Instituția Prefectului monitorizează activitatea serviciilor publice deconcentrate și răspunde cu promtitudine la solicitările exprimate de cetățenii județului Alba

Astăzi, 26 martie 2025, a avut loc ședința ordinară a Colegiului Prefectural al judeţului Alba, întâlnirea fiind prezidată de prefectul județului Alba, domnul Nicolae Albu, cu participarea subprefectului județului Alba, domnul Andrei Vincze, secretarului general, domnul Nelu Fleșer, a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate și a altor instituții publice din județul Alba.

Ordinea de zi a cuprins următoarele puncte de dezbatere: Bilanțul Inspectoratului Județean de Poliție Alba pentru anul 2024; Stadiul realizării Programului de ocupare al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba pentru anul 2024 şi propunerile pentru anul 2025; Raport de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba pentru anul 2024; Analiza activităţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba, în anul 2024; Diverse.

La primul punct de pe ordinea de zi, a luat cuvântul domnul comisar șef de poliție Ilea Constantin, șef al Inspectoratului de Poliție Județean Alba, care a prezentat rezultatele activității din anul 2024. Au fost inițiate și implementate 11 proiecte și campanii de informare și prevenire și s-au desfășurat activități punctuale pe diferite segmente ale criminalității, în parteneriat cu instituții, autorități publice locale și parteneri privați. Infracționalitatea judiciară a scăzut cu 1,3% față de 2023, infracționalitatea economică a crescut cu 4,7%, față de 2023, iar infracționalitatea de altă natură a crescut cu 2,1% față de 2023. În anul 2024, polițiștii au descoperit, în flagrant delict, 1.003 infracțiuni. În funcție de mediul în care au fost comise, se constată că din totalul infracțiunilor sesizate, 69 % au fost înregistrate în mediul urban, iar 31 % au fost înregistrate în mediul rural.

În anul 2024, numărul infracțiunilor stradale a scăzut cu 13% față de anul 2023. Din totalul infracțiunilor stradale sesizate, 28% sunt infracțiuni de furt. Dintre acestea, furturile din buzunare reprezintă 7,8 %, furturile de/din auto 5,5%, iar restul sunt alte tipuri de furturi. Polițiștii de la siguranță școlară au desfășurat 2.187 de activități preventiv-informative destinate elevilor, care au avut ca beneficiari peste 50.000 de elevi din 354 de unități de învățământ. Au fost constatate 951 de infracțiuni de natură economico-financiară și au fost luate 11 măsuri preventive. Au fost constatate 156 de infracțiuni de evaziune fiscală. În domeniul infracțiunilor contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, au fost constatate 64 de infracțiuni de înșelăciune, în domeniul proprietății intelectuale au fost înregistrate 31 de dosare, iar în domeniul contrabandei cu țigarete au fost înregistrate 7 dosare penale.

În continuarea ședinței a luat cuvântul doamna Katona Andrea Elena, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, care a prezentat stadiul realizării Programului de ocupare a forței de muncă 2024 și măsurile prevăzute pentru anul 2025. Anual se întocmeşte anual Programul judeţean pentru ocupare, fundamentat pe baza analizei situaţiei economico-sociale înregistrate la nivelul judeţului Alba. Obiectivul general al programului, în anul 2024, a prevăzut încadrarea în muncă a cel puţin 6350 persoane. Până la data de 31.12.2024 un număr total de 6250 persoane (98%) au intrat pe piaţa muncii. Un număr de 4061 persoane au fost încadrate pe locuri de muncă vacante pe perioadă nedeterminată; 2189 persoane prin încadrarea pe locuri de muncă vacante pe perioadă determinată. Numărul persoanelor cuprinse în  serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante de la începutul anului şi până la sfârşit a fost de 9659, din care încadrate în muncă 6250 persoane. S-a realizat  încadrarea după prima mediere a muncii pentru 3376 şomeri. Un număr total de 9742 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională.

Una dintre măsurile de prevenirea a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane. Informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 83 absolvenţi prin subvenţionarea locurilor de muncă. Subvenţiile (2250 lei/lună) se operează lunar timp de 12 luni şi se monitorizează lunar timp de 18 luni.

La punctul al treilea de pe ordinea de zi, doamna Muntean Simona, reprezentant al Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a prezentat activitatea desfășurată în anul 2024. Prin controalele efectuate s-a urmărit cu predilecție asigurarea respectării legislației în domeniul relațiilor de muncă, care să vină în sprijinul agenţilor economici controlaţi. S-au înregistrat un număr de 363 sesizări şi reclamaţii formulate de către salariaţi, angajatori sau terți, fiind verificate si solutionate în termenul legal. S-au înregistrat un număr de 7 notificări de concediere colectivă însoțite de proiectele de concediere colectivă, depuse de angajatorii din județul Alba prin care au fost afectati un număr de 4402 salariați ca urmare a concedierilor efectuate la expirarea preavizelor legale.

