Alba, ora 11.30| 14 semnalări de incidente electorale sau de natură a afecta desfășurarea votului. Informare oficială!

La nivelul județului Alba, procesul de votare a început fără producerea unor incidente deosebite.

Până la această oră, au fost semnalate 14 semnalări de incidente electorale sau de natură a afecta desfășurarea votului, două s-au confirmat, 8 dintre acestea nu s-au confirmat, 4 sunt în curs de verificate.

Cele mai frecvente sesizări au vizat aspecte legate de continuarea campaniei electorale, suspiciuni de fraudă electorală, fapte de corupere a alegătorilor și tulburarea liniștii publice, care au fost verificate cu celeritate.

A fost aplicată o sancțiune contravențională, pentru continuarea campaniei electorale și a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

În jurul orei 10.00, Poliția Orașului Câmpeni a fost sesizată de către o femeie care s-a prezentat pentru exercitarea dreptului la vot la Secție 205 – Școala Gimnazială din localitatea Bistra, cu privire la faptul că buletinul său de vot era ștampilat în avans. Buletinul de vot a fost anulat, iar persoana a votat pe un alt buletin de vot.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, faptă prevăzută și pedepsită de art. 385 din Codul Penal.

Toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public.

Informații pe care trebuie să le cunoașteți:

Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

Puteți vota, azi, 9 iunie, între orele 07.00 și 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59.

Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: *împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.*

În legătură cu contravențiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, desfășurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!, a comunicat, la ora 11.30, CENTRUL DE COMUNICARE JUDEȚEAN ALBA, constituit la nivelul M.A.I. în vederea alegerilor.

Despre Redacția ProAlba 38451 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*