Fonduri REGIO pentru două grădinițe din Cugir. Condiții mult mai bune pentru educație

Aproape 100 copii de la doua gradinite din orasul Cugir, judetul Alba, vor fi beneficiarii finali ai unui proiect european derulat de edili, prin care se urmareste reabilitarea spatiilor in care micutii isi incep educatia, pe baza fondurilor europene alocae prin Programul Operational Regional 2014-2020. Acest fapt este posibil ca urmare a semnarii – de catre primarul Adrian Teban si Simion Cretu, directorul general ADR Centru – proiectului in valoare totala de peste 2,8 milioane lei, avand denumirea ”Reabilitare, modernizare si echipare  infrastructura educationala pentru invatamantul prescolar la Scoala Gimnaziala ”Iosif Pervain” Cugir”. De aceasta scoala apartin cele doua gradinite in cadrul carora fondurile europene vor duce la imbunatatirea conditiilor de pregatire timpurie a copiilor.

Orasul Cugir beneficiaza de posibilitatea de a-si moderniza si extinde infrastructura de educatie, inclusiv prin achizitionarea de dotari, cu fonduri din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 10 – Imbunatatirea infrastructurii educationale, Prioritatea de investitii: 10.1 – Investitii in educatie, si formare, inclusiv in formare profesionala, pentru dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare. Cerea de finantare depusa si gestionata de administratia publica locala se bazeaza pe prevederile Obiectivului specific 10.1 cuprins in aceasta axa de finantare, respectiv ”Cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului, apel dedicat invatamantului ante-prescolar si prescolar”. Se vor realiza investitii constand in reamenajare si modernizarea cladirilor care sunt destinate celor doua gradinite. Investitiile se vor derula in doua locatii, respectiv la Gradinita cu Program Normal Nr.2, de pe str. ”21 Decembrie 1989” nr.17, precum si la Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3, de pe str. ”Traian Vuia” nr.1. Investitiile sunt necesare deoarece imobilele existente nu mai prezinta siguranta in exploatare sau au spatii insuficiente si inadecvate pentru acest tip de educatie. Obiectivul general al ambelor proiecte il reprezinta cresterea gradului de participare a populatiei scolare din invatamantul obligatoriu la sistemul de educatie, iar obiectivele specifice ale celor doua proiecte sunt foarte asemanatoare, constand in asigurarea unei oferte educationale adecvate, accesibile si de calitate, prin dezvoltarea infrastructurii gradinitelor.

   ”Am vorbit, in mai multe randuri, de prioritatile noastre de dezvoltare. Administratia publica din orasul Cugir nu este la prima utilizare a fondurilor europene, prin Programul REGIO. Noi am utilizat peste 20 milioane lei in precedentul program REGIO, pentru reabilitarea strazilor, pentru unitatile de invatamant, precum si pentru modernizarea ambulatoriului. In aceasta perioada de finantare, la Cugir ne-am centrat pe investitiile in domeniul social si al utilizarii eficiente a energiei si a resurselor. Pana la urma, asta dovedeste faptul ca si in orasele medii sau mici se utilizeaza eficient parghia parteneriatului si rezultatele sunt vizibile pentru comunitate. Avem semnate contractele pentru reabilitarea termica a Maternitatii Spitalului, precum si pentru realizarea unui centru social pentru varstnici, in valoare totala cumulata de peste 16,3 milioane lei. Pe langa proiectul de acum, mai avem inca unul similar pentru Scoala Gimnaziala ”Singidava”, dar vom investi si in reducerea emisiilor de carbon in oras, pe baza Planului de Mobilitate Urbana Durabila. De asemenea, avem depuse cereri de finantare pentru achizitia de noi dotari la Ambulatoriul spitalului si pentru eficientizarea sistemului de iluminat public. Am depus mai multe proiecte, dar speram ca in cel mai scurt timp, valoare totala a contractelor de dezvoltare sa depaseasca 100 milioane lei, pentru imbunatatirea vietii cetatenilor din oras”, a declarat domnul Adrian Teban, primarul din Cugir.

Cele doua gradinite finantate prin acest proiect apartin de Scoala gimnaziala ”Iosif Pervain” din oras. La unitatea cu program normal se va reconforma structural sarpanta si se vor largi golurile de usi, tamplaria fiind apoi inlocuita cu material modern, impuse de normele actuale de proiectare. Toate instalatiile utilitare vor fi inlocuite, va fi realizata o scara exterioara, iar din punct de vedere functional se va realiza un sistem de ventilare a salilor de grupa cu recuperator de caldura, se vor inlocui centralele termice existente cu unele moderne, iar in ultimul rand intreaga institutie de invatamant va fi dotata cu mobilier specific nou. Proiectul de la Gradinita cu Program Prelungit nr. 3, prevede lucrari similare, la care se adauga termoizolarea peretilor exteriori, precum si a planseelor peste parter si subsol. De asemenea, aici vor fi instalate panouri solare pentru producerea de apa calda menajera.

Cele doua proiecte, ingemanate intr-unul singur, vor fi definitivate pana in 30 aprilie anul viitor, valoarea totala cererii de finantare fiind de 2.866.374,54 lei, din care suma nerambursabila reprezinta peste 602 mii euro (2.803.216,05 lei).

   ”Aceste proiecte raspund necesitatii de modernizare si dotare a gradinitelor care functioneaza in spatii improprii si cu dotari necorespunzatoare. Administratia locala cugireana are in derulare si alte proiecte importante pentru comunitate. Concret, fara resursele europene, investitiile de care a beneficiat orasul Cugir nu ar fi putut fi realizate, iar munca echipei locale care a pregatit cereri de finantare si proiecte importante pentru comunitate va da foarte curand roade, Acum multe strazi din oras sunt complet modernizate, ambulatoriul spitalului este reabilitat si va fi curand dotat cu echipamente moderne, printr-un alt proiect. In plus, investitiile in domeniul social vor convinge populatia ca se folosesc bani europeni pentru cresterea calitatii vietii. Prin Axa Prioritara 10 sustinem multe investitii de acest gen, la gradinite si scoli, la licee profesionale si universitati, in acest moment avand deja contractate 17 proiecte pe axa si in evaluare peste 100 de proiecte, a caror valoare totala depaseste 800 milioane lei. La aceste proiecte se adauga si 30 de initiative implementate de administratia publica locala din regiune, sub coordonarea noastra, pentru reabilitarea energetica a cladirilor din sistemul educational. Pentru Cugir, grupul tinta al proiectului este reprezentant de intreaga comunitate, care va beneficia de servicii educationale de calitate si astfel nu vor fi nevoite sa migreze spre marile centre urbane sau in afara tarii” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Despre Redacția ProAlba 30767 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*