Cealaltă Capitală a struţilor

Scurtă corespondenţă între un struţ din Alba Iulia şi un struţ din Oudtshoorn.

Dragă Ostrich,

Sper că aceste rânduri ale mele te vor găsi bine, aici interceptările sunt ceva de speriat, e mai rău ca acum douăzeci de ani, chiar şi cu scrisoarea asta mi-e puţin frică, o să şterg emailul imediat după ce îl trimit, desfiinţez căsuţa şi nu mai intru până peste patru ani pe Yahoo. Băi struţicule, oraşul ăsta se duce de râpă cu fiecare an care trece, şi nu ştiu cum să fac să le deschid ochii ăstora care merg la vot şi anul ăsta, să schimbe ceva.

În loc să rupă pisica (scuză-mi brutalitatea, aşa se zice pe aici, ştiu că noi nu rupem pisici), mă, toţi îşi bagă capul în pământ şi speră să nu fie mai rău. Şi e tot mai rău, culmea. Ai încercat vreodată să îţi bagi capul în pământ printre dale? Frăţioare, unu’la mână că tre’ să dai două-trei la o parte cu ciocul, să fie altul lângă tine să le pună la loc, te strânge gâtul de îţi vine să mori, şi sub biscuiţii ăştia dai când de nişte oale romane, când de nişte pantaloni zaharisiţi de soldat austo-ungar, când de vreun obuz ne-explodat care stă lângă urechea ta. Nu mai rezist. În 2008 am băgat capul şi am ieşit pe partea aialaltă într-o cameră de tortură. Câte mi-am închipuit eu acolo până a trecut ziua votului!!! Doamne fereşte! Ce e mai rău e că şi când am scos capul afară – 2009, 2010, 2011 – nu mi-a mers deloc bine.

Tu ştii cum era oraşul ăsta acum 20 de ani? Avea un potenţial incredibil. Lumea avea de lucru, aveam de curând libertate, fiecare spera că vom ajunge un Luxemburg al estului Europei, că vom avea turişti, că vom fructifica poziţia privilegiată din centrul Transilvaniei, că ne vom face firme şi vom putea munci pentru noi şi pentru oraş, că ne vor băga în seamă conducătorii… Acum? Suntem la coada ţării, care este la coada Europei. Ne batem cu Botoşani şi Vaslui în sărăcie şi şomaj. Noi, care eram rivalii Sibiului! Capitală culturală europeană!

Suntem 65000 de frustraţi. Închipuie-ţi că avem o păşune de 150 milioane de hectare şi nu putem paşte pe ea. Este unul, capul oraşului, care zice cine paşte şi cine nu paşte, când şi cât paşte. Şi ăsta unu comandă un grup mic care îi lasă la rândul lor pe alţii să pască. Futu-i pasca mă-sii! Bine, vorbeam metaforic. Păşunea e, de fapt, bugetul oraşului, împărţit discreţionar de eternul edil, către eternii clienţi. Ăia nu mai răzbesc să muncească şi să mănânce cât le dă ăsta, iar noi stăm să ne uităm, deşi am putea să muncim şi să mâncăm şi noi. Nimic nu mişcă în oraş fără să vrea el. Dacă deschide cinci şantiere şi ne bagă pe toţi în noroi luni şi ani de zile, nu îi pasă, doar struţii lui pot să facă lucrările astea, să ia mălaiul şi să îşi mai facă o vilă sau un domeniu. De fapt, nici nu ştiu dacă ăştia ai lui sunt struţi sau alte animale, că nu îi văd prea des. Suspectez că ar putea fi hiene. Că porci erau ăia ai lui Orwell… sau câini… sunt puţin confuz.

Bine, alte animale de pe aici o duc şi mai rău. Fii atent – dacă eşti găină sau cocoş, ai pus-o – caserolă scrie pe tine! Dacă eşti porc şi nu eşti un porc de politician, ajungi rapid carcasă, apoi salam, virşli, crenvurşti. Dacă eşti vacă, ai putea crede că se joacă copiii cu tine, când colo – lapte, iaurt, smântână, kefir, sana! Am ajuns la concluzia asta, că pur şi simplu nu este un loc pentru animale!

Te rog, dragul meu, spune-mi ce să fac. Am două variante – să bag iar capul în pământ şi să sper că va fi mai bine sau să nu bag capul şi să merg la vot cu unii mai tineri, care să se comporte altcumva cu noi. Mi-e frică să schimb ceva, totuşi.

Mai bine bag capul şi număr – o mie nouă sute nouăzeci şi unu, o mie nouă sute nouăzeci şi doi, o mie nouă sute nouăzeci şi trei, o mie nouă sute nouăzeci şi patru – aoleu, ce lung e cu litere – 1995, 1996, 1997, 1998, 1999,  2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012… mai număr? Să mai stau până în 2016? 2020? 2024? Sfătuieşte-mă, prietene, ce să fac? Ce să fac? Ce să fac?

Albu, Alba Iulia, 1 ianuarie 2012

Dragă Albule,

Totul e în regulă la noi, interceptări nu există, suntem liberi să alergăm în voie, iar Yahoo a rămas doar un trib.

