ADR Centru, 26 ani care au asigurat investiții importante pentru mai mult de 2 milioane cetățeni!

În ultimul trimestru al anului 1998 s-a constituit Regiunea de Dezvoltare 7 ”Centru”, prin asocierea voluntară a Consiliilor Județene din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Prin Hotărârea nr.1 din 20.11.1998 a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru a fost înființată Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, pentru a coordona activitatea de dezvoltare regională, în contextul aderării României la Uniunea Europeană. În toată această perioadă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de organism executiv al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, a devenit cea mai importantă instituție regională care coordonează procesul dezvoltării, cu sprijin guvernamental. Acum, atât colaboratorii locali – administrația publică locală, mediul de afaceri, societatea civilă, mediul universitar – cât și instituțiile europene, percep ADR Centru ca fiind cel mai important liant între obiective, reglementări și realizări palpabile care asigură dezvoltarea comunităților.

După momentul aderării UE, în Regiunea Centru au fost implementate, prin toate programele de dezvoltare, peste 18.000 proiecte, cu o valoare totală de peste 14 miliarde euro. Dezvoltarea economică a fost susținută și de Investițiile Străine Directe, care s-au cifrat, până la sfârșitul anului trecut la 10 miliarde euro. Gradul de dezvoltare al Regiunii Centru, comparativ cu situația de acum 26 ani, este reflectat de valoarea Produsului Intern Brut per locuitor, calculat la standardul puterii de cumpărare. Acest indicator a crescut de peste 5 ori, de la mai puțin de 5.000 euro, în anul 2000, până la aproximativ 25.200 euro în 2023, conform datelor publicate de EUROSTAT. În raport cu media UE27, în aceeași perioadă, acest indicator a înregistrat o creștere de la un procentaj de 27% la peste 70%. Această performanță economică a fost posibilă datorită creșterii productivității muncii la nivel regional, de la mai puțin de 44% din media UE27, la  circa 80%, fiind acum comparabilă cu productivitatea muncii înregistrată în diferite regiuni din Slovacia, Polonia, Grecia, Portugalia etc.

ADR Centru a lucrat de la bun început în cadrul partenerial larg pe care l-a creat la nivel regional: alături de reprezentanții județelor, municipiilor, orașelor și comunelor din Regiune, împreună cu reprezentanții Guvernului. Activitatea s-a concentrat pe dezvoltarea și implementarea strategiilor de dezvoltare regională, care au fost completate cu studii punctuale și strategii sectoriale. Toate acestea au diversificat demersurile privind planificarea și programarea dezvoltării și au sprijinit activitatea de atragere a resurselor nerambursabile din Fondul European pentru Dezvoltare Regională și din alte surse, inclusiv de la Bugetul de Stat.

”Am trecut de momentul maturității și acum ne coordonăm, împreună, viitorul. În toți acești ani nu ne-am abătut de la misiunea pe care ne-am asumat-o: aceea de a reconstrui, de a consolida și a promova idealurile europene, punând în aplicare politicile de dezvoltare regională. Împreună cu partenerii noștri locali gestionăm un proces complex de dezvoltare regională.

Acum, suntem mai aliniați la cerințele europene, dar și mai aproape de standardul de viață al majorității cetățenilor europeni. Dacă, în urmă cu două decenii și jumătate aveam multe incertitudini, acum avem toate motivele să fim încrezători. Această încredere vine din faptul că, dacă în mai puțin de două decenii și jumătate am absorbit fonduri totale în valoare de peste două miliarde euro, după momentul pandemiei ne-am mobilizat mai mult, pentru a reduce efectele crizelor din ultimii ani.

Suntem încrezători și pentru că avem acum în lucru peste 1540 de cereri de finanțare – pe Programul ”Regiunea Centru”, pe Programul Tranziție Justă și pe Programul Sănătate – care au o valoare totală cumulată de aproape 2 miliarde euro. Avem o responsabilitate crescută să valorificăm aceste documentații și depunem o muncă susținută pentru ca investițiile preconizate să creeze efecte pozitive în viața social-economică a locuitorilor din județele regiunii noastre.

Apreciez munca desfășurată de întreaga echipă a ADR Centru, începând din 1998 și până în prezent și mulțumesc pentru sprijinul și suportul oferit reprezentanților Comisiei Europene și ai Ministerelor din cadrul Guvernului României, cu care am colaborat foarte bine. Dar, pentru că autoritățile publice locale sunt cele mai apropiate de cetățeni, ale căror nevoi și speranțe le cunosc cel mai bine, apreciez în cel mai înalt grad strânsa colaborare cu reprezentanții administrației publice din regiunea noastră, precum și cu societatea civilă”, a declarat – cu prilejul aniversării ADR Centru – domnul Director general Simion Crețu.

Investițiile susținute prin resurse nerambursabile coordonate de ADR Centru sunt concretizate prin mai mult de 3.800 proiecte, a căror valoare totală cumulată depășește 3,5 miliarde euro. Valoarea fondurilor europene nerambursabile absorbite până în prezent în Regiunea Centru prin proiectele coordonate direct de ADR Centru depășește 2,5 miliarde euro. Această sumă a fost completată de infuzii semnificative de capital atrase din mediul de afaceri, care au valorificat potențialul economic al regiunii.

Din octombrie 2022 ADR Centru implementează – în calitate de Autoritate de Management – Programul ”Regiunea Centru”, în cadrul căruia au fost deja lansate 37 de apeluri de proiecte, fiind depuse până la jumătatea lunii noiembrie 2024 un număr de 1435 cereri de finanțare. Valoarea totală cumulată a acestora depășește 1,8 miliarde euro. La acestea se adaugă și proiectele depuse de ADR Centru spre finanțare direct de la Comisia Europeană, în principal în cadrul programelor Interreg, precum și mai mult de 100 de proiecte în cadrul Programului Tranziție Justă (la nivelul județului Mureș) și al Programului Sănătate 2021-2027, pe care ADR Centru le gestionează în calitate de Organism Intermediar.

Azi, după o activitate continuă, consecventă și predictibilă, oriunde în Regiunea Centru se vede impactul tuturor investițiilor coordonate de ADR Centru. S-a dat astfel un înțeles concret conceptelor europene de dezvoltare urbană integrată, de inter-conectivitate și mobilitate eco-eficientă, de utilizare optimă a resurselor de energie, fiind susținută inclusiv inovarea în activitatea companiilor, toate reprezentând beneficii importante pentru mai mult de 2,2 milioane cetățeni!

 

Despre Redacția ProAlba 40086 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*