Foto: placa comemorativa dedicata elevilor din Alba, membri ai Ligii Anticomuniste

Momente de mare emotie, astazi, la Colegiul National „Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia. Pe fatada colegiului albaiulian a fost dezvelita o placa comemorativa dedicata memoriei elevilor care, la sfarsitul anilor 40’, au fondat o „Liga anticomunista”. Unul dintre supravietuitori, Simion Dragoi, a participat si el la evenimentul de astazi. Liga a fost infiintata in anul 1949 şi era formata din elevi ai liceelor Teoretic (fost Mihai Viteazu) şi Comercial din Alba Iulia. Cei care au cazut in mainile securitatii au avut parte, pentru curajul si demnitatea lor, de pedepse crunte de pana la 20 de ani pe puscarie si munca silnica.

Unul dintre elevii Ligii, povestea, intr-o carte care a vazut lumina tiparului acum cativa ani, urmatoarele : „anii de calvar sunt greu de descris. Am trecut prin aproape toate închisorile politice din România, prin majoritatea lagărelor de muncă forţată. (…) Peste tot am încercat să ne apărăm singurul bun care ne mai rămăsese: demnitatea. Despre acest lucru am putea spune multe. Îi lăsăm totuşi pe alţii să o facă, este mai corect aşa. Noi putem afirma doar că mulţi dintre noi au fost ţinta directă a urii multora dintre temniceri, că am purtat lanţuri şi cătuşe, că am trecut prin multe izolări şi carcere, că am avut oasele rupte de bâtele gardienilor. Şi toate astea pentru că am înţeles să rămânem credincioşi mişcării de rezistenţă şi în închisori, că nu am înţeles să cedăm, că AM FOST CONDAMNAŢI, DAR NU ÎNVINŞI. În închisori ni se spunea «albanezi», de la Alba Iulia sau Alba… oriunde am fost împreună am rămas uniţi şi respectaţi pentru aceasta. Nu am uitat niciodată că veneam dintr-un centru istoric de tradiţie al României şi că aveam datoria de a-l reprezenta cu cinste. Încercăm să credem că am reuşit. A fost, poate, singura noastră satisfacţie atunci când am ajuns la capătul tunelului.”

La evenimentul de astazi au luat parte pe langa profesori si elevi si reprezentanti ai mai multor institutii. O delegatie a PNTCD formata, printre altii, din Radu Vieru, Iuliu Hada, Vasi Petric, Radu Anghel Barna, Andrei Susa, Radu Urcan, Cristian Gruita, Mircea Trifu sau Nicolae Ota a tinut sa fie prezenta la dezvelirea placii comemorative in semn de pretuire a gestului tinerilor liceeni de a se opune cu un pret atat de mare comunismului.

способ раскрутки сайтаанонимайзер для одноклассников dostyp ru

Despre Redacția ProAlba 38047 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*