Eu un lucru nu înţeleg la tine, îmi scrii tot timpul că nu e bine, că se fură, că e şomaj, că dacă eşti tânăr nu ai unde să te distrezi, că dacă eşti bătrân nu ai unde să îţi faci analizele, că dacă eşti constructor şomezi, că dacă eşti intelectual eşti jignit, că dacă vrei să faci o capitală culturală există deja altă capitală, că numai câţiva struţi iau toţi banii şi voi sunteţi rupţi în pene, că tu stai la bloc şi alţii au curte mare unde odraslele lor pot să alerge, că una, că alta. Eu m-am săturat de lamentările astea!

Ştii că de la cap se împute peştele şi se curăţă de la coadă. Schimbă capul, Albule! Şi capul tău, şi capul oraşului! Altfel, te rog să nu îmi mai scrii să te smiorcăi din nou în 2016.  Strânge şi tu 150 de struţi şi zi-le să aducă fiecare alţi 100 cu ei, ia-ţi oraşul înapoi! Fă-ţi singur un serviciu! Nu mai aştepta de la alţii! Nu vă mai fie frică, în cabină eşti doar tu cu tine şi ştampila. Schimbă capu’, Albule!

Cornel George Comşa

реклама продвижение сайтовnewbrut for mail ru

Despre Redacția ProAlba 35051 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

6 Comments

  1. Stie cineva daca mai candideaza d-nul Comsa pentru f-ctia de primar al Albei Iulii?Ca eu nu am auzit decat de struti, indieni, penibilitate si imbecilitate, zboruri spre si dinspre Bruxelles, decizii si implicare in campania de promovare a orasului-cetate si cam atat..s-ze, nu vreau sa par ofensator, dar ar fi bine sa se hotarasca odata si sa vina cu un plan de actiune sau macar cu o decizie de intrare in lupta ori sa aiba curaj sa-si anunte candidatura, daca nu, toate acestea, spuse de el sunt daunatoare propriei imagini…din cate stiu eu, o imagine se construieste in timp si daca ai doar o singura virgula aplicata gresit se pierde din credibilitate pentru noile proiecte pe care ti le propui.ASTEPT UN RASPUNS PE MASURA.

  2. Doamne ajuta!Asa sa fie..Exista doar 2 valori in Alba care ar avea sanse, sprijin si incredere din partea electoratului:Milaciu si Comsa..deocamdata, nici unul dintre dansii nu se decide/grabeste sa materializeze aceasta oportunitate si totodata sa-si ofere cunostintele dobandite prin munca si experienta pentru a ajuta la reconstructia si bunastarea orasului, mediului inconjurator, de asemenea crearea de locuri de munca, eliminarea factorilor de influenta politica si demonstrarea unei competente admninistrative, specifice unui gospodar adevarat..fiecare isi doreste si simte ca Alba si locuitorii urbei au nevoie de o astfel de valoare, de un astfel de OM, unul care sa schimbe radical tot ceea ce se intampla din cauza „foametei de bani”, sa distruga jocurile de culise..dar ceva ii impiedica sa-si anunte candidatura pentru f-ctia de primar, posibil una dintre urmatoarele: calitatea de independent si lipsa sustinatorilor politici, a partidului si a unei echipe care sa-l sprijine in campanie / existenta ramurilor de tip mafiot pentru aceasta incercare, fapt care anuleaza din start orice sansa de reusita / nu se doreste f tare implicarea pentru acest nivel de conducere, desi fiecare dintre ei si-a manifestat dorinta de a participa la alegeri, pentru calitatea de primar / neincrederea totala in fortele proprii / se cauta inca o finantare / sondaje care nu ii indica castigatori, desi ma indoiesc, astea sunt facute pentru propaganda si manipularea masei / familie si liniste personala / principalul motiv-Hava, s-ar putea sa constientizeze sau sa-si inchipuie scenarii, datorita proiectelor incepute, unele finalizate, iar asta e un factor f important in alegeri, pentru a convinge cetatenii, etc….sincer, eu mi-as dori sa candideze macar unul, daca vor candida amandoi va fi succes total-GARANTAT..AR FI CEA MAI BUNA SOLUTIE PENTRU A-L PUTEA INLATURA PE HAVA(CU CAT SUNT MAI MULTE OPTIUNI BUNE, CU ATAT SUNT MAI PUTINE VOTURI DE INCREDEREPENTRU HAVA)..AR FI CEA MAI INTERESANTA LUPTA ELECTORALA DIN ISTORIA ALBEI IULII…HAIDETI D-LOR, VA ASTEPTAM

  3. il stiu de la hcc, sunt surprins sa aud cata experienta a acumulat de-a lungul timpului si ce realizari are la activ, de asemenea ca ma susprinde placut sa aud ca vrea sa candideze si sa „rupa norii”

  4. In urma cu ceva timp se zvonea cum…ca… ar exista posibilitatea ca la urmatoarele alegeri locale, Cornel George Comsa sa fie unul dintre candidatii pentru functia de primar. M-am bucurat mult! Pentru ca am avut ocazia sa-l cunosc cu ani in urma si-apoi sa-l revad acum vreo doi ani. Un tip foarte manierat, cult, inteligent; se exprima clar si concret, dar in acelasi timp e si un foarte bun diplomat (in toate sensurile); are experienta foarte bogata in domeniul economic, politic si nu numai… Niciodata nu a fost lacom (decat la imbogatirea culturii proprii). Sta foarte bine financiar de cand il stiu si sunt convinsa ca nu l-ar interesa « sa-si faca plinul » mai intai.
    Si…iubeste enorm Alba Iulia!
    Ar fi un mare castig pentru noi toti, daca la conducerea orasului nostru ar veni el…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*