Interviu Cornel Comșa și Radu Vieru

comsa si vieru 1Cornel Comșa, Radu Vieru, se pare că politica, cea care le face şi le desface pe toate, continuă să vă ţină pe acelaşi drum. Spun asta pentru că, după Iniţiativa Civică pe care aţi constituit-o la Alba Iulia urmează un proiect mult mai curajos…

Radu Vieru: Aşa este, Iniţiativa Civică a apărut din nevoia de a motiva şi mobiliza oamenii dezamăgiţi sau sătui de o politică foarte agresivă. A fost şi este o mişcare menită să trezească din letargie oameni valoroşi care nu doreau deloc vizibilitate sau o implicare directă politică din diverse motive. Din acest punct de vedere, Iniţiativa Civică este o reuşită. Am primit sprijinul şi colaborarea unor oameni extraordinari cu idei frumoase şi posibilitatea de a contribui cu ceva în societatea românească. Dorinţa noastră de a schimba fundamental modul de a privi politica şi de a duce această politică către omul simplu şi împlinirea nevoilor sale, a dus mai departe înspre un proiect „mult mai curajos”…

Cornel Comșa: Am fost colegi de liceu, suntem prieteni, există şi altfel de raţiuni decât cele politice pentru a fi pe acelaşi drum. Revenind la întrebarea dumneavoastră…în martie 2012, după ce am preluat preşedinţia organizaţiei judeţene Alba a PP-DD, mi-am dorit să aduc lângă mine oameni din generaţia noastră, între 35 şi 50 de ani, cu profesii liberale şi performanţe în domeniile lor, însă am întâmpinat mari greutăţi în a-i convinge să intre în partidul lui Diaconescu. Majoritatea nu au înţeles că PP-DD nu era decât un vehicul şi că dorinţa mea esenţială era să îi stimulez să acţioneze politic, să nu mai stea doar să comenteze de pe margine. Aşa s-a născut ideea Iniţiativei Civice, în care s-au implicat medici, economişti, arhitecţi, oameni de afaceri, care au intervenit public în ultimul an, în situaţii delicate pentru oraşul nostru. Astăzi încercăm să ducem implicarea la nivelul următor, un partid politic. Partidul Nostru.

cornel comsaDomnule deputat, aş vrea să vă întreb ce va însemna, în perioada imediat următoare, Partidul Nostru la nivelul judeţului Alba?

C. Comșa: Până la începutul anului 2015 vrem să închegăm un grup solid de profesionişti, nu neapărat oameni implicaţi în politică, care să fie hotărâţi să schimbe complet conducerea judeţului în 2016. Tot în aceste luni vom identifica cei mai buni candidaţi pentru municipiile şi oraşele judeţului precum şi candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Ţinta noastră sunt alegerile locale din 2016, iar oamenii care intră în grupul nostru trebuie să ştie deja pentru ce se luptă. Concret şi direct. Partidul Nostru este un brand deocamdată şi principala lui calitate este aceea că putem construi ceva temeinic, de la zero. În aceste momente, dacă n-ar trebui să poarte totuşi un nume, nici măcar nu m-aş preocupa de brand. Important este grupul acesta de oameni implicaţi, determinarea lor, tenacitatea şi munca pe care o vor face în următorii doi ani. Grupul nostru se poate numi oricum în 2016, important este să se angajeze în lupta frontală cu actuala putere care inhibă dezvoltarea judeţului de atâţia ani.

Domnule doctor, sunteţi cunoscut ca unul dintre oamenii ataşaţi valorilor creștin-democrației. Ce argumente v-au convins să vă alăturaţi Partidului Nostru?

R. Vieru: Sunt în continuare ataşat valorilor creștin-democrației, valori în lumina cărora am crescut, principii care mi-au dat curaj să mă implic în politică, şi mi-au oferit încredere că oamenii se pot schimba în bine. Aşa cum spunea şi Cornel, mă alătur întâi de toate unui grup de oameni maturi, serioşi, care au făcut ceva în viaţa lor până la 35-40 de ani. Mă alătur Partidului Nostru cu aceleaşi idei pentru care am activat politic şi până acum.  Diferenţa esenţială între Radu Vieru din 2012 şi Radu Vieru de acum este că am găsit prieteni la fel de motivaţi de a schimba politica în toate aspectele ei, cu o viziune nouă şi sinceră în ceea ce priveşte modul de a acţiona şi de a servi cetăţeanul. Scopul final este acela de a îmbunătăţi viaţa tuturor şi de a pune ţara aceasta pe o direcţie cu totul nouă, mult mai prosperă, după cum o merităm cu toţii. Mijloacele pentru a atinge acest scop, din păcate, rămân exclusiv cele politice.

comsa si vieruConsideraţi, domnule Comșa, că Partidul Nostru va reuşi, cel puţin în Alba, să obţină aceleaşi rezultate spectaculoase ca şi PP-DD în perioada în care aţi condus filială? Ar fi interesantă şi opinia lui Radu Vieru pe această temă…

