
În luna iulie, la Bonțida s-a desfășurat cea de-a doua ediție a festivalului Electric Castle. După cum am prezentat într-un material anterior, anul acesta evenimentul s-a doveit a fi la un nivel mult mai ridicat. Au participat peste 79.000 de mii de iubitori ai muzicii bune din toată lumea. Pe cele cinci scene din cadrul festivalului au urcat sute de artiști de top care au încântat urechile „electricilor” prezenți cu cea mai bună muzică. Una din prestațiile care m-au încântat la fel ca și în 2013, a avut loc în ultima de zi și se datorează unor băieți și fete „cu papion”. Este vorba despre orchestra Notes&Ties. O orchestra tânără ce a urcat pe Main Stage-ul „castelului” și a fermecat pe toată lumea. De precizat este și faptul că orchestra a fost prezentă în 2012 și la Alba Iulia în cadrul „Alba Iulia Music & Film Festival”. Nu am stat pe gânduri și am hotărât să iau legătura cu acești oameni frumoși. Le-am adresat niște întrebări, iar ei au răspuns. Vă rog să faceți cunoștiință cu una din cele mai frumoase orchestre din România.
Câteva cuvinte despre orchestra Notes&Ties. (muzicieni, dirijor, intrumente folosite, etc)
Este o orchestră tânără formată din oameni profesionişti care activează în diferite instituţii de cultură din ţară, ea fiind formată pe un mic nucleu de instrumentişti din cadrul Orchestrei Naţionale de Tineret a României.
Forma ei este standard, ea fiind formată din intrumente cu coarde, de suflat, percuţie, harpă şi pian. La majoritatea concertelor noastre îl avem ca dirijor pe tânărul Vlad Agachi dar se mai întâmplă să colaborăm şi cu alţii.
Orchestra nu are o activitate permanentă funcţionând doar pe bază de proiecte.
Nu avem foarte multe concerte pe an, până în prezent, la Cluj ea fiind contractata doar de TIFF şi Electric Castle deoarece puţini organizatori îşi permit să contracteze un astfel de ansamblu. Nu zic că este o orchestră scumpă doar că avem foarte mare grijă de imaginea noastră şi foarte atenţi în alegerea repertoriului şi al concertelor.
De ce Notes&Ties și cum ați ajuns la acest nume?
Numele Notes&Ties reuneşte cei doi termeni: „notes” (note muzicale) şi „ties”, întotdeauna îmi place să spun că are două sensuri (legături) (cravate).
Brandul Notes&Ties are la baza misiunea de a stabili o legătură între mediul de afaceri, cel academic şi artistic al Clujului şi susţinerea şi promovarea tinerilor muzicieni dar se întâmplă să promovăm acest gen de muzică şi în alte medii cum a fost de ex. la Electric Castle.
Sincer să vă spun aveam foarte mari emoţii şi reţineri faţă de reacţia publicului de la castel la acest gen de muzică dar m-am înşelat iar acest public minunat mi-a demonstrat contrariul.
Fără dar și poate, orchestra Notes&Ties este diferită de alte orchestre pe care le-am văzut. Care credeți că sunt punctele cheie care fac aceste diferențe?
Echipa din spatele acestei orchestre.
În al doilea rând faţă de alte orchestre de muzică clasică noi facem întotdeauna show şi suntem ajutaţi şi de vârstă, este orchestra formată doar din tineri foarte ambiţioşi, dornici de performanţă şi care emană o energie pozitivă.
Pentru a doua oară ați urcat pe scenă Electric Castle. Cum a fost?
Emoţionant şi electrizant în acelaşi timp.
Acum că ne-am lămurit cu privire la anumite aspecte vin cu următoarea întrebare. În cadrul Electric Castle ați abordat în mare parte muzică de pe coloanele sonore a unor pelicule cinematografice. Cum alegeți filmele?
Pur şi simplu în funtie de public. La concertele noastre obişnuite se intră doar pe bază de invitaţie iar publicul este selectat şi preponderent mai în vârstă. Ştiam că La EC publicul este foarte tânăr așa că am ales coloane sonore din filmele generaţiei noastre de la Star Wars până la Game of Thrones. Facem programe inedite deoarece lucram cu tineri compozitori ex. (Variu Dan) care ne fac orchestraţie pe piesele cerute de noi.
Cine face aceste alegeri?
Eu personal.
Cinefili în orchestră?
Cam toţi.
Star wars sau Lord of the rings?
LOTR
Bach sau Vivaldi?
J.S.Bach
Mozart sau Beethoven?
Greu de spus.
Ceaikovski sau Verdi?
Ceaikovski
Care sunt cele mai curajoase abordări în ceea ce privește coloanele sonore?
Aţi amintit mai sus de LOTR… îmi doresc ca în viitor să pot pune în scena acesta lucrare. Chiar ai nevoie de curaj să începi aşa ceva. Este vorba de un mega proiect care implică o orchestră de 120 de persoane, 3 coruri, 1 cor de băieţi şi o sumedenie de solişti.
Alte genuri de muzică abordată.
Contemporană, Jazz, Django simfonic…dar recent sub umbrelă Notes&Ties a venit şi Bigg Dimm A’Band aşa că acoperim cam tot ce se cere pe piaţă.
La ce alte evenimente sau festivaluri importante ați mai participat?
Evenimente private şi evident la festivaluri de specialitate.
O să ne încântați și anul viitor la Electric Castle?
Dacă o să fim invitaţi… cu cea mai mare plăcere.
Cum sună viitorul? Ce ne așteaptă pe noi, publicul?
Lucram la mai multe proiecte doar ca după cum vă spuneam majoritatea lor sunt private şi nu am voie să vă spun mai multe informaţii.
Vă mulțumesc. Succes și să ne auzim cu bine!
Fii primul care comentează