INTERVIU Eduard Moga, sportiv în cadrul Academiei de Fotbal “Gheorghe Hagi”. O poveste despre pasiune, sacrificii și determinare

Edi Moga sebesLa numai 13 ani, Eduard Moga este unul dintre cei mai valoroși tineri fotbaliști din județul Alba. A acceptat provocarea de a se alătura jucătorilor de top de la Academia de Fotbal  “Gheorghe Hagi”, pe postul de mijlocaș central defensiv. A jucat pentru România pe Stade de France, unde a marcat în poarta Angliei. Își dorește să ajungă la un club mare din Europa și să joace și în tricoul naționalei de seniori. O poveste despre pasiunea pentru sport, sacrificii și determinarea de a arăta că nimic nu este imposibil. 

INTERVIU Eduard Moga, sportiv în cadrul Academiei de Fotbal “Gheorghe Hagi” 

5 ediTe-aș ruga, pentru început, să ne spui câteva cuvinte despre tine…

Mă numesc Eduard Moga, am 13 ani și mă consider un băiat modest și muncitor. Pasiunea mea este fotbalul, sport pentru care pot spune că am renunțat la copilărie și pentru care am plecat departe de familia mea care locuiește la Sebeș.

Cum a început aventura ta în ceea ce privește fotbalul? 

Aventura în fotbal a început în jurul vârstei de cinci ani, atunci când tatăl meu a cedat rugăminților mele și m-a dus la acest sport. Părinții mi-au povestit că mi-a plăcut mingea încă de mic și că atunci când am mers prima oară pe terenul de fotbal i-am lăsat de mână și am plecat după…balonul rotund.

6 ediÎn clipa de față știu că faci parte din Academia de Fotbal  “Gheorghe Hagi”. Cum ai descrie această experiență? 

Fac parte din echipa Academiei de Fotbal  “Gheorghe Hagi” de doi ani de zile. Am participat, împreună cu echipa la care activam atunci, Europa Alba Iulia, la turneul zonal al juniorilor D, născuți în anul 2002, la Tărlungeni, unde am jucat, printre alte echipe, si cu cea formată din jucători ai Academiei. Am fost remarcat de către staff-ul lor, precum și de către reprezentanții Federației Române de Fotbal. În clipa de față pot spune că să faci parte din Academia de Fotbal  “Gheorghe Hagi” este o experiență unică.

 

Bănuiesc că sportul înseamnă și sacrificii. Merită acest efort din partea ta?

8 ediEu cred că sportul în general, dar mai ales fotbalul, cere multe sacrificii. Mult mai multe decât își imaginează oamenii, fie ei adulți ori copii. Am plecat departe de casă de la vârsta de 11 ani. Nu mi-a fost ușor, au fost și momente grele dar consider că nici un sacrificiu nu este prea mare atunci când îți urmezi visul.

Care ar fi cele mai importante rezultate pe care le-ai obținut, până acum, ca sportiv?

Cele mai mari rezultate de până acum au fost câștigarea Cupei Hagi Danone, anul trecut, și participarea la Danone Nations Cup, Campionatul Mondial al copiilor, unde am reprezentat naționala României. Am jucat finala pentru calificarea la mondiale cu echipa Kinder Târgu Mureș, iar la finalul timpului regulamentar scorul a fost 2-2. Au urmat loviturile de departajare, am bătut ultima lovitură, am marcat și ne-am calificat la mondiale. 

edi 10Dar cel mai frumos moment din cariera ta de până acum?

Cel mai frumos moment din viața mea l-am trăit pe Stade de France, unde am jucat împotriva Angliei. Când am călcat pe acel teren m-am simțit extraordinar , nu există cuvinte care să descrie acele sentimente. Meciul s-a terminat 1-1 și au urmat, din nou, lovituri de departajare. Mi s-a oferit încrederea să bat prima lovitură , am marcat iar în momentul în care crainicul mi-a rostit numele, care a răsunat pe tot stadionul, a fost atât de emoționant încât mi-au dat lacrimile de fericire.

Unde te vezi peste 10 ani ?

Peste 10 ani mă văd ca un jucător de bază al lotului național de fotbal și, fără falsă modestie, mă văd jucând pentru un club renumit din Europa. Eu cred că dacă muncești, ai atitudine și crezi în tine, cu siguranță, vei reuși.

edi 9Ce sfat ai avea pentru copiii care doresc să își construiască o carieră în fotbal? 

Sunt, poate, cam mic să dau sfaturi dar cred că orice copil care iubește acest sport poate ajunge fotbalist daca muncește la antrenamente dar și suplimentar, acasă. Dacă se odihnește suficient , dacă are atitudine și dacă, așa cum am făcut și eu, crede în visul lui.

 

 

 

Despre Redacția ProAlba 31360 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*