
Peste 575 milioane euro, adică mai mult de 120% din bugetul nerambursabil alocat Regiunii Centru prin Programul Operațional Regional 2007-2013, au fost contractate și aproape 60% din aceste fonduri sunt investite în proiecte concrete și restituite beneficiarilor. Acestea sunt rezultatele programului REGIO în cei peste șapte ani de la lansare și acestea sunt temele pe care Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru le-a discutat marți, 9 decembrie, în cadrul Conferinţei regionale privind stadiul implementării Programului REGIO la nivelul Regiunii Centru. Evenimentul a avut și rolul de a prezenta participanților câteva din obiectivele deja finalizate, prin cele peste 260 milioane euro folosite judicios pentru dezvoltare și pentru crearea de locuri de muncă în cele șase județe din centrul țării.
Cifrele au vorbit în altfel de date statistice la Conferința regională de la Alba Iulia. Asta pentru că toți cei prezenți știau de enormul interes pentru atragerea de fonduri europene pentru dezvoltare. Peste 1200 de proiecte depuse în șapte ani, cu o valoare totală de peste 1,77 miliarde euro, adică o cerere de aproape patru ori mai mare decât alocarea regională de circa 480 milioane euro. Iar proiectele contractate au o valoare de peste 850 milioane euro, ceea ce înseamnă că se pot atrage efectiv în dezvoltarea economico-socială a județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu peste 1 miliard euro. Toți acești bani s-au transformat în obiective urbane noi, în centre sociale, școli modernizate, afaceri de succes, cetăți și obiective de patrimoniu reabilitate, dar, mai ales în investiții și sisteme de infrastructură moderne, susținând peste 4200 de noi locuri de muncă.
Pe parcursul conferinței participanții au urmărit ce proiecte au fost implementate în zona metropolitană Brașov, unde s-a dezvoltat infrastructura socială, rutieră și unde siguranța populației a fost pusă de municipalitate pe primul plan, precum și proiectele implementate în municipiul Târgu Mureș, care au permis reabilitarea rețelei stradale și alte investiții în infrastructura socială. Reprezentanții județului Harghita au expus modul în care fondurile Regio au susținut dezvoltarea își îmbunătățirea condițiilor de viață ale vârstnicilor și ale altor categorii defavorizate, care au nevoie de sprijin social. Cei peste 50 de participanți la Conferință au aflat cum elevii din municipiul Sibiu se bucură de condiții moderne de studiu, realizate cu fonduri nerambursabile. Experiența unei firme din Alba Iulia care a obținut finanțare pentru dotarea și dezvoltarea afacerii, cum și-a dezvoltat afacerea, cu cât a crescut cifra de afaceri, dar și recomandările în privința unui parcurs fluid în derularea unui proiect Regio, au fost prezentate de administratorul societății, care a împărtășit celor prezenți experiența lui de debutant în relația cu finanțările europene. Nu în ultimul rând, în cadrul Conferinței s-a vorbit de valorizarea turistică a Regiunii Centru și de obiectivele istorice deosebite ale acesteia, care sunt acum altfel aduse în atenția marelui public, printr-un proiect amplu, ce a permis reintroducerea în circuitul turistic a 18 biserici evanghelice de patrimoniu, din 4 județe ale regiunii.
După prezentarea modului cum resursele europene au schimbat climatul economico-social din Regiunea Centru, prin rezultatele proiectelor, participanții au discutat despre noile oportunități de finanțare nerambursabilă care vor fi derulate de ADR Centru în perioada 2015-2020. Ținând cont de obiectivele noii perioade de programare, Agenția și-a propus să realizeze și o prognoză privind modalitățile de pregătire a viitoarelor cereri de finanțare, care să conducă la utilizarea eficientă a fondurilor UE în perioada 2014-2020. De aceea, participanții au fost informați despre noul format al programului REGIO și despre câteva din noile oportunități de finanțare. Nu în ultimul rând, atenția mass-media a fost captată și de premierea jurnaliștilor care au colaborat cu ADR Centru și, în cursul anului 2014, au reflectat, pe diverse canale media, activitatea Centrului Europe Direct Regiunea Centru.
„Aceste întâlniri ale noastre cu beneficiarii POR de la final de an capătă acum noi valențe. Da, vorbim de implementarea programului, discutăm despre cele 483 de contracte de finanțare nerambursabilă semnate până în prezent și de cele peste 270 milioane euro absorbite, prin care autoritățile publice locale, ONG-urile și firmele și-au dezvoltat investițiile. Da, am văzut care este stadiul programului, ce rezultate am obținut pe fiecare axă și am discutat despre problemele și dificultățile întâmpinate. Dar acesta nu a fost un scop în sine al întâlnirii noastre. Acum, mai mult decât în alți ani, prin prezentările susținute, atât de noi, cât și de beneficiarii de fonduri nerambursabile, am reușim să vedem rezultatele palpabile obținute prin cheltuirea fondurilor europene și ne-am propus acest obiectiv ambițios, ca gradul de absorbție în regiunea noastră să se apropie de 80%. Dar, cred că mai important decât asta a fost să încercăm să transferăm experiența și soluțiile aplicate de către beneficiari și în cadrul altor proiecte, să învățăm unii de la alții și să facem cunoscute beneficiile obținute după acești șapte ani de investiții și lucrări de modernizare, construcție și reabilitare a sute de obiective de interes public și privat. Regiunea noastră ocupă un loc important la nivel național în privința gradului de absorbție a fondurilor pe care le gestionam, iar cetățenii văd în jurul lor tot mai multe rezultate concrete ale acestor proiecte. Dar, acum, ne așteaptă provocarea 2014-2020. Un program nou, care a preluat de la cel vechi câteva aspecte, dar care vine și cu multe lucruri noi, schimbate, poate mai flexibile și care, cu certitudine aduce mai mulți bani. Adică fonduri europene care trebuie investite judicios, peste 750 milioane euro, care trebuie plasați în dezvoltare, în capacități noi, în modernizare și în inovare, pentru a putea oferi cetățenilor șansa de a transforma regiunea noastră într-un loc cât mai atractiv pentru a locui și a munci”, a declarat, la încheierea lucrărilor Conferinței de la Alba Iulia, Simion Crețu, director general ADR Centru.
La întâlnirea de lucru de la Alba Iulia s-au reunit principalii parteneri implicați în implementarea programului REGIO în Regiunea Centru și în procesul de absorbție a fondurilor europene gestionate de către ADR Centru. Cele mai interesante dezbateri s-au referit la modul distribuire, în perioada 2014-2020, a fondurilor nerambursabile, în concordanță cu direcțiile de dezvoltare ale Regiunii Centru pe viitor.
Fii primul care comentează