Foto: Pagube însemnate în satul Dobra din comuna Șugag. Vremea rea a făcut prăpăd în gospodăriile oamenilor. Ample acțiuni de intervenție în zonă

dobra inundatiiÎn urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase înregistrate în seara zilei de 11 iulie 2017 pe raza localității Dobra, comuna Șugag, a fost colmatat un podeț, un torent s-a revărsat din matcă, fiind distruse 3 anexe gospodărești, 1 autoturism, inundate 8 curți și avariate 4 case. Locatarii celor 8 gospodării s-au autoevacuat până la retragerea apei, iar în prezent s-au întors la locuințele lor.

CLSU Șugag a intervenit cu 35 de persoane, 1 buldoexcavator, 1 autobasculantă și mijloace de primă intervenție pentru îndepărtarea materialului aluvionar depus în urma inundației.

inundatii dobraMiercuri, 12 iulie 2017, CLSU Șugag a reluat acțiunile de intervenție, solicitând sprijinul CJSU Alba. La fața locului s-au deplasat președintele CJSU Alba-prefectul județului, inspectorul șef al ISU Alba și directorul SGA Alba pentru stabilirea măsurilor operative și luarea măsurilor ce se impun.

Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare și pentru evacuarea materialului aluvionar depus în perimetrul gospodăriilor afectate:

  • CLSU Șugag intervine cu 1 buldoexcavator, 1 autobasculantă și 6 persoane;
  • SGA Alba intervine cu 1 buldoexcavator și 3 persoane;
  • ISU Alba intervine cu mijloace de primă intervenție cu 1 ofițer și 21 de subofițeri.

Intervențiile în teren sunt coordonate de grupa operativă a ISU Alba.

sugag inundatiitorent dobra

 

 

 

 

 

 

 

Comunicat de presă din partea primarului Constantin Jinar, primarul comunei Șugag

Administraţia locală şi comunitatea din Şugag sunt alături de familiile greu încercate de calamităţile naturale

Zeci de localnici, angajaţi ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi pompieri lucrează pentru a înlătura pagubele produse de viituri 

Comunitatea din Şugag este greu încercată în aceste zile de calamităţi naturale care au lăsat în urma lor pagube însemnate în gospodăriile localnicilor, în special în satul Dobra. În seara zilei de marţi, 11 iulie 2017, în jurul orei 17,30, pe raza comunei Şugag, a avut loc o furtună puternică cu grindină şi precipitaţii însemnate cantitativ, care a durat aproximativ 3 ore. În urma acestei furtuni, în satul Dobra s-a format o viitură antrenând după ea nămol, bolovani, pietre şi trunchiuri de copac care a distrus aproape totul în cale. Astfel o casă a fost distrusă, un autoturism a fost grav avariat, o grădină de 2.000 mp a fost distrusă complet, mai multe anexe gospodăreşti şi grajduri au fost practic duse de viitură, iar drumurile în zonă au fost distruse pe o lungime de 150 de metri liniari.

În satul Şugag a fost blocat accesul la cimitirul de pe strada Bisericii, a fost colmatată curtea Şcolii Gimnaziale Şugag şi a sălii de sport, a fost inundată şi colmatată o gradină de 2000 mp. De asemenea au mai fost inundate şi colmatate în zona de centru a comunei două case, a fost distrus şi drumul de acces care duce la 5 gospodării de pe strada Primăverii. Din cauza viiturilor a fost avariat şi drumul forestier care face legătura centrului de comună cu satul Bârsana pe o distanţă de 1 kilometru.

Imediat ce ploaia s-a oprit în zonă au fost mobilizaţi zeci de localnici, angajaţi ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi pompieri care intervin şi la această oră cu utilaje din dotarea comunei Şugag, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba şi de la firme private din zonă.

Administraţia locală a mobilizat şi va mobiliza în aceste zone afectate toate resursele umane şi materiale disponibile pentru situaţii de urgenţă astfel încât să înlăture cât mai repede pagubele produse de viituri. Prioritatea noastră este cetăţeanul, iar atât administraţia locală cât şi întreaga comunitate din Şugag sunt alături de familiile greu încercate în aceste zile de natura dezlănţuită. 

Cu deosebit respect,

Constantin Jinar

Primarul comunei Şugag

 

 

 

Despre Redacția ProAlba 31296 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*