Implicarea Consiliului Județean Alba în susținerea culturii ar trebui să fie mai substanțială

„Fără steag de cultură, un popor e o gloată, nu o oaste”, spunea la un moment dat Nicolae Iorga. Iar perioada pe care o traversăm pare a-i da dreptate marelui istoric. Iată de ce cred că autoritățile publice locale trebuie să facă (și) din susținerea culturii un element de bază din programele de guvernare locală. Iar sprijinul din partea Consilului Județean Alba este unul pe cât de evident, pe atât de necesar.
    De altfel, CJ Alba are în spate exemple de bună practică în acest sens. Și ele trebuie, fără îndoială, să fie o bază pentru altele, viitoare. Ceea ce cred că ar trebui schimbat, ar trebui să fie regândirea strategiei și o nouă viziune asupra finanțării domeniului. E adevărat că domenii precum cultura, educația sau sănătatea nu trebuie privite neapărat din perspectiva economică a raportului „investiție – profit”, dar atragerea de noi fonduri pentru cultură, dublată de o cheltuire a banului public bazată pe eficiență cred că sunt necesare. Iar la ceea ce există, acolo unde se poate, trebuie adăugat.
    Una dintre problemele subfinațării în domeniul cultural este legată de sursele de finanțare. Din păcate există localități, multe dintre ele fiind în mediul rural, care, deși ar putea să-și valorifice patrimoniul cultural material în colecții muzeale proprii, întâmpină o problemă legată de lipsa unei instituții locale care să aibă posibilitatea de a valorifica acel patrimoniu. Una dintre variante ar fi crearea unei astfel de instituții la nivlel local, fie cu personalitate juridică proprie, fie sub autoritatea Muzeului Național al Unirii. Sigur, acest fapt, ar putea implica reoganizarea Muzeului Național al Unirii și transformarea sa în complex muzeal, care să cuprindă atât Muzeul propriu-zis și Sala Unirii, cât și alte muzee, case memoriale, muzee locale etc. din județ. De ce s-ar face o astfel de reorganizare? Pentru că în felul acesta se pot obține finanțări mai ușor. De asemenea, realizarea unui centru de cercetare în cadrul Muzeului ar putea fi, de asemenea, o soluție, dacă ne gândim atât la faptul că în cadrul Muzeului există angajați care deja au titlul de doctor în istorie, sau la faptul că pentru următoarea perioadă de finanțare din partea UE, se alocă sume importante pentru cercetare. Iar Alba Iulia are tradiție deja în acest sens, dacă ne gândim, de exemplu, la Institutul de Arheologie Sistemică „Iuliu Paul” sau Centrul de Cercetari Istorice și Politologice „Iuliu Maniu” (ca să dăm doar două exemple). Muzeul nu este deocamdată o instituție acreditată pe cercetare din fonduri europene, este doar partener, fiind implicat în multe proiecte, iar oameni săi, foarte bine pregătiți, de altfel, mulți dintre ei lucrează pe proiecte finanțate de AFCN. Este un început bun, dar nu este suficient. Mai ales că există potențial și se poate mai mult.
    Ca parte a comunității, muzeul are mereu un rol important de educație, dar poate fi și o sursă de venit și/sau promovare a localității, dacă știm cum să îl integrăm, de exemplu, într-un traseu turistic. Iar în acest sens cred că administrația județeană ar trebui să se gândească la niște parteneriate cu autoritățile locale pentru înființarea sau dezvoltarea de noi obiective culturale. Iar câteva exemple în acest sens pot fi: implicare în reabilitarea Casei Velican din Alba Iulia (casa primului primar român al orașului), susținerea înființării unui muzeu al sării la Ocna Mureș, sau al unui muzeu al mineritului în Zlatna (vechiul Ampelum roman), implicare în susținera sitului UNESCO de la Căpâlna ș.a.m.d. De asemenea, o colaborare cu Universitatea „1 Decembrie 1918” și susținerea unor șantiere arheologice pentru studenți sau a unor baze de restaurare a monumentelor (ca să dăm, iarăși, doar două exemple), cred că ar fi o idee binevenită. Și nu în ultimul rând, ar trebui avut în vedere sprijinul din partea CJ Alba pentru a se crea cât mai multe parteneriate între instituțiile de cultură și mediul privat, pentru a crește nivelul de finanțare în domeniul cultural.
    Sigur, este vorba de bani. Și nu ar fi puțini. Dar cei care tot reproșează educației și culturii că „nu produc mai nimic din punct de vedere economic” trebuie să înțeleagă un fapt simplu: cele două domenii nu „produc” pentru aici și acum, ci ele construiesc zilnic baza pe care se ridică, mândră, o națiune, pentru viitor!
Prof. dr. Adrian SIMION,
Candidat USR PLUS pentru Consiliul Județean Alba
Despre Redacția ProAlba 37267 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*