Alin Ignat, deputat PNL, despre minusuri și plusuri în noua lege Educației

Noua lege a educației – aspecte importante

Categoric un proiect imperfect, nicio îndoială aici. Dar reformele pe care le aduce sunt o certitudine.

Doar câteva minusuri care necesită modificări:

Pierderea calității de cadru didactic în cazul personalului din cadrul Palatelor copiilor, instituții care trec în administrarea UAT-urilor.

O soluție de mijloc e necesară și corectă aici – Palatele Copiilor să treacă la UAT-uri, dar personalul să își păstreze calitatea de cadre didactice.

Judecarea “în primă instanță” a acuzațiilor de plagiat, în cazul doctoratelor, de către Universități și posibilitatea renunțării la titlul de doctor fără consecințe majore.

Dacă introducerea Universităților în procedura depistării plagiatelor aduce mai degrabă suspiciune în societate decât încredere și transparență, măsura nu își atinge scopul. Renunțarea la titlul de doctor fără a exista consecințe este, din punctul meu de vedere, de neacceptat. Noua lege nu trebuie să aducă nici măcar o aparență de intenție de “șmechereală” pe această temă. Toleranță ZERO aici.

Evaluarea materiilor: educație fizică, muzică și desen cu admis/respins – abordare nejustificat de dură.

Renunțarea la note pentru aceste materii este benefică, dar în locul lor sunt mai potrivite calificativele: insuficient, suficient, bine, foarte bine. Un elev poate să fie doar bun și nu foarte bun la desen, dar asta nu înseamnă că îl putem evalua cu “respins”.

Câteva lucruri bune, din punctul meu de vedere:

 Introducerea examenului de admitere la Colegiile Naționale stimulează performanța – procentul locurilor ocupate prin examen de admitere este de discutat.

Introducerea stagiaturii și a mentoratului pentru dascăli – salariul unui stagiar va ajunge la 4000 de lei net, față de 2000 lei cât are acum un debutant.

Creșterea nivelului salarizării în educație de la 6500 lei brut la 9300 lei brut – atrage profesioniștii cu vocație.

Se instituie portofoliul personal educațional al elevului și crește importanța orientării școlare – la finalul clasei a VIII-a consilierul școlar și dirigintele emit, pentru fiecare elev, o recomandare de încadrare în învățământul secundar superior. În alte state europene această recomandare este obligatorie – aspect de discutat și la noi.

Se reglementează și cuantumul minim al burselor astfel: a) bursa de excelență olimpică I/internațională – 1.000 lei/lună; bursa de excelență olimpică II/națională – 700 lei/lună; b) bursă de performanță școlară – 500 lei/lună; c) pentru prima dată bursa profesională – 300 lei/lună; d) bursă socială – 300 lei/lună.

Educația din România e în fața unui nou început, iar contribuția noastră, a tuturor, e esențială acum.

Așteptăm propunerile voastre la: consultare.legieducatie@isjalba.ro

Împreună, cu implicare și seriozitate, construim educația viitorului.

Alin Ignat, deputat PNL Alba

Despre Redacția ProAlba 30147 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*