Gabriel Pleșa: Am semnat două contracte deosebit de importante pentru dezvoltarea socio-culturală a municipiului Alba Iulia

Unul dintre acestea este un proiect de mare importanță culturală pentru Municipiul Alba Iulia, și anume restaurarea și punerea în valoare a Casei Memoriale „Camil Velican”, casă în care a locuit primul primar român al municipiului Alba Iulia, Camil Velican. Punerea în valoare a spațiilor se va realiza prin lucrări de finisaje adecvate și mobilarea acestora cu elemente legate de perioada istorică și a evenimentelor prilejuite de Marea Unire din 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia. Prin realizarea acestui proiect ne dorim introducerea acestui imobil, monument istoric, în circuitul turistic, oferirea de oportunități pentru lecții deschise de istorie, seminarii și mini conferințe. 

Pentru restaurarea și punerea în valoare a acestui monument istoric se vor realiza lucrări de intervenție pentru refacerea și consolidarea elementelor constructive distruse și degradate de trecerea timpului, repararea acoperișului, refacerea ornamentelor și a tencuielilor interioare și exterioare, refacerea soclului, refacerea stratului suport al pardoselilor, a pardoselilor cu parchet și piatră naturală, refacerea tâmplăriei din lemn stratificat cu geam termorezistent/fier forjat de epocă, restaurarea subsolului și efectuare de lucrări pentru eliminarea igrasiei, realizarea instalațiilor necesare funcționării imobilului pentru destinația aleasă, amenajări exterioare și reparare împrejmuire.

Proiectul de restaurare și punere în valoare a casei „Camil Velican” este inclus în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a municipiului Alba Iulia, actualizată pentru perioada 2014-2023 și are o valoare estimată, fără TVA, de 3.975.200 lei, cu 12 luni termen pentru proiectarea și execuția lucrărilor.

Totodată, am semnat și contractul de proiectare și execuție pentru obiectivul “Construire ansamblu urban cu spații socio-culturale, educative și de recreere, în cartierul Gheorghe Șincai”.

Construirea ansamblului urban va crea următoarele spații publice: sistematizare și echipare infrastructurală, facilități pentru recreere (zone special amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii), modernizare spațiu public urban – piață talcioc, spații verzi și construire centru multifuncțional cu funcțiuni socio-comunitare.

Prin această investiție, finanțată prin Fonduri Europene, dorim să oferim un trai decent și acces nediscriminatoriu, pentru cetățenii din zonă, la serviciile oferite de Primăria Alba Iulia dar și de alte instituții publice, permițând și organizarea de evenimente publice, sociale și educative. Acesta este un pas înainte spre normalitate și spre un progres în ceea ce privește dezvoltarea urbană și incluziunea socială.

Valoarea totală estimată a proiectului, este de 23.965.858,14 lei, fără TVA, iar termenul de finalizare este luna decembrie 2023, a transmis primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Despre Redacția ProAlba 32750 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*