INTERVIU cu Dorin Nistor, primarul Sebeșului. „2017 a fost anul care a deschis traseul de investiții în infrastructura municipiului.”

Domnule primar, 2017 a fost un an plin de provocări administrative pentru Municipiul Sebeș. Care ar fi, în opinia dumneavoastră, cele mai importante repere din acest punct de vedere?

Anul 2017 ne-a oferit răstimpul de a contura direcția optimă în care este firesc să ne îndreptăm, prin obiectivele care trebuie atinse. Am reușit să finalizăm investiții, să începem altele și să identificăm soluții pentru problemele de interes general. A fost anul în care echipa din primărie a abordat teme aflate, până atunci, în plan  secundar, cum ar fi scrierea de proiecte pentru obținerea finanțărilor nerambursabile. Chiar dacă au fost foarte puține axe de finanțare, noi am fost prezenți și am reușit să constituim GAL Sebeș. Simt că echipa din primărie s-a omogenizat și, chiar dacă mai sunt lucruri de corectat, fundația unui colectiv de succes a fost făcută. În paralel, am dezvoltat o bază materială care va duce la o îmbunătățire a curățeniei stradale și vom continua investițiile în platforme subterane de deșeuri. Am stabilit ca obiectiv prioritar optimizarea costurilor, atât ca funcționare, cât și ca eficiență energetică a orașului, de la iluminat public, până la clădiri. De asemenea, am urmat traseul programat odată cu aprobarea bugetului, am reușit să actualizăm și documentațiile făcute peste an și astfel să pregătim proiectele pentru mai multe străzi care, în 2018, vor intra în reabilitare. Așadar, 2017 a fost anul care a deschis traseul de investiții în infrastructura Sebeșului. Dacă în 2017 am finalizat trei străzi-Creangă, Abatorului și Spicului, investiții făcute din punctul zero, anul 2018 va fi unul în care vom interveni cu investiții, tot de la zero, în cartierul Zăvoi, zona de sub motel, str. Crișan, dar și str. Unirii, Grădinilor și M. Eminescu din Petrești, precum și Ulița de Sus și Ulița de Mijloc din Lancrăm. Ne-am aplecat și asupra unor proiecte în construirea de creșă și grădiniță, iar 2018 va fi anul în care această investiție va începe. Am acordat o atenție specială zonelor verzi și părții estetice a orașului și vom continua să intervenim pentru ca Sebeșul să fie plăcut ochiului, fie că vorbim de parcuri, alei, străzi ori spații publice. Am reușit să înfrumusețăm orașul și să-l facem vizibil, ne-am promovat mai bine valorile și potențialul de care dispunem, astfel încât am fost vizitați de potențiali noi investitori. De asemenea, am dezvoltat relațiile internaționale ale municipiului, fiind curtați de localități din Austria, Italia și Croația, în vederea concretizării unor acorduri de cooperare.

În paralel cu proiectele administrative, Sebeșul a fost, de asemenea, gazda unor evenimente culturale și de divertisment de excepție. Se poate spune că, din acest punct de vedere, e o premieră pentru municipiu?

Sebeșul este poziționat la loc de cinste pe harta culturală a României, prin personalități care au construit și consolidat, de-a lungul anilor, acest patrimoniu cultural remarcabil. Eu cred în aceste evenimente, ele fac parte din identitatea locală și dau dimensiunea spirituală a acestor locuri. În plus, ne dorim să oferim divertisment de calitate ca o alternativă de petrecere a timpului liber pentru locuitorii noștri, dar și pentru cei care ne vizitează.

Ați declarat, chiar la începutul acestui an, că impozitele pentru locuitorii Sebeșului nu vor crește. Cum au primit oamenii această măsură luată de administrația locală?

Sebeșul are impozite locale la minimul prevăzut de codul fiscal. Consider că o politică fiscală facilă pentru contribuabili este sănătoasă atunci când dorim să încurajăm atât extinderea spațiului locativ, cât și a investițiilor. O astfel de politică fiscală este benefică pe termen mediu și lung, pentru că stimulează dezvoltarea. Sper să ne păstrăm și în viitor aceste cote de impozitare, deoarece acum suntem  afectați semnificativ de modificările aduse codului fiscal. Astfel, ne vedem puși în fața unor venituri mai mici și a unor cheltuieli mai mari, generate de legislația adoptată de la nivel central, cu consecințe asupra  administrației locale, cu urmări dezastruoase asupra planului de investiții pe care ni l-am asumat la preluarea mandatului. Dacă se continuă cu o astfel de politică, vom vorbi la trecut de investiții locale. Dezvoltarea economică a orașului presupune și investiții ale administrației publice locale, menite a crea facilități. Iar dacă la noi se produce plus valoare și ne asumăm anumite consecințe ale acestei dezvoltări economice, nu pot să accept ca sumele din impozite și taxe să fie direcționate, în ceea mai mare parte, la nivel central. Adică Sebeșul cu cheltuiala, iar banii să plece la București. Vi se pare onest? Mie nu!

Potrivit prevederilor din noul Cod Fiscal, bugetul Sebeșului va scădea cu circa 3 milioane de euro. Cum veți gestiona această problemă din punct de vedere al investițiilor pe care le aveți pe agenda de primar?

