În luna martie, Alba Iulia devine capitala șahului românesc. Evenimentul central va fi Openul Internațional de Șah al României

openul international al romanieiMunicipiul Alba Iulia va fi, în luna martie, gazda mai multor turnee șahiste naționale și internaționale. Evenimentul central va fi Openul Internațional de Șah al României organizat, în premieră, la Alba Iulia de Federația Română de Șah și CSU Alba Iulia și care va fi un turneu select, având drept de participare doar jucătorii cu rating FIDE peste 2300 și juniori cu rating FIDE peste 2200. Deja au confirmat participarea 7 mari maeștri internaționali, 4 maeștri internaționali și 8 maeștri FIDE din Moldova, Ucraina, Ungaria, Portugalia și România, dar se așteaptă un număr de 40-50 de participanți din 7-8 tari, deoarece inscrierile au inceput doar de o saptamana. Turneul international va fi gazduit de Hotelul Transilvania din Alba Iulia in perioada 16-23 martie, in paralel cu acesta urmand a se desfasura si Openul Judetului Alba la sah clasic, la care vor participa jucatori care nu indeplinesc conditiile de participare in turneul international.

O sansa de a se confrunta cu marii maestri internationali o vor avea si jucatorii amatori, cu conditia sa se claseze pe unul dintre primele trei locuri la Openul Judetului Alba la sah rapid, competitie care va fi gazduita tot de Hotelul Transilvania din Alba Iulia in data de 6 martie, incepand cu orele 15. Jucatorii care nu reusesc calificarea in turneul international principal, se vor putea afla fata in fata cu marii maestri prezenti la Alba Iulia in Openul International al Romaniei, proba de blitz, care se va desfasura in data de 20 martie incepand cu orele 10 si in care inscrierea nu este conditionata decat de plata taxei de participare.

Cel mai mare numar de participanti este asteptat la  “Memorialul Mihail Breaz”, un turneu pentru elevi si prescolari organizat in memoria regretatului maestru Mihail Breaz si gazduit de Scoala gimnaziala „Avram Iancu” din Alba Iulia in data de 19 martie incepand cu orele 14. La acest turneu organizatorii mizeaza pe prezenta a 150-200 de copii din judetul Alba, dar si din alte judete, posibil chiar din strainatate. In cadrul acestui turneu vor exista grupe pentru copii legitimati cu rating national si grupe pentru copii incepatori. Grupele turneului vor avea denumiri cu tematica istorica (Apulum, Traian, Gemina etc.), iar copiilor din alte localitati care vor fi prezenti la turneu organizatorii le pregatesc si un tur turistic al municipiului Alba Iulia.

Tot pentru copiii care iubesc sahul, dar si pentru cei care nu cunosc inca sportul mintii, organizatorii pregatesc si alte surprize. Pe durata openului international copiii albaiulieni vor putea asista gratuit la lectii deschise de sah si vor putea sa joace sah pe o tabla gigant de 3x3m, iar cei mai cuminti dintre copiii care vor asista la rundele turneului vor primi carti, brosuri si reviste de sah. “Cele cinci turnee pentru sahistii de toate varstele, profesionisti si amatori, vor transforma municipiul Alba Iulia in capitala sahului romanesc in luna martie. Ii asteptam alaturi de noi pe toti albaiulienii care doresc sa sprijine organizarea festivalului sahist, pentru a demonstra impreuna Federatiei Romane de Sah ca Alba Iulia merita sa organizeze Openul International al Romaniei si in anii urmatori., a precizat Marius Ceteraș, directorul de turneu din partea Federației Române de Șah

 

Despre Redacția ProAlba 33668 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*