Expoziție de artă semnată Georgeta Țălnar, în spațiul urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena”

Spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba găzduiește, până în data de 7 iunie 2023, o expoziție de artă semnată de artista albaiuliancă Georgeta Țălnar (n. 02.08.1960 – d. 11.05.2017). Expoziția cuprinde o parte dintre lucrările artistei, în special portrete ale celor apropiați, fiind o dovadă a talentului extraordinar al acesteia.

Pictura artistei Georgeta Țălnar se situează pe două coordonate diferite. Una privește lumea figurativă, care se relevă în naturi statice și peisaje, cealaltă este relaționată cu trăirile subconștiente ale artistei care aduc în fața privitorului sentimentele sale personale în raport cu lumea din jur: portretele. Artista Georgeta Țălnar excelează în zona portretului, aplecându-se asupra asemănării cu modelul asupra relevării pe chip a trăirilor interioare, ținând cont de o cromatică potrivită pentru planurile faciale, evocate în spirit modern. Portretele acesteia sunt un loc unde te poți cufunda cu privirea, poți medita și visa nestingherit. Are câteva portrete împinse spre modernism. Trebuie specificat faptul că artista era un talent ieșit din comun, ajungând la o adevărată performanță. A studiat foarte mult despre culoare, cromatică, compoziție, pictură modernă, etc. Tot ce a lăsat în urmă se numește „artă” și pot s-o includ în rândul artiștilor compleți, deoarece a fost portretist, peisagist, pictor animalier și nu numai.” – prof. Ștefan Șerban (Brăila), membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Artista albaiuliancă GEORGETA ȚĂLNAR a iubit pictura dintotdeauna. Ea realiza schițe, colora și desena într-un mod deosebit trăirile interioare, care au surprins prin frumusețe și profunzime atât oameni simpli, cât și cunoscători de artă sau profesioniști în domeniu. Prin desen, își împlinea menirea. Făcea portrete celor apropiați, dar le picta de fapt sufletele, pentru că îi iubea, iubea viața. În cea mai mare parte, creațiile ei erau chipuri, oameni, siluete, corpuri, părți ale corpului, pentru că vedea în om cea mai complexă și mai frumoasă ființă de pe întreg pământul. Lucrările sale reflectă multilateralitatea trupului și a sufletului său, iar prin creațiile sale, spiritul ei nu va muri niciodată.

În anul 2015, cu emoție și cu mare bucurie, Georgeta Țălnar s-a hotărât să urmeze cursurile Centrului de Cultură „Augustin Bena”, specializarea Grafică.

În 19 martie 2017 a ieșit din culise, la inițiativa managerului Alexandru Pal și sub îndrumarea prof. dr. Ioana Raica, debutând ca artist plastic în orașul natal, prin expoziția ,,Culorile Sufletului Meu”, în cadrul evenimentului „Ziua internațională a Francofoniei”. Post-mortem, a fost gratificată cu Diploma de absolvire, care a încununat astfel opera și creația artistei și a omului de excepție Georgeta Țălnar.

O parte dintre lucrările artistei vor fi expuse, până în data de 7 iunie 2023, în Spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” din str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia.

Despre Redacția ProAlba 35170 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*