Investiție de peste 2 milioane de euro pentru refuncționalizarea si redarea către comunitate a Laturii de Est a Cetății Alba Iulia

Monument istoric de importanta nationala, Cetatea Bastionara Alba Carolina din Alba Iulia este nu doar inima geografica a municipiului, ci reprezinta si sufletul comunitatii, spatiul in care locuitorii si turistii se intalnesc, socializeaza, isi petrec timpul liber. Cu o suprafata de peste 110 hectare, cetatea este a treia fortificatie construita de-a lungul timpului la Alba Iulia, suprapusa peste castrul Legiunii a XIII-a „Gemina” si peste fortificatia medievala de secol XVI. Cea mai reprezentativa dintre cele trei fortificatii, cea de tip Vauban, a fost construita cu rol de „places d’armes” (depozitul logistic), facand parte din sirul fortificatiilor de tip Vauban construite de Imperiul Habsburgic pe linia Muresului, dupa scoaterea Transilvaniei de sub dominatia otomana, la inceputul secolului XVIII.

Pentru a completa suita de lucrari de reabilitare incepute in perioada 2007 – 2013, Primaria municipiului Alba Iulia a semnat cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru un contract de finantare prin care se vor revitaliza si reconverti functional 20.000 de mp aferenti Laturii de Est a Cetatii.

Valoarea totala a contractului este de 11.859.034,06 lei, iar valoarea finantarii nerambursabile  este de 9.306.152,27 lei.

Proiectul „Reconversia si refunctionalizarea zonei de sant exterior – Cetatea Alba Carolina din Municipiul Alba Iulia”  propus de edilii municipiului, este inclus in randul celor care raspund atat unor necesitati de protejare a mediului cat si comandamentelor de crestere a atractivitatii unui spatiu public, de aceea finantarea a fost obtinuta in cadrul Prioritatii 3: „O regiune cu comunitati prietenoase cu mediul”, Actiunea 3.3 „Investitii in infrastructura verde si albastra in mediul urban regional – municipii”, din cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021 – 2027.

„Pentru conservarea, restaurarea si promovarea Cetatii Alba Iulia s-au derulat prin ADR Centru mai multe proiecte cu finantare europeana, autoritatile locale sesizand inca din prima perioada de finantare europeana, 2007 – 2013, oportunitatea pe care acestea o ofereau pentru investitiile in conservarea restaurarea si promovarea unui monument istoric atat de important din punct de vedere istoric si de vast, ca intindere. Daca punem la socoteala si contractul prin care s-a finantat restaurarea celui mai vechi corp de cladire al Palatului Principilor Transilvaniei, atunci contractul nou semnat este al optulea prin care se investesc fonduri europene in patrimoniul istoric din Alba Iulia. Suma la care ajungem astfel este si ea importanta, aproape 55 milioane de euro, doar fonduri europene nerambursabile. Lucrarile efectuate pe aceste contracte sunt si ele foarte diverse, de la reabilitarea tramei stradale, la restaurari ale zidurilor si a unor spatii interioare, iluminat public, spatii verzi, cercetare istorica si nu in ultimul rand, pentru promovare turistica.

Proiectul pe care-l finantam acum are in vedere «inchiderea» inelului santurilor Cetatii, exteriorul laturii de Est fiind singura zona care ramasese neamenajata. Inchiderea inelului santurilor Cetatii nu inchide insa si nevoia de finantare pentru acest foarte important monument istoric, drag comunitatii locale si atractiv pentru turisti”, a declarat domnul Simion Cretu, Director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru.

Proiectul de fata consta in accesibilizarea si amenajarea peisagera a spatiului verde studiat din zona santului exterior de pe latura estica a Cetatii, cu plantatii variate, perene sau sezoniere, mobilier urban, alei, zone de odihna, sport si socializare pentru toate varstele, astfel incat santul de est al cetatii se devina un nucleu in reteaua de spatii verzi ale orasului. Mai mult, necesitatea investitiei este data de situatia actuala a spatiului istoric aferent santului exterior estic al cetatii Alba Carolina, care este neutilizat si insalubru.

„Astazi marcam cu bucurie inceputul unei noi etape importante in istoria Cetatii Alba Carolina. Prin finantarea obtinuta prin Programul Regiunea Centru 2021 – 2027, in cadrul proiectului «Reconversia si refunctionalizarea zonei santului exterior de pe latura de Est a Cetatii Alba Carolina», demaram lucrarile de amenajare a ultimei parti neamenajate a cetatii. Ma refer la zonele de spatii exterioare publice pentru ca avem inca mult de lucru la cladiri, spatii interioare din componenta fortificatiei. Noi am depus la ADR Centru inca o cerere de finantare, pentru continuarea lucrarilor la Palatul Principilor Transilvaniei si sper ca in curand sa primim si sa va dam inca o veste buna. Proiectele acestea sunt nu doar o investitie in patrimoniul istoric si cultural al orasului, ci si un pas inainte in consolidarea municipiului Alba Iulia ca destinatie turistica de referinta in Romania si in Europa. Continuam astfel angajamentul nostru de a valorifica in mod responsabil trecutul, in beneficiul prezentului si al generatiilor viitoare. Multumim tuturor celor care sustin acest demers si ne insotesc in misiunea de a reda cetatii stralucirea pe care o merita”, a precizat domnul Gabriel Plesa, Primarul municipiului Alba Iulia.

Beneficiarii directi ai investitiei sunt cei peste 65.000 de locuitori ai municipiului Alba Iulia, turistii si operatorii economici din municipiul Alba Iulia.

Despre Redacția ProAlba 42060 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*