Foto: Peste 300 de oameni au participat la Crosul Europei din Alba Iulia

crosul europei alba iulia 29Vineri, 9 mai, de Ziua Europei, începand cu ora 11.00, participanți din judetul Alba, dar și din județele învecinate au venit să alerge la Crosul organizat de Ziua Europei. Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, alaturi de Centrul Europe Direct Alba Iulia din cadrul Fundatiei PAEM Alba, cu sprijinul Primariei municipiului Alba Iulia, au organizat un eveniment în aer liber la care au participat toți cetățenii care au vrut sa facă mișcare și să se relaxeze într-un mod european. Evenimentul „CROS de Ziua Europei” s-a desfășurat pe traseele de Vest și de Nord ale Cetaţii Alba Carolina, cu pornire din faţa Catedralei Reintregirii din Alba Iulia.

În fiecare an, la 9 mai, serbăm Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schumann, care propunea un plan de colaborare economica intre Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalitatilor dintre cele doua state. Pe parcursul traseului de cros istoria constructiei Uniunii Europene a fost ilustrata si reamintita tuturor celor care au alergat sau care i-au insotit. Pentru a reaminti importanta acestei date, participantii vor avea sase puncte intermediare personalizate cu date importante din istoria Uniunii Europene. La fiecare punct de control se vor colecta piesele unui puzzle ce formeaza in final harta Uniunii Europene.

crosul europei alba iulia 45„Ziua de 9 mai are in constiinta poporului roman, o tripla semnificatie: proclamarea Independentei de stat a Romaniei la 9 mai 1877, victoria coalitiei Natiunilor Unite in cel de – al doilea Razboi Mondial, dar si Ziua Europei. In acest an, ADR Centru alaturi de partenerii sai, a organizat o serie de evenimente prin care am dorit sa ilustram sprijinul acordat dezvoltarii noastre de Uniunea Europeana, sa implicam si cooptam cetatenii in activitatile pe care le desfasuram. Cu alte cuvinte, in 9 mai am sarbatorit alaturi de toti participantii, o zi care a adus cetatenilor din Romania o serie de drepturi si beneficii, o uniune prin care am dobandit dreptul de a munci in toate statele UE sau sa calatorim doar cu buletinul, care a sustinut prin fonduri nerambursabile dezvoltarea judetului Alba si a Regiunii Centru, datorita careia nivelul traiului de viata s-a imbunatatit”,a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Primul concurent care a trecut linia de sosire a castigat un iPod si trofeul celui mai rapid alergator. Cupe, medalii dar si alte premii si obiecte care sa le reaminteasca de eveniment, au primit toti participantii. Premii  speciale au mai primit cel mai tanar concurent, cel mai varstnic cuplu, precum si cel mai informat cetatean despre istoria Uniunii Europene. Cuplul de varstnici care cunoaste atat semnificatia zilei de 9 mai, cat si importanta de a fi cetatean european, i-a impresionat pe cei prezenti prin faptul ca au alergat tinandu-se de mana, un simbol al unitatii europene premiat de catre organizatori. Medalii special pregatite de catre organizatori au castigat si alergatoarele care au ajuns primele la sosire.

In cadrul festivitatii de premiere, toţi participanţii au primit diplome de participare si obiecte promotionale: trolere, rucsaci, memorii USB, boxe telefon, umbrele, cani, frisbee, brelocuri.

Despre Redacția ProAlba 35914 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*