Foto: Vladimir Tismăneanu și-a lansat volumul „Efigii ale unui coșmar istoric” la Alba Iulia. Totalitarismul, subiectul principal al conferinței susținute de filosof

tismaneanu si grebu 24Vineri, 29 mai, la Palatul Apor din Alba Iulia a fost marcat implementarea unui nou proiect al Municipalității, și anume „Vinerea Vin Valorile”. Invitații speciali la eveniment au fost Devis Grebu, unul dintre cei mai valoroşi graficieni, ilustratori şi pictori români moderni, și Vladimir Tismăneanu, politolog, filosof, profesor de ştiinţe politice şi scriitor, recunoscut ca unul dintre cei mai activi promotori ai democraţiei în România, dar şi pentru fervența cu care s-a dedicat studierii şi, mai ales, demascării ororilor comuniste de la noi, având calitatea de preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii din România.

La eveniment au participat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, preşedintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, graficianul Devis Grebu, criticul literar, eseisitul și publicistul, Mircea Mihăieş, dar și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Vladimir Tismăneanu, Marius Stan (doctor în știinte politice, redactor șef al revistei History of Communism în Europe).

Conferinţa susţinută de Vladimir Tismăneanu, intitulată „Eterna reîntoarcere a totalitarismului?” a fost primul moment al zilei, urmată de lansarea volumului „Efigii ale unui coșmar istoric”, aparținând aceluiași autor.

Tismăneanu a adus în fața celor prezenți un subiect care ne implică ca țară într-un fel sau altul, și anume totalitarismul. „Când spun totalitarismul secolului XXI, admit că există o distincţie între secolul XX şi XXI.”, spune acesta.

tismaneanu si grebu 41„Secolul XX poate fi definit ca secol scurt, respectiv perioada 1914, odată cu declanșarea primului Război Mondial și se încheie în 1991 (…) O dată cu acest secol scurt dispare era utopiilor radicale și a extremismelor ideologice. De abia acum observăm că a avut loc o înfrângere a totalitarismelor, prin euforia resurecției stângiste. 20 de ani au tăcut. Au fost în șocul prăbușirii comunismului, în ultimii 5-6 ani, după ce și-au lins rănile (…) Începem să ne reorganizăm conceptual și ca mișcare pe plan mondial, combinând tematicele extremei drepte și extremei stângi în numele unui anti-occidentalism, anti-capitalism, anti-globalism și în special în forma anti-nordamericanism.”, continuă Tismăneanu.

Politologul Tismăneanu a mai spus că totalitarismul este „inseparabil legat istoric de primul război mondial. Primul război mondial ideologizează la modul exacerbat politica internaţională, după 1918. Secolul XX este un secol al războiului civil global, care afectează fiecare ţară într-un fel sau într-altul”.

„Totalitarismul este ceva nou. Nu a existat aşa ceva în istorie până în secolul XX. Există elemente protototalitare care pot fi observate, există tipuri de politică prebiscitară”, a concluzionat acesta.

Totodată, Tismăneanu susține că principalele dimensiuni ale totalitarismului, ca fenomen complet nou, sunt partidul unic, monopolul asupra puterii, ideologia sau devotamentul pentru lideri, distrugerea statului de drept, radicalismul prin simplificare, propaganda și sanctificarea violenţei.

tismaneanu si grebu 37După conferința despre totalitarism, a urmat prezentarea cărții lui Vladimir Tismăneanu, intitulată „Efigii ale unui coșmar istoric”. Cuvintele de prezentare i-au aparținut criticului literar Mircea Mihăieș care spune despre autor că „scrie cu cerneală fierbinte, ca şi cum aceste probleme sunt ale lui. Este o arhivă pe două picioare”.

Tot în cadrul proiectului „Vinerea Vin Valorile”, sâmbătă, 30 mai, de la orele 11:00, la Galeriile de Artă va avea loc vernisajul expoziției „O filozofie vizuală a vieții”, o reprezentare autentică şi originală a relaţiilor pe care România le are cu Europa, din care nu lipseşte Cealaltă Capitală, purtând semnătura Devis Grebu.

Devis Grebu este una dintre puţinele personalităţi care s-a impus convingător în elită artistică franceză şi americană fiind, alături de Brâncuşi, prezent în cataloagele prestigioasei edituri de artă Rizzoli, New York. Municipalitatea din Alba Iulia derulează o colaborare cu Devis Grebu, pentru realizarea mai multor obiecte de artă ce au în prim-plan Cetatea Alba Carolina. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 14 iunie 2015.

Despre Redacția ProAlba 30746 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*