Suntem afectați de decizii centrale care nu sunt conectate la problematica din administrațiile locale. Se vorbește despre descentralizare doar la nivel declarativ, realitatea este că astfel de politici legislative  vor doar să oprească investițiile locale, coroborate cu o legislație tot mai stufoasă și greoaie în domeniul achizițiilor și investițiilor. Am preluat mandatul cu un excedent de aproximativ 21 milioane de lei, iar acum avem un excedent de 26 milioane de lei, ceea ce ne permite să ne urmăm planul de investiții în 2018, însă cu siguranță vom fi afectați în 2019. Vom continua planul de a atrage finanțări nerambursabile, precum și alte soluții financiare care să ne asigure finanțarea investițiilor pe care ni le-am propus. Este adevărat că aceste consecințe ne vor pune în imposibilitatea de a realiza anumite investiții sau cel puțin să oprim lansarea lor în contractare. Mă refer la investiții mari, de interes general. Dacă se păstrează această legislație care dezavantajează localitățile dezvoltate economic, în perioada 2018-2020 vom pierde aproximativ 9 milioane de euro. Adică exact atât cât ar costa un spital sau amenajarea centrului municipiului Sebeș ori, aș adăuga pe listă, ștrandul și Parcul Arini.

2018 va fi, de asemenea, un an de „foc” din punct de vedere al evenimentelor de anvergură pe care Centrul Cultural „Lucian Blaga” le are, deja, în pregătire. Ne puteți da câteva informații pe această temă?

Anul 2018 stă sub semnul lui Blaga și al centenarului Marii Uniri. Prin urmare, evenimentele noastre vor transmite respectul profund pentru valorile românești autentice, pentru limba română, pentru o națiune unită. Prețuim căldura cu care doamna Dorli Blaga ne oferă sprijin pentru a promova opera distinsului său părinte și dorim să punem în valoare casa memorială de la Lancrăm, cu convingerea că Sebeșul va scrie o pagină memorabilă în anul care onorează cel mai important moment din istoria Românilor. Calendarul evenimentelor este generos și are o componentă specială destinată tinerilor. Eu cred în ei, îi cunosc, vreau să le fie auzită vocea, îmi doresc să-și urmeze vocația și sunt convins că-și vor realiza visurile.

La cel mai recent interviu pe care l-am realizat împreună, acum 7 luni, îmi spuneați, citez: „poate că “nebunia” și optimismul meu nu sunt înțelese, deocamdată, de toți colegii din primărie”. Cum ați comenta, acum, acest subiect?

Cred că echipa de astăzi e mai puternică și simt cum mulți colegi din primărie au început să se implice în proiecte importante pentru orașul nostru. Chiar dacă mai există pesimiști, eu simt că proporțiile s-au schimbat. Am evoluat mult în partea de dotare cu echipamente IT, astfel încât avem posibilitatea să fim mai prompți către populație. Am abordat și am dezvoltat consultările publice, componentă pe care intenționez să o promovez pe mai departe. Cred că prin comunicarea cu oamenii reușim să facem ceea ce trebuie. Prin Serviciul Public Administrarea Patrimoniului am reușit să fim mult mai prezenți la problemele din stradă (curățenie, iluminat, reparat asfalt sau trotuare). Avem un plan de întreținere a drumurilor care încă nu sunt asfaltate și a celor de câmp.

Ce planuri are administrația Dorin Nistor pentru anul 2018?

Vom continua, desigur, ceea ce am început în 2016 și 2017, atât în ceea ce privește investițiile, cât și în ceea ce înseamnă îmbunătățirea calității actului administrativ. Vreau să creștem calitatea serviciilor publice: mă refer la curățenie, dar și la siguranță, pentru că vom avea un sistem de supraveghere video performant. Vom continua înfrumusețarea orașului cu flori și arbori ornamentali. Sebeșul este un oraș frumos și trebuie să contribuim la șlefuirea lui și la punerea în valoare a patrimoniului arhitectural, cultural, precum și a zonelor naturale de excepție. Nicidecum în ultimul rând, vom continua misiunea nobilă de a pune în valoare oamenii deosebiți ai orașului nostru.

Vă apropiați, încet, de jumătatea mandatului de primar. Care ar fi cele mai mari satisfacții trăite și măcar o dezamăgire?

Deși oamenii sunt mai vocali când e vorba de nemulțumiri, constat că tot mai mulți locuitori ai Sebeșului au început să mă sprijine și să ne fie alături. Iar asta este o mare bucurie. Lor le mulțumesc pentru opinii, pentru încredere și susținere. Personal, nu contabilizez dezamăgirile și nu voi face asta atâta timp cât cred în forța unei comunități unite, în onestitatea și seninul din fiecare om.

La final, și sper că sunteți de acord, vă propun să încheiem cu un mesaj către locuitorii municipiului Sebeș. Vă rog…

Să nu uităm, niciodată, că sufletul orașului nostru trăiește prin oameni. Că împreună vom scrie, cât de frumos putem, povestea Sebeșului. Le mulțumesc, tuturor, pentru ceea ce reprezentăm astăzi: un veritabil model pentru România și un reper de mare interes pentru investitori importanți din lumea întreagă. Voi continua să reprezint cu mândrie Sebeșul și vă muțumesc pentru onoarea acordată.

 

 

Despre Redacția ProAlba 31360 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*