C. Comșa: Distanţa dintre 2012 şi 2016 din punct de vedere politic este imensă. Eu cred că menirea mea în judeţul Alba se va împlini în câteva etape. PP-DD a reprezentat doar fisurarea monopolului de putere PDL. Atât. Am arătat că se poate, am arătat că, din resurse modeste, cu oameni normali, nu super-luptatori sau elite, am stat la masa negocierilor cu cei care călăresc judeţul Alba de 25 de ani. Nu am cerut nimic pentru mine personal, fiorii care i-au trecut pe şira spinării în iunie 2012 pe aceşti oameni au fost răsplata mea. 2016 este etapa următoare. Prietenii şi oamenii pe care îi selectăm în următoarele luni vor produce adevărata schimbare. Completă, radicală, sperăm definitivă. În bine. Din 2016 intrăm în altă etapă, dar e prematur să mă exprim, lucrurile se schimbă atât de repede de la o zi la alta…

R. Vieru: Personal am urmărit din afară evoluţia politică spectaculoasă pe care a avut-o Cornel Comșa şi PP-DD-ul condus de el în Alba. Mărturisesc că la acea vreme m-a bântuit un sentiment de frustrare, cu atât mai mult cu cât am avut câteva întâlniri în care Cornel a încercat să mă convingă să mă implic alături de el. Acum sunt pe deplin convins de abilitatea lui politică şi de capacitatea de a organiza lucrurile. Am aprofundat subiectele care erau sensibile pentru mine şi am fost plăcut impresionat de sinceritatea lui, de dorinţa lui de a redefini politica în general. Sunt convins că drumul său politic nu poate fi decât spre vârf.

Daţi-le cititorilor noştri 5 motive pentru care ar trebui să voteze, pe viitor, sau (de ce nu) să se înscrie în Partidul Nostru.

R. Vieru: Credinţă, Tinereţe, Sinceritate, Implicare Civică, Respect.
C. Comșa: O să dau unul şi bun. Acela că oamenii aflaţi la vârsta maturităţii, care fac sau au făcut ceva util în viaţă pentru România sau pentru profesia lor, sunt lăsaţi mereu pe dinafara deciziei politice. Ei sunt cei care educă şi cresc copiii acestei ţări, ei au grijă şi de seniorii noştri, ei, cei care au acum între 35 şi 50 de ani. Noi le oferim o şansă unică, aceea de a participa la decizia politică, de a prelua frâiele acestui judeţ sau chiar ale României. Majoritatea lor stau şi clevetesc pe Facebook, sunt deştepţi, sunt agresivi, sunt competenţi, însă când îi abordezi direct, spun că nu intră în politică. Cel mai greu va fi să îi convingem pe aceşti oameni să se „activeze” civic şi politic, arătându-le că schimbarea e în ei. Trebuie să deschidă ochii, să îşi estimeze corect puterea pe care o au şi să o folosească odată şi-odată. Noi le dăm această şansă.

radu vieruPe când vom putea afla mai multe detalii tehnice despre PN? Mă refer aici la programul, înregistrarea partidului, la statut, la ţinta” politică?

C. Comșa: Programul politic este aproape gata, pe 10 septembrie vom centraliza toate contribuţiile pe fiecare domeniu, iar în ultimul week-end al lunii, la Braşov, vom avea o reuniune a Grupului de Iniţiativă care va dezbate fiecare capitol pe parcursul a câtorva zile. După ce toate modificările vor fi făcute, îi vom da o varianta finală, gata pentru înregistrarea oficială. Strângerea de semnături este şi ea în derulare, va dura un pic mai mult decât finalizarea programului, însă nu vrem să le fuşerim, pentru că se ştie că multe partide s-au întors de la Tribunal tocmai din această cauză. Statutul este mai avansat decât programul politic, el va fi deja prezentat la reuniunea de la Braşov din septembrie. Ţinta politică primordială sunt alegerile locale din 2016.
R. Vieru: Calendarul expus de Cornel spune aproape totul, contribuţia mea esenţială este la programul politic pe capitolul sănătate şi, sigur, în întâlnirea de la Braşov unde vom regla până în cele mai mici detalii varianta finală cu care vom ieşi public.

Cum consideraţi înfiinţarea unui nou partid? Sinucidere politică, scârbă faţă de actuala clasă politică, credinţa că, finalmente, se poate termina cu minciuna şi neseriozitatea din spaţiul politic actual?

R. Vieru: Consider că fiecare om din România simte nevoia de schimbare totală a politicii. Prin înfiinţarea acestui partid suntem capabili să oferim alternative reale de schimbare.
C. Comșa: Eu cred că momentul este perfect. Aceste alegeri prezidenţiale care urmează ne arată foarte clar că actuala clasă politică este extenuată, sleită, incapabilă să mai ofere ceva nou. Atât de mult s-au rulat între ei băieţii încât astăzi chiar nu mai au ce să ofere! Este jenant că după 10 ani să vii cu aceeaşi variantă de dispută prezidenţială – PDL şi PNL de o parte, PSD de cealaltă parte. Cu aceeaşi oameni, atenţie! Blaga şi Videanu şi Falcă şi Atanasiu şi Nicolaescu şi toţi corupţii PDL şi PNL care au supt această ţară cu alianţa DA a lor cu tot!! Se bat, în teorie, cu Hrebenciuc şi Mazăre şi Oprișan şi toţi corupţii PSD-ului care o sfâşie de cealaltă parte…ce opţiuni are românul? Zero. Sunt exact aceeaşi corupţi în alte haine. Anii 2014-2016 reprezintă un moment de turnură majoră în viaţa noastră, a românilor. Trebuie să ştim să-l gestionăm.