În ceea ce privește completarea registrelor electronice de evidenţă a zilierilor, principalele deficiențe constatate au fost: înscrierea greşită a codurilor numerice personale, a numelui şi prenumelui şi a documentelor de identitate ale zilierilor; necompletarea unor rubrici  ale registrului  (locul de desfăşurare a activitatii); plata zilierilor sub nivelul minim prevăzut de lege. Numărul total al controalelor efectuate in anul 2024, de către inspectorii de muncă a fost de 1232, cu o medie de 102 controale pe luna si de 13,49 controale/luna/inspector. Procentul de realizare a controalelor planificate la început de luna a fost de 87%.

În continuarea ședinței, doamna Borza Irina Aurelia, Șef serviciu, AJPIS, a prezentat activitatea desfășurată de agenție, în anul 2024. Alocația de stat pentru copii s-a acordat pentru un număr mediu de 56.692 beneficiari, din care: alocaţia de stat pentru copii cu vârsta de până la 2, respectiv 3 ani, pentru un număr de 4.719 beneficiari. Cuantumul alocaţiei pentru copiii cu vârsta de până la 2, respectiv 3 ani, pentru copilul cu handicap este de 719 lei/ lunar; alocaţia de stat pentru un număr de 50.443 beneficiari; cuantumul alocației de stat este de 292 lei/lunar; alocaţia de stat pentru copiii încadraţi într-un grad de handicap, cuantum 719 lei/lună pentru un număr de 1.530 beneficiari. Alocaţia pentru susţinerea familiei s-a acordat în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei republicată, pentru un număr mediu lunar de 1.841 beneficiari, suma plătită cu acest titlu fiind de 382.733 lei, suma plătită în luna ianuarie 2024 fiind aferentă lunii decembrie 2023.

Alocaţia de întreţinere pentru copiii aflaţi în plasament familial, prevăzută de Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările şi completările ulterioare s-a acordat pentru un număr de 751 beneficiari, pentru care s-a plătit, în anul 2024, suma de 12.017.223 lei. În baza OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare, s-au acordat un număr de 3.193 indemnizaţii lunare, plătindu-se, pentru această perioadă, suma de 122.232.280 lei şi 1.385 stimulente, în valoare totală de 13.302.969 lei.

La punctul Diverse, prefectul județului Alba, dl. Nicolae Albu a solicitat serviciilor publice deconcentrate să prezinte o analiză comparativă a rezultatelor obținute față de anul anterior pentru a evidenția progresul sau regresul, după caz. Domnia sa a pus accent pe aspectele practice ale activității, problemele întâmpinate și soluțiile manageriale identificate. Instituția prefectului va continua monitorizarea activității serviciilor publice deconcentrate și va urmării cu atenție nevoile și solicitările exprimate de cetățeni. Întâlnirea prefectului cu fermierii de la Ighiu de săptămâna trecută a fost un prilej de a discuta o serie de probleme ale fermierilor – subvenții APIA, probleme de agricultură, pagube produse de animale sălbatice – fiind necesară implicarea mai multor instituții publice pentru rezolvarea lor: Agenția pentru Protecția Mediului, APIA, Primării, Garda Forestieră, Direcția Agricolă, DSVSA.

Prefectul județului Alba, dl. Nicolae Albu a subliniat importanța implementării măsurilor de prevenire a consumului de substanțe periculoase și a cerut Inspectoratului Școlar Județean și celorlalte instituții să se implice activ în campaniile de prevenire.

Domnul Colonel Pașca Tudor Gheorghe, Inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba a vorbit despre pregătirile pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului electoral și siguranța secțiilor de votare, subliniind importanța gestionării evenimentelor în sistem integrat , împreună cu colegii din structurile MAI.

A avut loc o intervenție a domnului locotenent – colonel Cîmpean Cristian, Prim adjunct al Inspectorului șef, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care a prezentat situația incendiilor de vegetație de pe suprafețele agricole pe care agricultorii le provoacă în intenția de a curăța terenurile. A arătat că se iau măsuri de sancționare a cetățenilor care incendiază ilegal terenurile. Ieri la Bucium au fost în pericol 6 persoane, dintre care una imobilizată la pat, în urma unui incendiu izbucnit la o locuință socială. La fața locului au intervenit pompierii militari din Câmpeni, alături de echipaje ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență din Bucium și Abrud.

Au fost discutate și alte probleme de interes general, cum ar fi : deschiderea târgurilor pentru animale, controalele efectuate la autovehiculele din trafic, protecția consumatorilor, cadastru și publicitate imobiliară și liniile de finanțare deschise pentru agricultură și micii fermieri.

Despre Redacția ProAlba 41486 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*