
Nu suport oamenii mincinoși și ipocriți / La vârsta de 18 ani m-am înscris în partid în ideea de a face voluntariat / În orice domeniu este greu să te ridici, dar și mai greu este să rămâi sus / Noi, cei tineri, cred că avem o altă mentalitate și putem aduce un plus societății.
Domnule Mureșan, vă propun să începem discuția noastră prin a ne spune, pe scurt, câteva cuvinte despre dumneavoastră…
În primul rând vreau să vă mulțumesc pentru propunerea de a realiza acest interviu. Îmi este puțin mai greu să vorbesc eu despre mine, dar voi face un exercițiu și voi spune, pe scurt, câteva lucruri care mă definesc. Am 28 de ani, iar acum un an si jumătate am fost ales președinte al TSD Alba Iulia. În prezent ocup funcția de director al Clubului Sportiv Unirea Alba Iulia, iar în urma alegerilor din 25 mai 2014 sunt consilierul vicepreședintelui PSD Alba, europarlamentarul Victor Negrescu. Nu suport oamenii mincinoși și ipocriți și consider că avem de învățat câte ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnim în cale.
Faceți parte din noua generație de politicieni. Care ar fi parcursul dumneavoastră, de până acum, în această activitate?
Sunt în PSD de aproximativ 10 ani. E singurul partid de stânga din România, cu tradiție și rezultate, pe ale cărui valori le prețuiesc și le promovez. La vârsta de 18 ani m-am înscris în partid în ideea de a face voluntariat, de a cunoaște oameni noi. Prima funcție politică, cea de secretar executiv al TSD Alba Iulia, am avut-o la vârsta de 23 de ani. Le sunt recunoscător celor care mi-au acordat credit și sper că nu i-am dezamăgit. Patru ani mai târziu am fost ales secretar al TSD Alba și, iată, acum conduc organizația municipală de tineret.
Spuneați că sunteți și șeful de cabinet al europarlamentarului Victor Negrescu, pentru biroul pe care domnia sa îl are deschis în Alba Iulia. Ce detalii ne puteți oferi legat de acest subiect?
De 6 luni de când este la Bruxelles, Victor Negrescu a fost numit de presă, nu o singură dată, ca fiind cel mai activ europarlamentar român. Iar acest aspect este unul cu care eu mă mândresc. Dacă o să vă uitați pe site-ul Parlamentului European, veți putea observa că are cea mai vastă activitate. Victor Negrescu ocupă prima poziție în topul luărilor de cuvânt, iar o interpelare a sa, mediatizată și apreciată, este aceea în care îi cere premierului britanic, David Cameron, explicații în legătură cu propunerile de restrângere a drepturilor pe care le au românii care vor să lucreze în Marea Britanie. Spre deosebire de alți aleși, Victor Negrescu prezintă cetățenilor, în mod regulat, prin intermediul mass-media, activitatea sa din Parlament. Consider că acest lucru nu este doar normal, ci și obligatoriu, iar exemplul ar trebui urmat și de alți eurodeputați. Biroul de europarlamentar, situat pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, este deschis marți, între orele 10.00 și 12.00 și joi, între orele 12.00 și 14.00, timp în care primesc în audiențe oameni care doresc să-și lămurească fapte care țin de spațiul european. Chiar dacă, de multe ori, problemele oamenilor nu sunt de competența unui europarlamentar, încercăm să-i redirecționăm spre instituțiile și persoanele abilitate, care i-ar putea ajuta. Totodată, ținem legătura cu opinia publică pe adresa de email corneliu.mureșan@gmail.com.
De ceva timp ocupați și poziția de director al Clubului Sportiv Unirea din Alba Iulia. Care ar fi „reperele” mandatului dumneavoastră în această funcție?
Ocup funcția de director al C.S. Unirea Alba Iulia din luna noiembrie 2013. La început am întâmpinat probleme de funcționalitate a clubului, în special, din cauza faptului că instituția nu a avut, timp de 6 luni, un director. Totodată, am avut de rezolvat o serie de probleme legate de sportivii care nu au avut indemnizația plătită la zi, posibilitatea financiară de a se deplasa la competiții sau echipamentul necesar practicării sportului. La finele anului 2014 și începutul lui 2015, clubul se poate mândri atât cu performanțe sportive, dar și cu o situație financiară optimă pentru obținerea performanței. Toți sportivii sunt la zi cu indemnizațiile, au echipamente noi și moderne și sunt mult mai dornici de performanță.
Pentru un om de vârsta dumneavoastră, se poate spune că ați pus deja bazele unei cariere solide, atât în politică dar și în afara ei. Care sunt ingredientele unei astfel de reușite?
Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase dar consider că mai am multe de demonstrat. Cred că ingredientele unei reușite, indiferent de domeniul în care activezi, sunt munca, ambiția, devotamentul, perseverența și puterea de sacrificiu. În orice domeniu este greu să te ridici, dar și mai greu este să rămâi sus. Apreciez fiecare categorie socială pentru că, în această viață, nu avem nevoie doar de politicieni, oameni de afaceri, directori, ingineri, medici sau arhitecți. Spre exemplu, un sportiv celebru este ovaționat după fiecare concurs sau meci, dar nu cred că un profesor care a predat lecția cu conștiinciozitate este mai prejos. O societate funcționează și se dezvoltă armonios prin aportul fiecărei persoane, indiferent de domeniul în care activează. De la orice persoană putem învăța, indiferent de activitatea pe care o desfășoară. Ca și politician, mai ales tânăr, cred că este benefic să fiu mereu între oameni. Ei îmi dau puterea să merg mai departe, iar astfel cunosc, în permanență, realitatea din societate și nevoile oamenilor. Un politician nu poate spune că a ieșit învingător dintr-o luptă, indiferent de alegerile pe care le-a câștigat. Nu cred că putem vorbi despre o victorie în politică. Un om politic poate fi satisfăcut atunci când pune umărul la nevoile semenilor, iar aceste nevoi sunt permanente și într-o continuă schimbare.
Care sunt lucrurile care vă displac cel mai mult la un politician?
Realitatea din România arată că politicienii sunt din ce în ce mai prost văzuți, mai ales din cauza faptului că sunt atinși de flagelul corupției. Sondajele de opinie atestă faptul că încrederea în politicieni scade constant. Sunt de părere că factorii determinanți din cauza cărora politicienii sunt prost văzuți sunt, în special, superficialitatea, ipocrizia, scandalurile și tot circul din spațiul public. Sincer, și eu m-am săturat de politicienii care vând gogoși, care se laudă cu orice preț, cu proiecte închipuite sau cu ale altora. În calitate de președinte al unei organizații, fie ea și de tineret, mi-am permis să ”sancționez” derapajele oamenilor politici din Alba, care nu au făcut altceva decât să-și aroge diferite proiecte realizate din bani publici, iar atunci când voi călca strâmb aștept să fiu răsplătit cu aceeași monedă.
Ce mesaj ați avea pentru tinerii care doresc să intre în politică?
Cred că tineretul poate oferi un plus, poate aduce schimbarea. Eu, sincer, cred în corectitudinea politicienilor, dar cred și că nu există pădure fără uscături. Nu putem generaliza, nu sunt toți la fel. Există și persoane care au intrat în politică din dorința de a îndrepta lucrurile și pentru binele țării. Sigur, este greu să le vorbim oamenilor despre corectitudinea politicienilor. Să le spunem că au intenții bune când, la televizor, în stânga și în dreapta, se vede cu totul altceva. Noi, cei tineri, cred că avem o altă mentalitate și putem aduce un plus societății. Imaginați-vă cum ar arăta acest popor dacă toți am privi pasiv și am spune că suntem prea ”mici” pentru a produce schimbarea. Eu cred în puterea tinerilor și, de aceea, în calitate de președinte al TSD Alba Iulia doresc să fac o invitație deschisă tuturor celor care vor să se implice în politică.
Bănuiesc ca aveți câțiva politicieni preferați, fie în plan local, fie național. Doriți sa nominalizați câteva persoane?
Un politician pe care îl stimez, apreciez și de la care am de învățat este europarlamentarul Victor Negrescu. Este membru PSD Alba de 6 ani și a fost cel care m-a făcut să mă implic mai serios în viața politică pentru că mi-a arătat ce înseamnă formarea unei echipe funcționale cu care să îți atingi obiectivele, indiferent de obstacole. Victor Negrescu este cel care a creat o structură nouă în rândul PSD-ului – PES activis România, care numără în prezent peste 7.000 de membri, fiind o echipă care s-a format în primul rând din prietenie și din împărtășirea valorilor proeuropene. Recent, presa națională l-a catalogat pe Victor Negrescu ca fiind ”o surpriză”, în sensul bun al cuvântului. Pentru mine nu a fost o surpriză deoarece eram sigur că va face o impresie bună, încă din primele luni ale mandatului.
Care sunt proiectele dumneavoastră politice pe termen mediu și lung?
Începând din această lună vreau să deschid o cafenea politică la care doresc să invit să participe membri și simpatizanți PSD, tineri care doresc să vină să vadă ce se petrece în interiorul unui partid, reprezentanți ai ONG-urilor care au proiecte și pe care noi putem să-i sprijinim și, de ce nu, și membri ai altor partide politice. Pe termen lung îmi doresc ca organizația de tineret să crească, să demonstreze că este competentă și să obțină funcții în ierarhia politică. Noi funcționăm ca o pepinieră, cunoaștem valorile partidului iar noi, tinerii, trebuie să fim viitorii lideri ai organizației.
Ar fi o întrebare pe care nu v-am adresat-o dar căreia ați dori să-i răspundeți?
Intenția dumneavoastră de a realiza interviul m-a onorat, vă mulțumesc, iar ultimul meu mesaj se îndreaptă tot înspre tineri. Le transmit să intre într-un partid, să se implice. Indiferent cât timp vor fi activiști cred că este o experiență bună și care ar putea aduce beneficii pe plan personal și social.
Articol publicat în Revista ProAlba. Ediția print poate fi vizualizată AICI.
Fii primul care comentează