Veţi avea un candidat pentru alegerile de la Primăria Alba Iulia?

C. Comșa: vom avea candidaţi pentru toate funcţiile elective din judeţul Alba. De la consilier comunal la Ceru Băcăinți la Primarul municipiului Alba Iulia şi Preşedintele Consiliului Judeţean. Împreună cu Radu şi colegii noştri îi vom găsi pe cei mai buni.

Daţi-mi, vă rog, câte un citat care vă reprezintă. Unul în care credeţi şi pe care sunteţi convinşi că îl veţi putea respecta şi că politicieni.

C. Comșa: Nimic nu este mai puternic decât o idee căreia i-a venit tImpul.
R. Vieru: Ca medic, în Jurământul lui Hipocrate, am rostit următoarele cuvinte: „Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și bună starea bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.” Aşa mi-am condus profesia, aşa voi face şi cu cetăţenii care mă vor vota.

comsa si vieru 2Sunteţi de părere că Partidul Nostru nu va fi doar al dumneavoastră? Alegătorii s-au fript,zic eu, de prea multe ori…

C. Comșa:Atunci când pronunţi Partidul Nostru, ai deja formulat un sentiment de apartenenţă. Este şi al tău, şi al meu, şi al omului care ne votează. Este al nostru. Alegătorii s-au fript, aveţi dreptate, însă s-au fript la aceeaşi plită, pe care erau aceleaşi oale cu aceleaşi ingrediente. Meniul nostru este „bio” (zâmbeşte). Şi îi invităm să şi-l gătească singuri. Dacă nu, sunt liberi să se ardă în continuare. Ca să fiu mai clar – în lumina întrebării dimneavoastră – eu nu o să mai candidez la nicio funcţie publică în judeţul Alba. Voi fi însă foarte atent la selecţia tuturor candidaţilor, din acest motiv începem cu doi ani înainte. Aşa că Partidul Nostru, va fi al vostru, al albaiulienilor, al celor din judeţul Alba, nu al meu sau al lui Radu Vieru.

Vă rog să aveţi sinceritatea de a vă caracteriza unul pe celălalt în câteva cuvinte…

R. Vieru: Cornel Comșa va defini noua generaţie de politicieni. Carismatic, tenace, extraordinar de inteligent, are o viziune foarte clară asupra vieţii în general şi o poziţie sinceră faţă de oamenii pe care îi reprezintă ca şi politician. Este pregătit şi antrenat pentru lupta politică, pe care a demonstrat că ştie să o gestioneze pentru a câştiga. Dialogul cu el a fost întotdeauna deosebit de plăcut şi după cum se arată până acum şi constructiv.
C. Comșa: Radu Vieru este persoana publică din acest judeţ cu cel mai mare potenţial politic. Este un medic excepţional, integru, educat, familist. Este un om care salvează vieţi zi de zi. Consumându-şi nervii şi viaţa sa pentru acest lucru. Din punct de vedere politic este invulnerabil. Pur şi simplu nu poţi să zici ceva rău despre el fără să te faci tu însuţi de râs. Iar într-o țară unde invectivele şi jignirile în spaţiul public sunt o regulă, acest atuu al lui este foarte important!

Care credeţi că sunt primele trei reguli pentru o clasă politică onestă?

R. Vieru: Cinste, moralitate şi patriotism, fără de care cred că nu îţi poţi reprezenta concetăţenii.
C. Comșa: Eu nu cred că există aşa ceva undeva în lume. Sunt de acord însă cu Radu că patriotismul ar fi un ingredient indispensabil pentru ca orice clasă politică să ducă mai departe destinul unei naţiuni.

Pentru că sunteţi la început de drum, având în vedere că e întrebarea numărul 13 şi,poate, aveţi vreo superstiţie, vă las ultimul cuvânt. Răspundeţi cu ce vă vine acum în minte. Un mesaj pentru România, pentru români, legat eventual de faptul că ţara pare să se îndrepte într-o direcţie tot mai greşită…

R. Vieru: Implicarea civică şi politică a unei noi generaţii este vitală pentru România. Daţi-vă jos de pe Facebook şi exprimaţi-vă voinţa şi puterea în mod direct!

C. Comșa: Dacă oamenii de calitate „nu se bagă”, cei pe care îi critică toată ziua nu vor pleca de bună voie de lângă banul public. Copiii lor stau la rând şi vor trata şi mai rău ţara noastră. Nici o schimbare nu se produce fără efort şi nici o ţintă nu e imposibilde atins. Nu mai criticaţi, participaţi!

Despre Redacția ProAlba 31301 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*