Alba Iulia: Judecătorul Alina Nicoleta Ghica a fost revocat din funcția de membru al CSM

În urma sesizării de către Curtea de Apel Cluj Napoca cu privire la declanşarea procedurii de revocare a doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica din funcţia de membru a Consiliului Superior al Magistraturii, la Curtea de Apel Alba Iulia a fost convocată pentru miercuri, 16 ianuarie, Adunarea Generală a Judecătorilor.

Adunarea a hotărât  revocarea doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica din funcţia de membru a Consiliului Superior al Magistraturii. Din totalul de 40 judecători cu drept de vot, toţi prezenţi la adunarea generală, 36 au votat pentru revocare iar 4 voturi au fost împotrivă. Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat acest demers ca fiind necesar întrucât conduita d-nei judecător Alina Nicoleta Ghica a fost lipsită de transparenţă în cursul anului trecut, imaginea Consiliului Superior al Magistraturii fiind grav afectată şi activitatea caracterizată prin grave derapaje de la rolul acestei instituţii, respectiv acela de garant al independenţei justiţiei. D-na judecător şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin:

– Asumarea unui termen nerealist pentru intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, contrar solicitării manifestate de corpul judecătorilor de condiţionare a acordului, de asigurarea condiţiilor necesare pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor acestui cod.

– Ignorarea nevoilor reale ale instanţelor şi o preocupare excesivă pentru propria imagine,  precum şi utilizarea unor unităţi diferite măsură  în analizarea mesajelor venite din spectrul politic sau presă, de natură a crea o aparenţă de partizanat politic.

– Gestionarea defectuoasă a evenimentele din vara anului 2012, prin stabilirea unor termene foarte lungi pentru discutarea sau soluţionarea unor cereri prioritare pentru sistem şi neluarea măsurilor necesare pentru asigurarea cvorumului pentru desfăşurarea şedinţelor, aspecte ce au avut efecte negative semnificative asupra imaginii justiţiei.

– Încălcarea obligaţiei de colaborare cu unele instituţii, prin declaraţii şi măsuri ce nu exprimă voinţa judecătorilor precum şi inducerea în opinia publică în mod tendenţios, după iniţierea procedurii de revocare, a unei aşa zise influenţări  politice a judecătorilor în demararea acestei proceduri. Această afirmaţie, lipsită de orice  temei,  aduce un grav prejudiciu de imagine sistemului judiciar prin prezentarea judecătorilor ca fiind manipulaţi, în condiţiile în care motivul real este dorinţa acestora de a fi independenţi şi de a-şi apăra acest drept, aşa cum este prevăzut în Constituţie.

La finalul adunării generale de astăzi în urma propunerii a mai mult de o treime din judecători s-a stabilit organizarea la o dată ulterioară a unei adunări generale a judecătorilor pentru discutarea revocării din funcţia de membru CSM ales din partea curţilor de apel a judecătorilor Horaţius Nicolae Dumbravă şi Alexandru Şerban.

Despre Redacția ProAlba 35838 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*