect, trebuie sa-si asume pe deplin responsabilitatea pentru informarea corecta a cetatenilor cu privire la interesele tarii noastre si obligatiile contractuale asumate de Statul Roman fata de investitorul canadian. Cu privire la manifestarile organizate in aceasta perioada, asiguram persoanele care au simpatizat cu aceste actiuni, ca intelegem preocuparile cetatenilor in raport cu Proiectul de la Rosia Montana si suntem interesati ca acestea sa se reflecte intr-un proces organizat de dialog social si civic la nivel local, regional si national. Constatam cu ingrijorare faptul, ca in dezbaterile pe tema exploatarii de la Rosia Montana, se neglijeaza fara nici un drept, interesele majoritatii locuitorilor din aceasta localitate miniera, la fel cum in trecut s-au desconsiderat actiunile de protest ale muncitorilor minieri din bazinul carbonifer Valea Jiului. Rezultatul acestei atitudini indiferente a politicenilor, a autoritatilor si a celorlalti cetateni care nu locuiesc in zonele miniere s-au tradus printr-o lipsa de solidaritate si decizii politice care au avut ca efect: disparitia a zeci de mii de locuri de munca in zonele miniere si pustiirea demografica a acestora; distrugerea unor capacitati tehnologice si profesionale in domeniul industriei extractive; cresterea dependentei Romaniei fata de materiile prime energetice si neenergetice; proliferarea pe scara larga a traficului ilegal de fier vechi si nu in ultimul rand, analfabetizarea populatiei in ceea ce priveste nivelul de intelegere a relatiei dintre sectorul extractiv, politica industriala si dezvoltarea economico-sociala a tarii. Exploatarea miniera de la Rosia Montana nu va rezolva toate problemele Romaniei dar cu siguranta va putea sa contribuie la dezvoltarea comunitatii si la cresterea oportunitatilor de angajare a locuitorilor din aceasta regiune.Noroc Bun !

SOLIDARITATE PENTRU ROȘIA MONTANĂ – Oamenii din comuna Ziduri, jud. Buzău, sunt alături de minerii de la Roșia Montană! Localnicii din comuna Ziduri, jud. Buzău, doresc să le transmită minerilor din comuna Roșia Montană, jud. Alba, că sunt alături de ei și că speră că totul se va rezolva cu bine. Am văzut că sunt disperați și unii dintre ei chiar s-au blocat în subteran, cerând autorităților să îi ajute să aibă în continuare locuri de muncă în minerit, prin pornirea proiectului minier din localitate. Este o dramă ceea ce trăiesc ei și nu putem rămâne indiferenți, ca români și ca oameni.Ne amintim de minerii de la Sindicatul Viitorul Mineritului Roșia Montană care, în ianuarie – februarie 2012, când am trăit cea mai grea iarnă din ultimii 50 de ani, au sărit în ajutor la deszăpezirea mai multor localități din județul Buzău. Impresionați de imaginile pe care le-au văzut la televizor, acești oameni și-au riscat viețile și au înfruntat codul portocaliu de viscol și ninsori pentru a veni în ajutor buzoienilor. Au scos la lumină peste 100 de case îngropate în zăpezi și au adus provizii de apă, conserve și pâine. Acum e rândul nostru să ne arătam solidaritatea. Noi nu putem veni acum la Roșia Montană să fim alături de ei, așa cum am vrea, dar dorim să transmitem autorităților că susținem demararea mineritului în localitate, pentru ca acești oameni să aibă de lucru, pentru ei și copiii lor. Oamenii din comuna noastră se îndeletnicesc mai ales cu agricultura, avem teren agricol dar în rest nu sunt alte activități în zonă. Trebuie să recunoaștem că o ducem greu, oamenii își duc traiul cum pot, muncesc mult și nu reușesc decât să aiba din ce trăi. Dar ne descurcăm cum putem și ne bucurăm că măcar avem pământul roditor care ne permite să facem agricultură. Nu avem investitori privați la noi în localitate, deși ne-am dori, dar nimeni nu investește. La fel ca noi sunt multe alte localități din România, care ar avea mare nevoie de investiții private, dar nu investește nimeni. Pe de altă parte, Roșia Montană are norocul unei mari investiții private, al unei firme care este în zonă de peste 10 ani, din câte am auzit. Oamenii din Roșia Montană nu pot face agricultură, pentru că nu au terenul potrivit, dar pot face minerit, așa cum au trăit și strămoșii și părinții lor. Dacă au această șansă, acești oameni ar trebui sa fie lăsați să facă minerit, dacă asta este ceea ce își doresc, dacă la asta se pricep și dacă au și un investitor care să finanțeze mina respectivă. Când fiecare localitate din România va face tot ceea ce poate pentru a beneficia de pe urma resurselor pe care le are, pentru a se dezvolta și pentru a da oamenilor de lucru, atunci cu siguranță că România și toți românii o vor duce mai bine. Noi, locuitorii comunei Ziduri, suntem solidari cu minerii de la Roșia Montană, le dorim multă sănătate și locuri de muncă în minerit! Așa să ne ajute Dumnezeu! (Nicolae Nedelcu, Viceprimar, Comuna Ziduri,Jud. Buzău)

