Din 10 martie, Alba Iulia a devenit membru oficial în Liga Oraşelor Istorice. Din ligă fac parte încă 119 orașe din întreaga lume

alba iuliaPotrivit informațiilor oferite de primărie, din 10 martie, Alba Iulia a devenit oficial membru în Liga Orașelor Istorice. Kyoto (Japonia), Viena (Austria), Xian (China), Budapesta (Ungaria), Barcelona (Spania), Roma (Italia), Bruxelles (Belgia), Quebec (Canada), Mexico City (Mexic), Boston (SUA) Melbourne (Australia) şi alte 108 oraşe de pe diferite meridiane în care poţi să descoperi istoria la ea acasă sau să o trăieşti fascinat în fiecare zi, sunt astăzi temeiul cantitativ, dar şi calitativ al uneia dintre cele mai prestigioase organizaţii internaţionale, Liga Oraşelor Istorice. După 6 ani în care la Alba Iulia s-a purtat salopeta de lucru, Cetatea şi, mai ales, albaiulienii, sunt invitaţi ceremonios de către membrii board-ului compus din primari ai oraşelor Kyoto, Viena, Ballart, Ljubljanasa, să se alăture oraşelor în care prezentul vorbeşte despre trecut, iar viitorul e strâns legat de istorie. De la înfiinţarea Ligii în anul 1967, conştiinţa valorizării posesiilor patrimoniale de o reală valoare a încetat să mai fie o excepţie în aceste oraşe, devenind regulă.

„Această nouă asociere nu doar că ne onorează dar ne încântă, ca să fiu sincer. Dacă vreţi, e un fel de <avem cui arăta dar avem şi de la cine învăţă>. Pentru că, atunci când <joci> în aceeaşi Ligă cu Roma, Barcelona sau Viena, nu ai voie să priveşti decât în sus şi nu poţi să te gândeşti la altceva decât la evoluţie. Avem ocazia să aplicăm tot ceea ce-au făcut ei bun pentru că oraşele lor să „producă” prin istoria pe care o au în spate şi, în acelaşi timp, avem şansa unei promovări foarte bine ţintite, pentru că în fiecare din aceste oraşe sunt oameni care, prin simplul fapt că trăiesc în ele, apreciază istoria la valoarea ei justă şi, cu siguranţă, cau şi alte repere, noi, asemănătoare, pe care să le descopere. Cetatea Alba Carolina sunt convins că va fi unul dintre ele”, a declarat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

Temele ce se regăsesc în practică acestei organizaţii internaţionale fac trimitere către modalităţile prin care se pot identifica cele mai avantajoase strategii de revitalizare a spaţiilor istorice urbane, pornind de la conservare până la promovare. Elementele cheie sunt reprezentate de unicitatea fiecărui oraş, gradul de implicare al membrilor din comunitate, motivarea tinerilor pentru voluntariat în practică custodiei monumentelor istorice, dezvoltarea industriilor creative, ș.a.m.d.

Despre Redacția ProAlba 38064 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*