
Astăzi, 1 iunie 2012, începând cu orele 13.00, va avea loc inaugurarea Centrului de zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina” din Blaj, deschis de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi coordonat de părintele Vasile Seicean, paroh al parohiei Blaj-Veza. Evenimentul are o importanţă deosebită pentru comunitate şi se va bucura de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, care va oficia slujba de binecuvântare a centrului.
Centrul de zi pentru copii „Sfânta Irina” este expresia reală şi concretă a grijii pe care Biserica o are pentru cei mici şi neajutoraţi, ai căror părinţi întâmpină dificultăţi sociale şi economice. Acesta este al optulea aşezământ social deschis sub purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Irineu, la doar un an de la întronizarea în scaunul de Arhipăstor al Eparhiei Alba Iuliei, an care se împlineşte pe data de 5 iunie 2012.
Iniţiativa înfiinţării acestui aşezământ a fost a Primăriei municipiului Blaj, care a pus la dispoziţie clădirea, iar renovarea şi dotarea lui a fost posibilă datorită implicării Parohiei Ortodoxe Blaj-Veza şi a unor sponsori locali. Funcţionarea Centrului este asigurată prin parteneriatul încheiat între Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.
Centrul de zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina” este singurul din zonă care oferă îngrijire pentru 25 de copii cu vârsta între 1 şi 3 ani, neincluşi într-o formă de învăţământ de masă, oferind astfel posibilitatea părinţilor de a se angaja în câmpul muncii.
Activităţile desfăşurate în cadrul Centrului constau în supravegherea copiilor 12 ore zilnic, asigurarea hranei, a programului de odihnă şi recreere a copiilor, derularea unor programe de educaţie, supravegherea stării de sănătate şi de igienă a copiilor, consiliere şi sprijin pentru părinţii, programe de educaţie parentală.
Mamă a tuturor celor vii, Biserica îi adună sub purtarea ei de grijă atât pe cei mari, cât, în mod special, şi pe cei mici, lipsiţi, singuri, marginalizaţi, orfani de mamă sau de tată, pentru care lumea nu mai reprezintă un loc în care fiecare să-şi construiască un viitor, ci o povară mult prea grea pentru a fi dusă pe nişte umeri atât de nevinovaţi. Iar munca celor care îşi pun sufletul şi viaţa în slujba celor necăjiţi devine virtute şi primeşte putere şi suflu haric de la Însuşi Hristos, cel care ne-a spus: „Întrucât aţi făcut unuia dintre aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut” (Matei, 25, 40).
Fii primul care comentează