Antrenorul lotului olimpic de canoe al Statelor Unite, albaiulianul Claudiu Ciur, „trage” pentru echipa PP-DD Alba

Domnule Claudiu Ciur, se apropie Olimpiada de la Londra. Sunteţi singurul albaiulian care va ajunge acolo. În ce postură?

Mai sunt 80  de zile pâna la Olimpiada de la Londra iar eu antrenez Lotul Naţional de Canoe al Statelor Unite din anul 2009. Voi fi prezent la Londra atât ca antrenor cât şi ca reprezentant al Federaţiei de Kaiac-Canoe a SUA. După selecţia sportivilor pentru Lotul Naţional, care a avut loc pe 20 Aprilie in Oklahoma City, trei sportivi s-au calificat la Cupa Mondială de la Duisburg, Germania. După Cupa Mondiala, doar unul din cei trei sportivi, acela cu cea mai buna prestaţie valorică, va reprezenta SUA la Londra.

Cand v-aţi apucat de sport?

În anul 1994 eram elev în clasa a VIII-a la Şcoala Generală nr.7 din Alba Iulia iar antrenorul Benjamin Zabet de la Clubul CSS Orşova, Mehedinţi, a venit pentru o selecţie în oraş şi mi-a propus să practic acest sport.

Cine a fost mentorul dumneavoastra?

Mentorul meu a fost marele campion Ivan Patzaichin care mi-a fost şi antrenor la Lotul Olimpic din 1998 până în 2003.

De unde modestia de a nu vorbi despre performanţele dumneavoastră?

Ivan Patzaichin avea o vorbă pe care ne-o spunea mereu când câştigam medalii : ‘’baieţi, nu este atât de greu să ajungi aici! Cel mai greu este să te menţii!’’ Aceste cuvinte mi-au rămas în minte şi le-am respectat pe masură ce am înaintat în cariera de sportiv şi acum în cea de antrenor.

Cum aţi ajuns în Statele Unite?

În anul 2003, Campionatul Mondial de Kaiac-Canoe s-a desfăşurat la Atlanta, în SUA. Eram în Lotul Olimpic de Kaiac-Canoe al României cu care am făcut deplasarea la Mondiale pentru probele de canoe simplu 1000m si 500m. În zilele acelea am decis să nu mă mai întorc acasa.

Cum aţi ajuns antrenorul Lotului Naţional al SUA?

În septembrie 2006 am devenit membru al unuia dintre cele mai mari cluburi de Kaiac-Canoe din USA,  Lanier Canoe and Kayak Club, ca sportiv de performanţă reintrat în competiţii după o pauză de 3 ani. Din 2006 şi până în 2008 am reprezentat acest club în competitiile interne, fiind cotat ca cel mai bun canoist la acel moment în SUA. În noiembrie 2008, a venit propunerea din partea clubului să-mi încep cariera de antrenor în SUA.  A fost o decizie foarte greu de luat dar şi o prvocare uriaşă. Pe 5 decembrie 2008 am fost anunţat oficial ca şi antrenor principal iar astăzi clubul are peste 200 de sportivi de diferite vârste. În luna aprilie a anului următor am calificat la Lotul Naţional 14 sportivi juniori, dintre care 9 sportivi au participat la Campionatul Mondial de la Moscova, dar şi 4 sportivi seniori care au participat la Campionatul Mondial de la Halifax, Canada. În luna mai 2009, am fost anunţat ca antrenor la Grupa de Canoe, atât la Lotul Naţional de Juniori cât si la Seniori. Mi-am păstrat şi funcţia de antrenor principal la clubul meu, acolo unde, momentan, antrenez direct 40 de sportivi.

Mai ţineţi legătura cu ţara?

Absolut. Sunt la curent cu tot ce se întâmplă acasă. Citesc ziarele aproape în fiecare zi. Sunt român, este şi normal să mă intereseze ce se întâmplă în ţara mea. Familia mea traieste în România aşa că revin mereu în vizită.

Se apropie alegerile. Credeţi că se poate schimba ceva în judeţul nostru?

Tot timpul este loc de mai bine. Eu sunt de părere că o nouă generaţie trebuie să vină în faţă şi să-şi spună părerea. Alba  a fost un judeţ important pe harta României şi ar trebui să revină acolo unde îi este locul. Trebuie create locuri de muncă, tineretul trebuie să rămână acasă, să aibă un serviciu, să poată să-şi întemeieze un trai stabil in România, nu prin alte tări.

Dacă aţi fi în ţară cu cine aţi vota?

De 22 de ani aceleasi partide işi dau puterea de la unul la altul. PDL, PSD, PNL… cam aceiaşi oameni se tot rotesc iar efectele asupra populaţiei sunt perverse. Nu avem locuri de muncă, nu avem o infrastructură, nu preţuim valorile şi performanţa, mergem din rău în mai rău. Dacă aş fi în ţară aş vota cu echipa PP-DD, strânsă în jurul lui Cornel Comsa : Dorin Şerdean pentru Primăria Alba Iulia şi Ion Marincaş pentru Consiliul Judeţean. Oameni noi, cu o perspectivă nouă pentru judeţul si oraşul meu natal.

De ce aţi alege să vă puneţi încrederea în Cornel Comşa?

Ştiu că ceea ce face, face din pasiune şi nu pentru o funcţie. De altfel, el nici măcar nu candidează pentru vreo funcţie în judeţul Alba. Cornel a studiat mult, a lucrat cu oameni importanţi, a văzut şi a înteles lumea aşa că e timpul să aplice ceea ce cunoaşte. Ne ştim din 1998, ne-am întâlnit pe tren, în drum spre Bucureşti, eu mergeam în cantonament iar el la un stagiu de pregătire la Cotroceni. Mi-a dat încredere în mine prin tot ce mi-a spus. Am ieşit campion mondial în 2002 iar acum antrenez echipa olimpică  a celei mai importante ţări la nivel mondial. Ştiu că şi timpul său în politică a venit şi că va ajunge pe cea mai inaltă treaptă.

Doriţi să reveniţi în ţară în următorii ani? Dar în Alba Iulia?

Cu siguranţă vreau să mă întorc acasă şi, mai ales, în Alba Iulia. Aici am părinţii, fratele şi prietenii. Chiar mă gândeam  să deschid un Club de Kaiac-Canoe pe Mureş sau pe râul Sebeş pentru copiii din judeţ. În septembrie, când se termina sezonul de competiţii, o să iau o pauză mai lungă, până în ianuarie, pentru a veni acasă şi a-mi petrece timpul cu familia şi prietenii. Vorbesc cu fratele meu, Ştefan, aproape zilnic la telefon pentru a nu rata nimic din ceea ce se întâmplă aici.

Ce mesaj aţi avea pentru albaiulieni şi pentru locuitorii judeţului?

Să creadă în schimbare şi să nu le fie frică să-şi spună părerea despre  toţi politicienii actuali care îi amăgesc de peste douazeci de ani încoace. Schimbarea nu este între PDL si USL, schimbarea în judetul Alba este PP-DD! Cred că Dorin Şerdean este viitorul primar al Alba Iuliei şi cred că va ridica acest oraş acolo unde merită. Şi cred că Ion Marincaş poate gestiona mai corect banii şi investiţiile în judeţ şi poate să determine apariţia a mii de locuri de muncă. Albaiulienii trebuie să spere în fiecare zi la mai bine pentru că tot timpul există o soluţie. Peste o luna, pe 10 iunie, soluţia pentru Alba se numeşte PP-DD.

продвижениекак накрутить людей в группу вк бесплатно

Despre Redacția ProAlba 35073 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*