
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba marchează Ziua Mondială fără Tutun, prin organizarea unei acţiuni care constă în oferirea unei gogoşi în schimbul unei ţigări tinerilor fumători din Alba Iulia. Această acţiune se va desfăşura în data de 31.05.2012 de la ora 11.00 in parcul din faţa Catedralei Ortodoxe dar şi în 5 unităţi şcolare din Alba Iulia: Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, Colegiul Economic „ Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Colegiu Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia şi Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia „Pro Tinereţe” şi a fost posibilă numai datorită domnului Istrate Ioan directorul unei firme de profil din Sebeş ( SC ALPIN 57 LUX SEBEŞ) care a sponsorizat evenimentul cu 1300 bucăţi gogoşi, dovedindu-se a fi un părinte care nu a rămas indiferent în faţa pericolului pe care îl reprezintă consumul de tutun, manifestându-şi astfel solidaritatea şi devenind un partener constant în lupta antidrog. Tot începând cu ora 11 acţiunea se va desfăşura şi in municipiul Sebes la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş şi Grup Şcolar Industrial Sebeş dar şi în municipiul Aiud la Colegiul Tehnic Aiud.
Pentru marcarea zilei de 31 mai, CPECA Alba desfăşoară şi activităţi constând în:
· Sesiuni de informare în cadrul Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Liceul Teoretic Teiuş, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alba Iulia. Informările au ca scop conştientizarea elevilor cu privire la riscurile asociate consumului de tutun şi promovarea unor alternative de petrecere a timpului liber;
· Curs „Fred Goes Net – intervenţii timpurii pentru consumatorii de alcool sau droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară”, cu scopul de a reduce riscul de a deveni dependenţi de droguri;
· Festivitatea de premiere a laureaţilor concursului naţional Mesajul meu Antidrog ediţia a IX- a faza judeţeană în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia, Instituţia Prefectului Alba, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba;
· Participare în calitate de partener la acţiunea „Orăşelul Copiilor” derulată de către Asociaţia Studenţeacă Amicus în beneficiul elevilor unităţilor şcolare din oraşul Ocna Mureş.
Ziua Mondială fără Tutun este marcată în toata lumea, în fiecare an, pe 31 mai. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat aceasta zi ca “Ziua Mondială fără Tutun”, în anul 1987, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care il are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.
În acest an Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit ca obiectiv pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun – contracararea încercărilor industriei tutunului de a submina Convenţia cadru a OMS privind controlul tutunului. Convenţia Cadru de Control a Tutunului reprezintă instrumentul cel mai puternic de control a consumului de tutun, fiind singurul tratat negociat şi adoptat sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest fapt reprezentând un pas important în politicile de sănătate publică.
Ziua Mondială fără Tutun 2012, va încerca să atragă atenţia factorilor politici de decizie şi opiniei publice asupra tacticilor de intimidare ale industriei tutunului, în vederea controlului consumului de tutun la nivel mondial. Un exemplu al implicării companiilor care produc tutun în politicile iniţiate de OMS este cel prin care, deşi în urma studiilor s-a dovedit nocivitatea fumatului pasiv şi s-a susţinut interzicerea fumatului în spaţii publice, companiile producătoare de ţigări au reuşit prin consultanţii lor să susţină că ventilarea corespunzătoare poate fi o alternativă pentru fumatul în locurile publice şi că nu trebuie interzis fumatul.
Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători. În România, 15 % dintre decese sunt cauzate de fumat. Mortalitate prin cancer pulmonar, boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat, aproape s-a triplat în ultimii 25 de ani.
STOP INTERVENŢIEI INDUSTRIEI TUTUNULUI !
DE CE ARE NEVOIE INDUSTRIA TUTUNULUI SĂ ATRAGĂ NOI FUMĂTORI?
Pentru a supravieţui, industria tutunului îi înlocuieşte pe cei care mor sau reuşesc să renunţe la fumat cu noi fumători pe care trebuie să îi recruteze încă din tinereţe.
Majoritatea tinerilor încep să fumeze înaintea vârstei de 18 ani şi aproape un sfert dintre ei înaintea vârstei de 10 ani.
DE CE TREBUIE SĂ INTERZICEM PROMOVAREA PRIN SPONSORIZARE A PRODUSELOR DIN TUTUN?
Industria tutunului investeşte miliarde pentru a promova cât mai mult produsele sale, astfel încât să atragă noi clienţi, acţionând în mod special asupra mediilor frecventate de tineri: cinema, internet, reviste, manifestări sportive, concerte, magazine.
Industria tutunului foloseşte tehnici creative pentru a-şi multiplica vânzările. Panourile publicitare, publicitatea în reviste şi prin internet nu constituie decât un aspect al unei strategii complexe de marketing.
Numai o interdicţie totală poate stopa dezvoltarea reţelei de marketing a produselor din tutun.
Interdicţiile parţiale permit companiilorproducătoare să îşi reorienteze resursele, înlocuind o activitate promoţională cu alta.
SUNT TINERII DIN ROMÂNIA EXPUŞI RISCULUI ÎN MOD SPECIAL?
În scădere faţă de anul 2004 şi în creştere faţă de 2007, fumatul produselor din tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României: mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi (56,9%) au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii.
În ultimele 30 de zile, au declarat că fumează o treime dintre subiecţi (30,3% – în scădere faţă de studiile anterioare: 36,5%, respectiv 33,7%), iar unul din patru (24,7%) că a fumat zilnic.
Comparativ cu studiile anterioare, se observă: pe grupe de vârstă – pentru 35-44 de ani, cea mai mare valoare pentru consumul de-a lungul vieţii (63,4%) şi creştere faţă de studiul anterior;
Pentru 15-24 de ani, continuă scăderea prevalenţei celor care au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii, iar pentru 25-34 de ani se înregistrează, ca şi în 2004 şi 2007, cele mai mari valori pentru consumul recent (35,8%) şi consumul actual (35,5%).
Răspunsul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii faţă de consumul de tutun
În 2008, OMS a introdus un pachet de măsuri privind controlul consumului de tutun – “MPOWER” – pentru a ajuta statele semnatare să pună în aplicare CONVENŢIA-CADRU.
Cele şase măsuri prevăzute în pachetul “MPOWER” sunt :
1. Monitorizarea consumului de tutun şi a politicilor de prevenire a acestuia;
2. Protejarea oamenilor faţă de consecinţele consumului de tutun;
3.Oferirea de ajutor fumătorilor în vederea renunţării la fumat;
4. Avertizarea cu privire la pericolul consumului de tutun;
5. Interzicerea promovării şi sponsorizării publicităţii la produsele din tutun
6. Creşterea taxelor pentru tutun.
În anul 2007 a fost implementată pentru a treia oară la nivel naţional componenta pentru România a studiului European ESPAD (derulat la nivel internaţional în 1995, 1999, 2003, 2007). Instituţiile implicate în derularea studiului 2007 au fost: Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Agenţia Naţională Antidrog, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Institutul Naţional de Statistică.
În anul 2007, prevalenţa consumului de tutun în România este de 54%, înregistrându-se o scădere faţă de 63,6% cât a fost în anul 2003 şi 57,3% in anul 1999. Media Europeană se situează la 60% egal pentru fete şi băieţi.
În România băieţii fumează mai mult decât fetele, respectiv 58% versus 50%. Dacă în 1999 diferenţa dintre cele două sexe era de 16 puncte procentuale, s-a redus la 11% în anul 2003, ajungând la 8% în anul 2007.
Fii primul care comentează