Întâlnire a autorităților publice locale din Regiunea Centru: Discuții privind realizările din perioada 2007-2013 și estimări privind viitoarea perioadă de finanțare

intalnire regiunea centruPeste 40 de reprezentanți ai autorităților publice locale, din mediul de afaceri și universitar din Regiunea Centru s-au întâlnit și au discutat miercuri, 30 septembrie, la Miercurea Ciuc în cadrul Ședinței Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, despre fondurile nerambursabile și proiectele de dezvoltare ale Regiunii Centru. Stadiul proiectelor implementate prin POR 2007-2013 și bunele practici din această perioadă, precum și noutățile viitorului Program Operațional Regional 2014-2020 și pregătirea proiectelor, au fost principalele puncte de discuție care au atras atenția celor prezenți.

Creșterea gradului de absorbție al POR 2007-2013, de la circa 65%, cât este în prezent, la nivelul Regiunii Centru, la un grad cât mai aproape de 80% până la finele acestui an, pentru a reduce presiunea financiară ce va fi după 2015 în responsabilitatea primăriilor și consiliilor județene, a fost dezideratul acestor discuții. Deși gradul de finalizare a lucrărilor de construcții, de modernizare și de achiziție a echipamentelor prevăzute în proiecte este cu mult avansat față de gradul de rambursare a cheltuielilor efectuate sau de absorbție, este necesară alinierea celor două, atât pentru sprijinul beneficiarilor, cât și pentru a ilustra stadiul real al programului.

intalnire regiunea centru 2„Trebuie să precizez că acest grad de absorbție este o medie a 12 domenii de finanțare. Pe unele domenii avem absorbție de 99%, 80% sau 100%, cum sunt cele accesate de microîntreprinderi, sau cele prin care am finanțat dotarea cu echipamente a infrastructurii de intervenție în situații de urgență, sau reabilitarea de centre sociale. Dar, pe unele domenii care s-au deschis depunerii de proiecte acum un an sau doi, gradul de absorbție variază de la 4 la 10, sau la 30%. Însă implementarea proiectelor, cerințele solicitate la depunere, problemele cu care se confruntă beneficiarii, sunt parte a unui proces dinamic, mereu în mișcare, din care am învățat și vom încerca să aplicăm lecțiile învățate pentru următoarea perioada, 2014-2020 ca să evităm aceleași probleme sau greșeli. Chiar și așa, nu cred că în acești 7 ani, autoritățile locale sau Guvernul României ar fi avut disponibilitatea de a concentra aproape 600 de milioane de euro pentru investiții în atât de multe domenii și pentru atât de multe beneficii”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

intalnire regiunea centru 1În ceea ce privește Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru cei interesați de informații de ultimă oră, vă precizăm că, în luna octombrie este preconizată lansarea domeniului ce vizează reabilitarea infrastructurii rutiere (6.1), iar în luna noiembrie se preconizează lansarea domeniului ce vizează îmbunătățirea competitivității microîntreprinderilor (2.1). Ca și procedură de depunere a proiectelor spre finanțare, solicitanții de fonduri vor avea obligația de a depune cererile de finanțare electronic printr-un sistem electronic MySMIS, tot prin mediul online derulându-se și corespondenţa ulterioară, inclusiv ataşarea documentelor scanate. Participanții prezenți la întâlnire au mai fost informați că în luna noiembrie vor mai avea loc două întâlniri ale Comitetului de Monitorizare, una privind POR 2007-2013, iar a doua privind POR 2014-2020, dar și despre demararea la nivelul Regiunii Centru a Programului 2014-2020 prin organizarea unei conferințe internaționale pe tema dezvoltării urbane.

Despre Redacția ProAlba 30746 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*