Interes regional foarte mare pentru pregatirea corespunzatoare a proiectelor de dezvoltare

Peste 200 de persoane, au participat, in luna mai, in toate judetele Regiunii Centru, la suita de seminarii organizate de ADR Centru. Intalnirile de lucru organizate la Alba Iulia, Brasov, Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Sibiu si Targu Mures au dezbatut punctual aspecte legate de implementarea proiectelor din cadrul Programului Operational Regional si au urmarit pregatirea potentialilor beneficiari de fonduri pentru viitoarea perioada de programare 2014-2020.

Temele propuse participantilor au constat in prezentari realizate de experti ADR Centru asupra stadiului de implementare a Programului REGIO la nivelul Regiunii Centru, precum si detalii concrete din procesul de implementare a proiectelor. Pentru acest din urma aspect au fost analizate principalele probleme intampinate, precum si cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestora. Astfel, membrii echipelor de implementare a proiectelor, in special din domeniul autoritatilor publice locale si ai organizatiilor neguvernamentale, au pus accent pe cateva aspecte cheie din ciclul de viata al proiectelor realizate cu fonduri europene. Este vorba despre realizarea si verificarea procedurilor de achizitii  publice in cadrul proiectelor, inclusiv sistemul de prevenire, constatare si sanctionare a neregulilor aparute in cadrul procesului de utilizare a fondurilor europene. Aceste lucruri trebuie sa se deruleze in conformitate cu OUG 66/2011. In plus, participantii la fiecare dintre cele 6 seminarii judetene au dezbatut importanta stabilirii corecte a indicatorilor pe proiecte, in corelare cu cei de program , pe baza Instructiunii nr 43 a AM POR, precum si aspectele legate de modificarea Proiectelor Tehnice si a documentatilor de executie inainte de lansarea licitatilor de atribuire, pentru respectarea Instructiunii nr 81 a AM POR.

Celalalt panel al seminariilor a fost dedicat pregatirii regionale pentru perioada de programare 2014-2020. Membrii grupurilor de lucru judetene, constituite la initiative ADR Centru au analizat aspectele europene si nationale, dar si planurile de actiune regionale, pentru identificarea celor necesitatilor de finantare in concordanta cu strategiile europene si nationale. Analizele au pornit de la prezentarea evaluarilor socio-economice si analizelor SWOT locale si regionale, fiind urmate de discutii privind necesarul de date care trebuie colectate in vederea constituirii unui portofoliu solid de proiecte care ar putea primi finantare in perioada 2014-2020.

”In calitate de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operational Regional in Regiunea Centru, ADR Centru i-a invitat pe beneficiarii de fonduri nerambursabile REGIO si pe membrii grupurilor de lucru judetene sa discute punctual aspecte legate de derularea proiectelor contractate. In acest fel am dorit ca, intr-o singura reuniune judeteana, sa-i asezam la o discutie comuna pe actualii beneficiari, alaturi de cei care vor pregati alte proiecte in viitor. Implementam acum peste 320 de proiecte, prin acest program, ceea ce inseamna fonduri nerambursabile atrase in valoare de peste 390 milioane euro, din care am platit deja beneficiarilor peste 121 milioane euro. Trebuie sa transferam potentialilor beneficiari de fonduri nu numai cele mai importante informatii privind derularea acestor proiecte, ci si experienta celor care deja au implementat cererile lor de finantare si le-au transformat in proiecte de succes. In acest an se vor mai finaliza multe proiecte, iar numarul celor care s-au derulat cu succes va depasi 150. Aceste elemente, pe langa discutiile despre instructiunile si cerintele legale referitoare la implementarea proiectelor, ne vor sprijini in dezvoltarea portofoliului regional de proiecte. Practic, am stabilit deja cum vom identifica necesitatile de finantare si dezvoltare, urmand sa evaluam oportunitatile de finantare a proiectelor strategice regionale” a declarat, dupa incheierea sesiunilor de informare judetene, domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

aracer.mobiскачать взлом

Despre Redacția ProAlba 38047 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*