Solidari cu Rosia Montana: Comuna buzoiana Ramnicelu se solidarizeaza cu minerii din Apuseni si cer repornirea mineritului
Localnicii comunei Ramnicelu nu pot asista nepasatori la framantarile si dificultatile prin care trec minerii din Rosia Montana. Le intelegem nevoia de a munci in minerit si ii respectam pentru ca nu si-au tradat meseria pe care au invatat-o de doua milenii incoace. Suntem recunoscatori minerilor de la Sindicatul Viitorul Mineritului Rosia Montana care, in cea mai dura iarna din ultima jumatate de secol, in ianuarie 2012, ne-au sarit in ajutor. Ortacii din Apuseni au luptat cu frigul extrem si cu ninsorile pentru a ne veni in ajutor, dezgropand casele din zapezi si aducandu-ne apa si alimente. Acum ii stim in mare dificultate si vrem sa le transmitem intreg sprijinul nostru. Suntem cu sufletul alaturi de ei si le transmitem autoritatilor responsabile sa porneasca mineritul in Apuseni fara intarziere!
Rosia Montana are resurse pe care alte localitati nu au norocul sa le aiba, si au si finantare pentru mina de acolo. Rosienii, mineri de generatii intregi, ar trebui sa fie norocosi ca pot avea in sfarsit ce munci. Dar nu e asa. Inca nu sunt lasati sa munceasca intrucat proiectul minier nu a demarat, iar fiecare zi de intarziere agraveaza starea economica si sociala a localnicilor, a semenilor nostri din Rosia Montana.
Daca tot se tot invoca poluarea cu cianura si punerea in pericol a sanatatii populatiei, cei care protesteaza impotriva exploatarii de ce n-o fac si pentru “cianurile” din alimentele si bauturile pe care le consumam zinic?
Nu suntem experti in date tehnice, dar cei care au facut-o pana acum pe media, au demonstrat si ne-au convins ca nu exista niciun pericol. Exploatea miniera in zona trebuie să fie acceptata de toata lumea, in conditiile stabilite prin acest proiect.
Suntem alaturi de minerii de la Rosia Montana, le dorim sa le fie bine, le dorim sa ajunga sa faca iarasi minerit si le dorim NOROC BUN, asa cum spun ei in mina!  Si le multumim inca o data pentru gestul lor de omenie, pe care nu l-am uitat.

Doamne ajuta!

 

Dumitru Stanciu,Primar, Comuna Ramnicelu

Jud. Buzau

 

Despre Redacția ProAlba 38067 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*