Miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 13, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisată expoziția Regimurile politice totalitare din România, de la Carol II până la Nicolae Ceaușescu (1938-1989). Evenimentul își propune să readucă în atenția publicului larg una dintre cele mai întunecate perioade din istoria contemporană a României. O perioadă scurtă, din punct de vedere cronologic, întinsă pe parcursul a numai 51 de ani, dar din păcate extrem de neguroasă. Tocmai din acest motiv, expoziția dorește să contribuie la o mai bună cunoaștere a sa, care însă trebuie prezentată cu prudență.
Expoziția este împărțită în patru secțiuni speciale, fiecare dintre ele încercând să acopere câte una din cele patru dictaturi, într-o cronologie care pornește de la Carol II, continuă cu Antonescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej, pentru a se sfârși cu Nicolae Ceaușescu.
Ce au în comun Carol al II-lea, Ion Antonescu, Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu? Cu toţii sunt foşti şefi de stat care s-au poziționat în fruntea unor regimuri autoritare. Din păcate, cei patru foşti dictatori ai României, personaje controversate, intrate deja în legendă, au ajuns astăzi să fie idolatrizați de o parte a societății. Asta și pentru că se vorbește prea puțin în spațiul public, despre adevărata față a acestor regimuri. Cultul personalității, reprimarea oricărei forme de opoziție și nerespectarea drepturilor omului, prezența unei forme de cruzime, absența alegerilor sau alegeri falsificate, lipsa libertății de exprimare, controlul absolut al armatei și/sau poliției, procese falsificate și refuzarea justiției, cenzură și practici de propagandă sunt doar câteva din caracteristicile acestei perioade. La toate acestea se adaugă evident și antisemitismul dictaturii legionare și antonesciene, care s-a manifestat prin jefuirea, schingiuirea și asasinarea a mii de evrei.
Astfel, în cadrul expoziției publicul va putea pătrunde în atmosfera acelor vremuri, prin intermediul diferitelor exponate prezentate cu această ocazie, plecând de la publicațiile de propagandă, ziare, fotografii, medalii, documente, filme sau chiar obiecte personale, dintre care menționăm ceasul de buzunar care i-a aparținut lui Ion Antonescu.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia cu sprijinul Casei de licitații Historic și al colecțiilor private Nicolae Mihăilescu și Robert C. Obreja.
Fii primul care comentează