Finanțarea mediului privat din Regiunea Centru continuă

Vesti bune pentru 150 de microintreprinderi din Regiunea Centru care primesc fonduri nerambursabile pe cel de-al doilea apel al Prioritatii de investitii 2.1 a Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, gestionat de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Bugetul de fonduri nerambursabile Regio 2014-2020, disponibil pentru finantarea firmelor cu pana la 9 angajati, este de 164,69 milioane lei. Un numar de 618 microintreprinderi din Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu au depus cereri de finantare pe aceasta prioritate pentru dezvoltarea si diversificarea activitatilor comerciale.

Pana in 31 august 2020, reprezentantii a 64 de societati comerciale au semnat contractele de finantare, demarand deja activitatile de implementare prevazute in proiecte. Contractele de investitii semnate au o valoare totala de 72,27 milioane lei, din care suma de 48,38 milioane lei este finantarea nerambursabila solicitata de aceste firme pentru dezvoltare, extindere, modernizare si achizitie de echipamente si linii de productie. Alte 93 de microintreprinderi au fost informate ca cererile depuse au fost evaluate, au intrunit conditiile prevazute in ghiduri si au obtinut punctajul necesar pentru a trece in etapa de contractare, urmand sa semneze contractele de finantare in perioada urmatoare. Aceste contracte au o valoare totala de 110 milioane lei, din care suma de 72,53 milioane lei reprezinta fondurile nerambursabile solicitate. Procesul de evaluare al cererilor depuse continua, urmand ca numarul firmelor finantate sa creasca pana la alocarea intregii sume disponibile la nivel regional.  

Vorbind despre finantarea mediului privat din Regiunea Centru, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, a spus că ”fondurile sunt alocate pentru promovarea spiritului antreprenorial, exploatarea economica a ideilor noi, dezvoltarea afacerilor existente, cu conditia mentinerii si crearii de noi locuri de munca. Deja am finantat in 2017, prin POR 2014-2020, alte 388 de microintreprinderi, firme mici si mijlocii din Regiunea Centru, care au investit aproape 1 miliard de lei in modernizare, dezvoltare si extindere. Dintre acestea, 259 firme au finalizat activitatile, au primit banii si au incheiat proiectele.  Mediul privat reprezinta unul dintre cei mai dinamici beneficiari ai programului, iar dezvoltarea economiei regionale prin finantarea lor este o activitate importanta pentru noi. Astfel, continuam finantarea microintreprinderilor si asteptam aprobarea supracontractarii de la Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei si o suplimentare de buget, pentru a putea finanta toate proiectele microintreprinderilor care au trecut etapele de evaluare. In acelasi timp, asteptam firmele mici si mijlocii sa depuna proiecte in perioada octombrie-noiembrie 2020 si sa solicite finantare pe Prioritatea 2.2 a Programului Regio, unde avem aproape 100 milioane lei fonduri disponibile la nivelul Regiunii”.

Pe Prioritatea de Investitii 2.1 a POR 2014-2020, al doilea apel de depunere de cereri de finantare pentru microintreprinderi s-a incheiat in luna noiembrie 2019. In calitate de Organism Intermediar al POR 2014-2020, ADR Centru evalueaza toate cele 618 proiecte depuse pe aceasta prioritate de investitii, urmand ca in etapa de contractare sa fie acceptate acele proiecte care, conform punctajului obtinut, se incadreaza in alocarea financiara aferenta acestui apel. Din cele 618 cereri depuse la nivelul Regiunii Centru, la data de 31 august 2020 un numar de 462 de cereri au ramas in diferite etape de evaluare, precontractare sau au fost contractate. Lista contractelor de finantare semnate de microintreprinderi se pot gasi la link-ul: http://regio-adrcentru.ro/lista-nominala-por-2014-2020/. In lista se regasesc numele beneficiarilor – societati comerciale, localizarea proiectelor, numele si valorile contractelor de finantare.

Pentru firmele private mici si mijlocii interesate de conditiile de finantare pe Prioritatea de investitii 2.2, cheltuieli eligibile, perioada de depunere, valorile minime si maxime pentru un proiect, dar si activitatile eligibile, se poate accesa link-ul:  http://regio-adrcentru.ro/lansare-2-2/

Despre Redacția ProAlba 30700 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*