Foto: Mii de persoane au retrăit istoria la „Noaptea Muzeelor” de la Alba Iulia. 50 de personaje istorice au prins viață în cadrul unei nopți de neuitat

noaptea muzeelor 2015 65Sâmbătă, 16 mai, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, istoria a prins viață în cadrul celei de-a șasea ediții a „Nopții Muzeelor”. Deschiderea oficială a avut loc de la ora 19:00, în fața muzeului, unde Camil Velican, primul primar al orașului Alba Iulia, reprezentat de purtătorul de cuvânt al muzeului, Liviu Zgârciu, și Horea, adus la viață de către istoricul Tudor Roșu, au prezentat cele peste 50 de personaje care au prins viață în cadrul evenimentului. Printre personajele care au călătorit în timp și au pășit pragul muzeului, se numără Regele Ferdinand și Regina Maria, Prințesa Isabella, Mihai Viteazul, omul preistoric și Avram Iancu. De asemenea, anul acesta la eveniment au fost prezente și toate cele patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian: Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.

noaptea muzeelor 2015 207După o demonstrație de luptă între gladiatori, dar și între daci și romani, cei prezenți au pășit în muzeu, unde au putut afla mai multe despre istorie, chiar de la personaje. Pentru ca totul să fie mai magic, în incinta Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, atmosfera a fost presărată cu momente muzicale susținute de Liviu Cernat și Ovidiu Pârjol, în timp ce Micul Gavroche a oferit doritorilor ziarul Vestea, tipărit în 16 mai 1925, în schimbul sumei de 2 lei. Totodată, în incinta muzeului a fost organizat și un atelier de pictat icoane. Cei mici nu au rezitat tentației de a pune mâna pe o pensulă.

În tot acest timp, în curtea muzeului, albaiulienii și turiștii s-au putut bucurat de ateliere de fierărie și de bătut monede, în cadrul taberei dacice. De cealaltă parte, la Muzeul Principia, au avut loc demonstrații militare, jocuri și dansuri ale nimfelor din Magna Nemesis. Și aici, doritorii au avut ocazia să învețe cum se bat monedele. Seria de spectacole s-a încheiat cu piesa de teatru „Osândirea lui Prometeu”, semnată Trupa Skepsis.

Cu toate că spectacolele de dans, teatru și altele s-au încheiat în jurul orei 22.00, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, precum și restul locațiilor au putut fi vizitate până târziu în noapte.

noaptea muzeelor 2015 184„Noaptea Muzeelor” este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Alături de cele aproximativ 3.000 de muzee din Europa care organizează acest eveniment se află și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. La Alba Iulia manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reușit să atragă an de an un public tot mai numeros. Anul trecut nu mai puțin de 8.000 persoane au trecut pragul muzeului. Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

Despre Redacția ProAlba 37271 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*