15.000 de elevi din Alba consiliaţi cum să se pregătească educaţional printr-un proiect european

proiect ISJ Alba 17Investeste în oameni!

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

Axa prioritară 1 „Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere”

Domeniul major de intervenție 1.1 „Educaţia şanselor tale pentru un viitor profesional mai bun”

Titlul proiectului: „De ce, cum și ce învăț?”

Cod contract: POSDRU/190/1.1/S/156882

Beneficiar: Inspectoratul Școlar Județean Alba

Un număr de 15.000 de elevi din judeţul Alba sunt consiliaţi cum să se pregătească educaţional şi cum să îşi dezvolte competenţele în cadrul unui proiect european implementat în această perioadă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba. Proiectul, denumit „De ce, cum şi ce învăţ?”, are ca obiectiv principal ameliorarea şi evaluarea competenţelor elevilor de a învăţa, iar grupul ţintă este constituit din 15.000 de elevi din învăţământul preuniversitar, din clasele III-XII, mediul urban şi rural din judeţul Alba. Proiectul a fost lansat oficial în această săptămână la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în cadrul unui eveniment public la care au participat aproape 200 de persoane respectiv reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba şi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, reprezentanţi ai mass-media, reprezentaţi ai instituţiilor din judeţul Alba şi ai unităţilor de învăţământ din judeţ, elevi şi studenţi.

proiect ISJ Alba 05„Cei care au văzut proiectul au spus iniţial că nu poate fi implementat din cauza numărului mare de elevi, respectiv 15.000 de elevi dar şi din cauza perioadei scurte de implementare iulie – decembrie 2015. Am îndrăznit să insist pentru acest proiect deoarece Inspectoratul Şcolar Alba are experienţă în implementarea proiectelor europene şi pentru că este un proiect cu un grup ţintă important, care ajunge la un număr foarte mare de elevi din judeţ. Este un proiect care, în primul rând, ajută la dezvoltarea personalităţii copilului şi, nu în ultimul rând, la scăderea abandonului şcolar. Cei care au propus activităţile din proiect au pornit de la premisa că activitatea de învățare trebuie să fie şi atractivă, astfel încât lecţiile incluse pe platforma realizată în cadrul proiectului să fie captivante, iar accesul elevilor la această platformă să fie cât mai simplu. Este un proiect greu şi îndrăzneţ şi a fost depus doar de cinci inspectorate din ţară, iar noi suntem singurul inspectorat care nu avem parteneri externi privaţi” a spus prof. Marcela Dărămuş, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba.

„Obiectivul general al proiectului este acela de a ameliora şi de a evalua competenţa elevilor de a învăţa. Acest lucru se realizează prin raportarea la un cadru transcultural integrativ, care dă o organizare şi un sens profund acestei activităţi de bază a vieţii omului. Dintre cele opt domenii cheie, noi ne adresăm celui de-al cincilea, ”Learning to learn”, din care vine de fapt succesul şi în celelalte şapte domenii. Grupul ţintă al proiectului este alcătuit din 15.000 de elevi din învăţământul preuniversitar, din clasele III-XII, mediul urban şi rural din judeţul Alba” a explicat prof. Ioan Vlaşin, managerul proiectului.

proiect ISJ Alba 04Proiectul „De ce, cum şi ce învăţ?” are o durată de 5 luni şi se derulează până la sfârşitul anului fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 1 „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Educaţia şanselor tale pentru un viitor profesional mai bun”. În proiect sunt incluse un număr de peste 50 de unităţi şcolare din judeţ. Proiectul îşi propune realizarea unui site care va oferi materiale pentru dobândirea competenţelor elevilor, iar apoi pentru testarea lor. Acest site va cuprinde un număr aproximativ de 240 lecţii şi 240 teste, organizate pe 6 nivele, cinci care rezultă din gruparea celor 10 clase câte două, şi al şaselea pentru excelenţă. În final proiectul îşi propune o creştere a nivelului competenţei tuturor celor 15.000 elevi din grupul ţintă, în domeniul cheie „A învăţa să înveţi”. Vor fi consiliaţi cel puţin 5.000 de elevi pentru o cât mai bună înţelegere a lecţiilor şi o orientare spre secţiunile din concurs care li se potrivesc cel mai bine, la care au şanse mai mari de reuşită.  În plus, implementarea acestui proiect va favoriza dezvoltarea competenţelor a peste 60 de cadre didactice în a aborda aceste domenii cheie, având în vedere instruirea lor în vederea realizării de materiale didactice pentru elevi din această perspectivă nouă sau pentru a consilia elevii.

Despre Redacția ProAlba 40098 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*